Reklama
Reklama

Oczyszcza krew, odkwasza organizm i pomaga w trawieniu. W sałatkach sprawdza się najlepiej

Roszpunka, znana również jako roszponka, to popularne warzywo liściaste, chętnie dodawane do sałatek i nie tylko. Roślina ta charakteryzuje się ciekawym smakiem, a do tego stanowi prawdziwą skarbnicę składników odżywczych. Jakie właściwości zdrowotne ma roszpunka i jak wykorzystać ją w kuchni?

Roszpunka to niewielka sałata o delikatnych, zielonych listkach i subtelnym orzechowym smaku. Jeszcze do niedawno mało popularna, dziś coraz częściej pojawia się w polskich daniach, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy dostęp do świeżych warzyw jest mocno ograniczony. Poza atrakcyjnym smakiem wyróżnia się ona wysoką wartością odżywczą – zawiera rozmaite witaminy, minerały i związki bioaktywne, które wywierają pozytywny wpływ na nasz organizm. Jakie właściwości zdrowotne ma roszpunka? Czy można uprawiać ją w domu? I jak wykorzystać ją w swoich daniach? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej.   

Reklama

Jak smakuje roszpunka?

Roszpunka, znana także jako roszponka, to roślina liściasta z rodziny kozłkowatych, spokrewniona z kozłkiem lekarskim. W Polsce jest ona rośliną uprawną, jednak można natknąć się na nią również na naturalnych siedliskach. Można rozpoznać ją po drobnych, zielonych liściach, które tworzą gęste rozety, przypominające małe główki sałaty.   

Ze względu na niewielkie wymagania glebowe roszpunka świetnie nadaje się do uprawy w domowych warunkach, np. w doniczce na parapecie, dzięki czemu można cieszyć się nią przez cały rok. Ponadto można kupić ją w niemal każdym sklepie – najczęściej dostępna jest w plastikowych opakowaniach, usytuowanych na dziale warzyw liściastych.   

Jak smakuje roszpunka? Mówi się, że jest to jedna z najsmaczniejszych odmian sałaty. Jej małe, zaokrąglone liście mają kruchą, ale delikatną strukturę i przyjemny orzechowy posmak. Jest ona bardziej intensywna w smaku niż sałata masłowa, ale łagodniejsza od rukoli i cykorii. Dzięki temu pasuje zarówno do lekkich, jak i bardziej wyrazistych potraw.   

Jakie właściwości zdrowotne ma roszpunka?

Roszpunka ceniona jest nie tylko za atrakcyjny smak, ale również wysoką wartość odżywczą. Nie każdy wie, że to niepozorne warzywo stanowi prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów, w tym witamin C, E i A, kwasu foliowego, potasu, manganu i żelaza. Nie sposób nie wspomnieć także o składnikach bioaktywnych, takich jak karotenoidy, sterole i kwasy fenolowe. 

Jakie właściwości zdrowotne ma roszpunka? Są one naprawdę liczne. Według doniesień naukowych pozytywnie oddziałuje ona na funkcje poznawcze, które słabną wraz z wiekiem. Co więcej, przynosi szereg korzyści naszemu układowi krążenia – w niektórych badaniach zaobserwowano, że regularne sięganie po zielone warzywa liściaste zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu.  

Roszpunka to obfite źródło przeciwutleniaczy, które wspomagają walkę ze stresem oksydacyjnym – jednym z największych wrogów naszego zdrowia. Zwolennicy medycyny naturalnej chętnie stosują ją w celu usprawnienia procesów trawiennych oraz odkwaszenia organizmu i usunięcia z niego toksyn. Dodatkowym atutem tej rośliny jest niska zawartość węglowodanów, dzięki czemu jest odpowiednia dla diabetyków. 

Sałatki z roszpunką na każdą okazję

Zastanawiasz się, jak wykorzystać roszpunkę w swoich daniach? Najlepszym pomysłem jest dodanie jej do sałatki. Jej delikatna tekstura i lekko orzechowy posmak sprawiają, że świetnie łączy się ona z wieloma produktami, w tym mięsem, rybami, owocami i serami. Poniżej znajdziesz przepisy na sałatki z roszpunką, które sprawdzą się na każdą okazję.

1) Sałatka z roszpunką i serem feta

Sałatka z roszpunką i serem feta to idealna opcja na szybki posiłek. Wystarczy połączyć wymienione składniki z pomidorkami koktajlowymi, kukurydzą konserwową, czarnymi oliwkami i czerwoną cebulą. Całość polej dressingiem na bazie octu winnego, oliwy oraz soli i pieprzu.   

2) Sałatka z roszpunką i jajkami

Szukasz czegoś bardziej sycącego? W takim razie postaw na sałatkę z roszpunką i jajkami. Inne składniki, które warto w niej uwzględnić, to rzodkiewka, koperek i szczypiorek. Doskonałym zwieńczeniem dania będzie sos z majonezu, syropu klonowego, musztardy miodowej, soku z cytryny oraz soli i pieprzu.   

3) Sałatka z roszpunką i łososiem

Jeśli jesteś fanem ryb, koniecznie wypróbuj sałatki z roszpunką i wędzonym łososiem. Wzbogać ją o pomidorki koktajlowe, świeży szpinak, czerwoną paprykę, czerwoną cebulę oraz jajka. Polej całość sosem z oliwy, musztardy, soku z cytryny oraz soli i pieprzu.   

Źródła: Smaker.pl, vitapedia.pl, plantet.pl 

Zobacz też:

Opóźnia starzenie, obniża poziom cukru i łagodzi stany zapalne. Azjaci jedzą nieprzerwanie od 1,5 tysiąca lat

Hamują wilczy apetyt i skoki cukru, wzmacniają kości. Zjedz kilka, gdy masz ochotę na słodycze

Herbata, która w mig rozprawi się z tłuszczem. Obniża cukier, spokojnie można pić przed snem

INTERIA.PL