Jest w nim najwięcej życiodajnej witaminy. Jedz, by poprawić pamięć, chronić serce i stawy
Tuńczyk jest jedną z najpopularniejszych ryb. To ważny element zbilansowanej diety, a to z uwagi na zawartość dobrze przyswajalnego białka, witamin z grupy B czy nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Jakie inne właściwości ma tuńczyk i w której formie owa ryba okazuje się najzdrowsza? Odpowiadamy.
Tuńczyk pospolity to ryba należąca do rodziny makrelowatych. Gatunek ten występuje w wielu częściach świata, przeważnie bytuje w umiarkowanych oraz tropikalnych wodach Oceanu Atlantyckiego, Spokojnego oraz Indyjskiego. Z uwagi na swoje walory smakowe oraz zawartość cennych składników odżywczych, tuńczyk jest ważnym elementem diety ludzi na całym świecie.
W składzie tuńczyka znajdują się witaminy i minerały takie jak selen, potas, magnez, fosfor oraz witamina E, witamina D czy witaminy z grupy B. Warto tutaj wskazać na wysoką zawartość życiodajnej witaminy B3 (niacyny), której właściwa podaż pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego czy kondycję skóry. Związek ten stanowi fantastyczne wsparcie dla mózgu, bowiem poprawia koncentrację i pamięć.
Przeczytaj też: Dobra ryba dla seniora. Chroni serce i stawy, obniża wysoki cholesterol
Bogactwo witamin i minerałów to niejedyna zaleta tuńczyka. Owa ryba charakteryzuje się małą ilością kalorii (około 110-130 kcal w 100 g) oraz wysoką zawartością białka (średnio 26-27 g w 100 g). Warto podkreślić, że wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od odmiany tuńczyka oraz konkretnego produktu. Przykładowo – konserwowy tuńczyk w oleju może mieć więcej kalorii niż ten w sosie własnym.
Opisując prozdrowotne właściwości tuńczyka, nie można pominąć kwestii kwasów tłuszczowych omega-3, które owa ryba ma w składzie. Rzeczone tłuszcze pozytywnie oddziałują na układ sercowo-naczyniowy, wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, a ponadto redukują stany zapalne i mogą pomagać w walce z dolegliwościami stawów.
Najwięcej prozdrowotnych składników odżywczych ma tuńczyk świeży. Wiele osób sięga jednak po tuńczyka konserwowego w puszce, który okazuje się idealnym dodatkiem do sałatek, dań z makaronem, a nawet kanapek. W obydwóch przypadkach należy jednak zwracać uwagę na to, czy dany produkt posiada certyfikat MSC świadczący o tym, że ryby pochodzą ze zrównoważonych połowów.
Warto pamiętać o tym, że tuńczyk to dość duża ryba. Z tego względu, wykazuje znaczną zdolność do akumulowania rtęci w swoim mięsie. Wobec tego warto sięgać po tuńczyka bonito - jest to nieduży gatunek, który odznacza się mniejszą zawartością szkodliwych związków. Nie zmienia to faktu, że kobiety w ciąży oraz dzieci powinny ograniczyć spożywanie owej ryby.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Alternatywa dla serka wiejskiego. Ma więcej białka, dla seniorów obowiązkowy
Mamy ich w bród, a głównie jedzą ptaki. Te owoce działają jak tarcza dla naszej odporności