Reklama
Reklama

Dobra ryba dla seniora. Chroni serce i stawy, obniża wysoki cholesterol

Dorsz atlantycki to wyśmienity dodatek do codziennej diety. Nie tylko dostarcza on cennych kwasów omega-3, ale także stanowi źródło białka. Kto powinien jeść dorsza atlantyckiego? Czym różni się on od jego bałtyckiego kuzyna? I jak go przyrządzić, aby zaskoczyć domowników?

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób poszukuje produktów spożywczych, które łączą w sobie walory smakowe z prozdrowotnymi właściwościami. I nic w tym dziwnego – w końcu jesteśmy tym, co jemy.  

Dorsz atlantycki idealnie wpisuje się w powyższe oczekiwania, oferując białko wysokiej jakości, cenne kwasy tłuszczowe i minerały wspierające funkcjonowanie organizmu. Kto powinien wdrożyć go do swojego jadłospisu? I jak zaserwować go, aby posmakował on nawet tym, którzy stronią od ryb na swoim talerzu?   

Dorsz atlantycki lepszy od bałtyckiego? Odpowiadamy

Czy dorsz atlantycki jest lepszy od bałtyckiego? Trudno jest udzielić jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Oba produkty to reprezentanci jednego gatunku, przy czym ten pierwszy poławiany jest na Morzu Północnym i Barentsa, a ten drugi – na Bałtyku. Różni je nie tylko miejsce występowania, ale też jakość mięsa. W tej kategorii wygrywa dorsz atlantycki. Dlaczego? Ponieważ specyficzna faza wzrostu, wymagająca od tych ryb przemieszczania się na duże odległości, sprawia, że ich mięso jest znacznie bardziej sprężyste, a do tego obfituje w cenne składniki odżywcze. Jak łatwo się domyślić, trzeba za nie również więcej zapłacić. 

Reklama

Sprawdź także: Czy ogórki kiszone zalewamy wrzątkiem, czy zimną wodą? Wszystko, co musisz wiedzieć o kiszeniu ogórków  

Kto powinien jeść dorsza atlantyckiego? Nie tylko seniorzy

Kto powinien jeść dorsza atlantyckiego? Przede wszystkim osoby starsze, które potrzebują łatwo przyswajalnego i lekkostrawnego białka wspierającego utrzymanie masy mięśniowej. Seniorzy to nie jedyna grupa, która skorzysta na dobroczynnych właściwościach tego pokarmu. Ze względu na wysokie stężenie kwasów omega-3 jest on polecany wszystkim osobom zmagającym się z problemami sercowo-naczyniowymi, w tym chorobami serca, nadciśnieniem oraz wysokim cholesterolem.  

Dorsz atlantycki sprawdzi się w diecie pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi, ponieważ pozytywnie wpływa na stabilizację poziomu glukozy we krwi. Z kolei fani aktywności fizycznej docenią ten pokarm za wysoką zawartość protein przy niewielkiej liczbie kalorii. Warto także podkreślić, że mięso tej ryby jest stosunkowo bezpieczne dla wszystkich grup wiekowych, ponieważ zawiera mało rtęci w porównaniu do innych gatunków drapieżnych. 

Dorsz atlantycki – jak przyrządzić tę rybę, aby była pyszna i soczysta?

Po głowie chodzi ci danie z dorszem atlantyckim? Jak przyrządzić go, aby zasmakował on nawet najbardziej wybrednym domownikom? Otóż najprostszym sposobem jest ugotowanie go na parze. Ten typ obróbki zachowuje delikatną strukturę mięsa i wszystkie cenne składniki. Sekret tkwi w odpowiednio dobranej marynacie – nie powinno zabraknąć w niej takich produktów jak masło, pietruszka lub kolendra oraz sok z cytryny. 

Pieczenie w folii aluminiowej z warzywami to kolejna zdrowa opcja na zaserwowanie dorsza atlantyckiego. W tym wypadku ryba dusi się we własnych sokach, co gwarantuje idealną soczystość. Świetnie komponuje się on  z cytrusami – również limonką – koperkiem, tymiankiem i czosnkiem. 

Praktycznym pomysłem jest przyrządzenie dorsza atlantyckiego w sosie pomidorowym z warzywami – taka kombinacja dostarczy ci nie tylko kwasów omega-3, ale również cennego likopenu i witamin. Czas gotowania nie powinien przekraczać 15 minut, aby mięso pozostało soczyste i nie rozpadło się. Po czym poznasz, że dorsz jest już gotowy? Jego mięso powinno ustępować pod niewielkim naciskiem widelca i charakteryzować się mlecznobiałym kolorem.  

Źródła: terazgotuje.pl, smaker.pl, healthline.com 

Zobacz też:

Mało znany sok na dobrą pracę jelit i krążenie. Warto zrobić samemu i trzymać w zapasie

Kasza dobra dla seniorów i cukrzyków. Wspomaga pracę serca, stabilizuje cukier i cholesterol

Ma orzechowy, lekko słodkawy smak. Przyspiesza metabolizm i dobrze działa na serce

INTERIA.PL