Już pojawił się w warzywniakach, choć jeszcze jest drogi. Ma sporo białka i błonnika, wspiera serce i pracę jelit
Chociaż sezon na bób rozpoczyna się w czerwcu, już teraz można spotkać go w niektórych warzywniakach, czy na targowiskach. Warto po niego sięgnąć, idealnie wpisze się w zdrowe, wiosenno-letnie menu. Jest doskonałym źródłem białka, wielu cennych witamin i minerałów. Sprawdzimy, jak gotować młody bób, oraz jak wpływa na nasze zdrowie.
Bób to przysmak, na który wiele osób czeka przez cały rok. Świetnie smakuje w sałatkach, kanapkowych pastach, jak i po prostu ugotowany lub upieczony z dodatkiem świeżego koperku, pietruszki, czy czosnku. W poniższym artykule znajdziesz odpowiedzi na pytania, czy bób jest zdrowy, oraz czy można jeść go na surowo.
Sezon na bób trwa od czerwca do końca sierpnia, wówczas nie tylko smakuje najlepiej, ale i można kupić go w najbardziej przystępnych cenach. Osoby, które nie mogą doczekać się spróbowania świeżego bobu, mogą wybrać się na jego poszukiwania już w maju. Można go już znaleźć na niektórych straganach i w warzywniakach. Niestety ceny bobu obecnie nie są zbyt przyjazne dla portfela. Za kilogram trzeba zapłacić nawet 60 złotych.
Jeśli chcesz sięgnąć po wartościowe warzywo, wybierz bób. W jego składzie znajduje się sporo roślinnego białka, które świetnie wpływa na sytość posiłku. Dodatkowo proteiny stanowią substancję budulcową organizmu, oraz wpływają na prawidłowy stan mięśni. Co więcej, w bobie obecny jest błonnik pokarmowy, który wspiera prawidłową pracę jelit, poprawia trawienie, a także pomaga trzymać w ryzach poziom cukru i cholesterolu. Produkty bogate w błonnik podkręcają metabolizm, oraz zwiększają uczucie sytości, sprawiając, że czujemy się bardziej najedzeni. Dzięki temu unikamy podjadania pomiędzy posiłkami, co jest bardzo ważne w kontekście odchudzania. Warto dodać, że 100 g ugotowanego bobu zawiera 88 kcal, dlatego świetnie sprawdzi się dla osób na diecie odchudzającej.
Młody bób jest bogaty w witaminy z grupy B, które wspierają układ krążenia, nerwowy, mięśniowy, a także są niezbędne do przeprowadzania wielu procesów metabolicznych. Znajduje się tu również witamina C, która pomaga dbać o układ immunologiczny, oraz witamina K, wspierająca krzepliwość krwi, oraz zdrowie układu kostnego. To również skarbnica minerałów, znajdziesz w nim sporą dawkę fosforu i wapnia, które między innymi wzmacniają kości i zęby, chroniąc je przed osteoporozą i próchnicą. Warzywo to jest także źródłem cynku, który pomaga wspierać odporność, oraz manganu, który korzystnie wpływa na układ kostny i nerwowy, natomiast zawartość żelaza, pomaga chronić organizm przed anemią.
Ponadto, młody bób wykazuje działanie alkalizujące, pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Warzywo to jest doskonałym źródłem kwasu foliowego, który jest niezwykle ważny dla kobiet w ciąży, ponieważ wspiera prawidłowy rozwój dziecka.
Sprawdź także: Wyjątkowe warzywo, które wspiera serce i wątrobę. Nietypowe przepisy z rabarbaru
Chociaż bób jest bardzo zdrowy, nie dla wszystkich będzie odpowiedni. Ma dosyć wysoki indeks glikemiczny (80), dlatego nie będzie najlepszym wyborem dla diabetyków i osób z insulinoopornością. Nie jest również polecany osobom chorującym na dnę moczanową. Warto dodać, że bób może wzdymać, dlatego powinny go unikać osoby, które mają częste problemy żołądkowo-jelitowe.
Gotowanie młodego bobu zajmuje zazwyczaj od 10 do 15 minut, wszystko zależy od jego wielkości. Starszy bób będzie potrzebować około 20 minut. Po 10 minutach gotowania, warto jednak sprawdzić widelcem, czy jest już dostatecznie miękki. Najlepiej posolić go na kilka minut przed końcem gotowania. Można podawać go z dodatkiem masła, posiekanej natki pietruszki, lub koperku. Bób świetnie smakuje również upieczony w piekarniku, lub podsmażony na patelni.
Zastanawiasz się, czy młody bób można jeść na surowo? Tak, jednak przeważnie zaleca się jego gotowanie. Surowy bób może się gorzej trawić, powodując dolegliwości żołądkowe.
Źródła: terazgotuje.pl, plantet.pl
Zobacz też:
Przepis na najlepszą kruszonkę. Chrupiąca jak orzeszki i delikatna jak puch
Wlej do kawy, zmieni nie tylko jej smak. Wyborny napój, który dodaje energii i wspomaga koncentrację
Mało znany owoc dobry na serce, stawy i odporność. Smakuje jak miks truskawek, ananasa i agrestu