Reklama
Reklama

Już uprawiamy w ogrodzie. Nie ma lepszych owoców na poprawienie wzroku i uzupełnienie witaminy C

Malutkie, niepozorne, a jednocześnie bardzo zdrowe. Mini kiwi to dla wielu osób wciąż kulinarna nowinka, jednak coraz częściej owoce te można spotkać w popularnych marketach. Chociaż rozmiar na to nie wskazuje, w ich składzie kryje się prawdziwa bomba witaminy C, oraz innych cennych substancji odżywczych. Sprawdź, jakie właściwości ma mini kiwi, oraz w jaki sposób je jeść.

Na pierwszy rzut oka przypomina bardziej niedojrzałe śliwki lub winogrona, niż klasyczny, włochaty owoc, który można kupić, w każdym markecie. Jednak po rozkrojeniu okazuje się, że mini kiwi również kryje w sobie charakterystyczny zielony miąższ z czarnymi, drobnymi pestkami. Sporym zaskoczeniem może być fakt, że ten w teorii egzotyczny owoc z powodzeniem można hodować również w polskich sadach.

Mini kiwi (aktinidia) weszło do polskich ogrodów

Ten nietypowy owoc pochodzi z Azji, można znaleźć go również pod takimi nazwami jak kiwiberry, kiwibes, oraz baby kiwi. Co ciekawe, coraz częściej drzewa mini kiwi uprawia się w polskich ogrodach. Zbiory owoców występują przeważnie od września do października.  Właśnie wtedy najczęściej można spotkać w sklepach mini kiwi wyhodowane w Polsce. Występują zarówno całkowicie zielone odmiany, jak i te w lekko różowawym kolorze, nie różnią się jednak smakiem.

Reklama

Sprawdź także: Już pokazały się Biedronce i Lidlu. "Złoty owoc" obniża ciśnienie, poprawia wzrok i ma dużo żelaza 

Jakie właściwości ma mini kiwi?

Mini kiwi jest doskonałym źródłem witaminy C, w 100 g owoców znaleźć można 340 mg. Witamina ta ma działanie wspierające odporność organizmu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko infekcji. Wykazuje również właściwości antyoksydacyjne, neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, a także pomaga walczyć ze stresem oksydacyjnym. Działa także przeciwzapalnie, oraz spowalnia procesy starzenia. Ponadto witamina C wpływa na prawidłowe wchłanianie żelaza, oraz syntezę kolagenu.

W owocach tych obecne są również witamina A, która pomaga dbać o zdrowie oczu; witaminy z grupy B, które korzystnie działają na układ krążenia, nerwowy, mięśniowy, czy procesy metaboliczne. Warto dodać, że mini kiwi jest źródłem witaminy B9, znanej jako mio-inozytol, który ma działanie wspierające leczenie cukrzycy, otyłości, oraz ma właściwości przeciwnowotworowe. Natomiast zawartość witaminy E, wspiera kondycję skóry, a także ma działanie przeciwutleniające. Nie brakuje tu również minerałów, cynku, który wspiera układ immunologiczny; potasu, pomagającego zbić zbyt wysokie ciśnienie krwi, oraz regulującego  gospodarkę elektrolitową, a także wapnia, wzmacniającego kości i zęby.

Obecna jest tu także luteina, związek należący do karotenoidów, działa przeciwutleniająco, oraz wspiera zdrowie oczu, chroniąc je przed chorobami, takimi jak zaćma, czy zwyrodnienie plamki żółtej. Dodatkowo luteina zmniejsza również ryzyko nowotworów, oraz wspiera układ krążenia, działając przeciwmiażdżycowo.

Ponadto, owoce mini kiwi są niskokaloryczne, w 100 g znajduje się jedynie ok. 77 kcal. Dlatego bez obaw można włączyć je do jadłospisu osób, które chcą zrzucić zbędną masę ciała. Nie brakuje w nich również błonnika pokarmowego, który wspiera trawienie, reguluje pracę jelit, a także pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi. Ponadto błonnik wpływa na sytość posiłku, dzięki czemu zmniejsza chęć na podjadanie, co ułatwia odchudzanie.

Warto dodać, że chociaż mini kiwi jest bardzo zdrowe, nie dla każdego będzie odpowiednie. U niektórych osób zawarta w nim aktynidyna, może powodować reakcje alergiczne.

Jak jeść mini kiwi?

Tak jak w przypadku klasycznego kiwi, to w wersji mini może być jedzone wraz ze skórką. Idealnie sprawdzi się jako zdrowa przekąska na drugie śniadanie. Ze względu na mały rozmiar i łatwość w jedzeniu, mini kiwi w szczególności może zasmakować dzieciom. Na pewno, każdy maluch z chęcią się nimi poczęstuje, będzie to znacznie zdrowsza alternatywa niż sklepowe żelki pełne cukru dodanego. Mini kiwi nadaję się także na przetwory, takie jak dżemy, czy soki.

Mini kiwi świetnie sprawdzi się w sałatce owocowej, a także można zastosować je jako dodatek do śniadań na słodko. Urozmaici smak owsianki, jaglanki, musli z jogurtem, domowych gofrów, placków lub naleśników. Warto dodać, że jeśli masz ochotę na deser z galaretką i mini kiwi, musisz uważać. W owocach tych obecne są enzymy, które rozkładają białko zawarte w galaretce, co uniemożliwia tężenie.

Źródła: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl

Zobacz też:

Wystarczy zjeść trzy sztuki dziennie i jelita zaczną dobrze pracować. Wcinaj też, gdy serce kołacze

To najzdrowsza część wieprzowiny, można jeść nawet na diecie. Ma dużo białka i mało kalorii

Nie filetujesz, nie ściągasz skóry, ości można schrupać. Ma niewiele tłuszczu i moc białka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce