Kasza pełna błonnika i żelaza, najlepsza na odchudzanie. Idealna dla cukrzyków
Jaglana, manna, gryczana i kuskus – to właśnie te kasze najczęściej lądują na naszych talerzach. Jeśli chcesz urozmaicić swój jadłospis, wypróbuj również kaszy owsianej, która wyróżnia się wyjątkowym smakiem i wysoką wartością odżywczą. Kto powinien jeść kaszę owsianą i jak wykorzystać ją w kuchni?
Kasze zajmują bardzo ważne miejsce w polskiej kuchni, a to wszystko za sprawą atrakcyjnego smaku, dużej uniwersalności i wysokiej wartości odżywczej. Nie wyobrażasz sobie swoich posiłków bez tego składnika, ale kasza gryczana, jaglana i kuskus już ci się znudziły? W takim razie sięgnij po kaszę owsianą, która jest bardzo smaczna i pożywna, a do tego wyróżnia się wszechstronnym zastosowaniem w kuchni. Kto powinien jeść kaszę owsianą i dlaczego? W jaki sposób powstaje ten produkt i jak wykorzystać go w przepisach kulinarnych? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.
Otóż produkuje się ją na dwa sposoby. Jednym z nich jest podzielenie ziaren owsa na mniejsze kawałki - wówczas mamy do czynienia z kaszą łamaną. Do dyspozycji mamy także pęczak owsiany, który wytwarza się z całych ziaren. W obydwu przypadkach ziarna prażone są w niskiej temperaturze, co pozwala zachować ich wartość odżywczą. Warto wiedzieć, że dzięki temu zawierają one więcej cennych składników niż popularne płatki owsiane.
Zdecydowanie zasługuje ona na miano zdrowego produktu, a to wszystko za sprawą obecnych w niej witamin i minerałów. Stanowi ona źródło takich składników odżywczych jak mangan, selen, magnez, miedź, żelazo, cynk, potas oraz witamina B1. Co więcej, zawiera ona solidną porcję błonnika, zwłaszcza jego rozpuszczalnej frakcji, tj. beta-glukanów.
Jakie właściwości posiada kasza owsiana? Dzięki wysokiej zawartości błonnika usprawnia ona pracę jelit, zapobiegając występowaniu zaparć i wspierając ich leczenie. Ponadto niektóre badania naukowe wskazują, że jej spożywanie może przyczynić się do redukcji ciśnienia skurczowego oraz poziomu cukru i "złego" cholesterolu we krwi. Warto wspomnieć również o tym, że zapewnia ona długotrwałe uczucie sytości, dzięki czemu idealnie sprawdzi się w jadłospisie odchudzających się osób.
Należy mieć świadomość, że choć jedzenie kaszy owsianej niesie za sobą szereg korzyści, nie każdy może po nią sięgać. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby zmagające się ze schorzeniami układu trawiennego, w tym biegunkami, wrzodami żołądka i stanami zapalnymi jelit. Jeśli borykasz się z celiakią lub nadwrażliwością na gluten, wybieraj produkty z symbolem przekreślonego kłosa. Co prawda owies naturalnie nie zawiera glutenu, jednak pokarmy na jego bazie mogą zostać zanieczyszczone podczas produkcji.
Opcji jest naprawdę wiele. Posiada ona przyjemny, lekko orzechowy posmak, dzięki czemu dobrze łączy się z rozmaitymi składnikami. Możesz wykorzystać ją jako dodatek do sałatek, mięs, ryb zup, a nawet ciast i deserów. Ponadto nadaje się ona do zagęszczania sosów. Poniżej znajdziesz kilka przepisów z kaszą owsianą w roli głównej, które bez problemu zrealizujesz w zaciszu własnej kuchni.
Sałatka z kaszą owsianą
Sałatka z kaszą owsianą to bardzo uniwersalny przysmak, który świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie, podwieczorek i kolację. Jest ona niezwykle odżywcza i bardzo prosta w przygotowaniu.
Składniki:
- 100 g kaszy owsianej,
- 1/3 cebuli,
- 2 gałązki selera naciowego,
- 2 pomidory,
- czerwona papryka,
- 70 g żółtego sera,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Ugotuj kaszę według instrukcji podanej na opakowaniu. W międzyczasie pokrój składniki - cebulę w piórka, pomidory w półplasterki, paprykę i ser żółty w kostkę, a seler naciowy drobno posiekaj. Przełóż warzywa, ser i ostudzoną kaszę do miski. Oprósz całość solą i pieprzem, a następnie polej oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Na koniec wszystko wymieszaj.
Kasza owsiana zapiekana z jajkami
Co zrobić z kaszy owsianej, jeśli nie sałatkę? Jeśli lubisz odkrywać nowe, ciekawe smaki, koniecznie wypróbuj jej w wersji pieczonej z jajkami.
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy owsianej,
- cebula,
- 2 jajka,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- gałka muszkatołowa,
- sól.
Sposób przygotowania:
Ugotuj kaszę według instrukcji podanej na opakowaniu. Podsmaż na oleju posiekany czosnek i cebulę. Dodaj kaszę i kontynuuj smażenie, cały czas mieszając zawartość patelni. Wlej roztrzepane jajka, po czym dodaj sól i gałkę muszkatołową. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego i wstaw je na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Kasza owsiana z owocami i orzechami
Kasza owsiana z owocami i orzechami to idealna alternatywa dla tradycyjnej owsianki, zwłaszcza dla osób gustujących w śniadaniach na słodko. Możesz uwzględnić w niej swoje ulubione owoce i orzechy, np. truskawki i nerkowce.
Składniki:
- 100 g kaszy owsianej,
- 200 g truskawek,
- 400 ml mleka lub napoju roślinnego,
- 30 g orzechów nerkowca.
Sposób przygotowania:
Ugotuj kaszę na mleku. Odstaw ją do ostygnięcia i zaczekaj, aż wchłonie płyn. Jeśli zależy ci na szybkim śniadaniu, możesz ugotować kaszę dzień wcześniej, a nad ranem ją tylko podgrzać. Przełóż kaszę do miski i umieść na niej pokrojone truskawki. Na koniec dodaj orzechy nerkowca - posiekane lub w całości.
Pomidory nadziewane kaszą owsianą
Kasza owsiana doskonale nadaje się do nadziewania warzyw. Jeśli chcesz wyczarować niebanalną przekąskę, zamiast po bakłażana, paprykę lub cukinię sięgnij po pomidory.
Składniki:
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
- 5 ząbków czosnku,
- nieduża cebula,
- 5 średnich pomidorów,
- świeża papryczka chili,
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- mielone ziele angielskie,
- sól.
Sposób przygotowania:
Ugotuj kaszę według instrukcji podanej na opakowaniu. Obierz cebulę i dwa ząbki czosnku, a następnie drobno je posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek. Usuń z papryczki gniazdo nasienne i również ją posiekaj. Dodaj składniki do kaszy owsianej wraz z solą, zielem angielskim i rozmarynem. Całość dokładnie wymieszaj. Odetnij z pomidorów wierzchołki, wydrąż z nich miąższ, umieść w środku farsz i przełóż je do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Rozmieść na dnie miąższ z pomidorów oraz kawałki czosnku. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 30 minut.
Ciasteczka z kaszy owsianej
Zastanawiasz się, co zrobić z kaszy owsianej, gdy najdzie cię ochota na słodką chrupiącą przekąskę? Postaw na pyszne ciasteczka z migdałami, które możesz zabrać ze sobą w podróż, do pracy lub do szkoły.
Składniki:
- szklanka kaszy owsianej,
- szklanka mąki pszennej,
- pół szklanki cukru trzcinowego,
- 200 g masła,
- garść płatków migdałowych,
- jajko.
Sposób przygotowania:
Połącz kaszę z mąką i cukrem. Dodaj jajko i kawałki masła. Zagnieć ciasto wraz z płatkami migdałowymi. Uformuj z niego wałek, zawiń go w folię spożywczą i umieść na godzinę w lodówce. Po upływie tego czasu pokrój go na talarki o grubości 10 mm i rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut.
Źródło: vitapedia.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zapominamy o tej kaszy. Wzmacnia odporność, kontroluje poziom cukru i dobrze działa na serce
Niezwykłe owoce ze starożytnego drzewa. Dla seniorów są jak lekarstwo na pamięć