Kopalnia błonnika, białka i żelaza. Dlaczego warto jeść hummus i jak go zrobić?
Orientalna pasta, która świetnie sprawdzi się jako zdrowsza alternatywa dla masła. Nie tylko jest bardzo smaczna, ale i zawiera mnóstwo białka, witamin i minerałów. Mowa oczywiście o hummusie. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić go w domu, jakie właściwości ma hummus oraz dlaczego warto go jeść.
Co to jest hummus? To potrawa przygotowywana z ciecierzycy oraz pasty sezamowej tahini, popularna jest w krajach Bliskiego Wschodu. Jadany jest przede wszystkim w Egipcie, Tunezji, Izraelu czy Libanie. Podawany jest jako dodatek do wielu dań, w Polsce najczęściej używa się jej jako smarowidło do pieczywa czy dip do surowych warzyw. Warto włączyć hummus do swojego codziennego jadłospisu, ponieważ kryje on w sobie mnóstwo cennych wartości odżywczych. Sprawdź, jak jedzenie hummusu wpływa na zdrowie oraz z czym najlepiej go podawać. Dowiesz się również, jak własnoręcznie zrobić hummus w domu.
Co kryje w sobie hummus? Przede wszystkim jest świetnym źródłem białka roślinnego, doskonale sprawdzi się, więc na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Proteiny są niezbędnym elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Nie tylko są budulcem mięśni oraz odpowiadają za ich prawidłową pracę, ale także zwiększają sytość posiłku, co jest niezwykle istotne dla osób będących na diecie odchudzającej. Zapobiegają tym samym podjadaniu między posiłkami.
Jest źródłem witaminy A, tych z grupy B, C oraz minerałów, takich jak żelazo, magnez, potas, fosfor, mangan, wapń, cynk, miedź, czy sód. Nie brakuje w nim również błonnika pokarmowego. Jest również źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, wspierają również prawidłową pracę serca. Kompozycja odżywczych składników zawartych w hummusie, czyli białka, węglowodanów i tłuszczów, sprawia, że danie to doda ci sporo energii. Warto jednak pamiętać, że hummus ma dosyć sporo kalorii, dlatego nie należy z nim przesadzać, w 100 g znajduje się ok. 170 kcal.
Hummus jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego, które wspiera pracę układu trawiennego, zapobiega zaparciom, hamuje apetyt, a także pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu. Co więcej, dzięki zawartości ciecierzycy hummus pozytywnie wpływa na regulowanie ciśnienia krwi, a także ma właściwości przeciwmiażdżycowe.
Ta pyszna pasta ma również działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Warto wspomnieć również o tym, że hummus, dzięki zawartości saponinów oraz kwasu fitowego, wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Obecność żelaza sprawia, że hummus będzie odpowiednim daniem również dla osób, które borykają się z anemią.
Dlaczego jeszcze warto jeść hummus? Ponieważ pomaga regulować prawidłowy poziom cukru we krwi, dlatego polecany jest również diabetykom.
Hummus bez problemu znajdziesz w niemal każdym supermarkecie. Warto jednak pokusić się o przygotowanie go w domu, będziesz mieć wówczas pewność, że jest zrobiony z samych naturalnych składników.
Przygotuj: szklankę suchej ciecierzycy, pół szklanki tahini, cytrynę, dwa ząbki czosnku, oliwę z oliwek, łyżeczkę kuminu, łyżeczkę sody oczyszczonej, wodę, natkę pietruszki, sól i pieprz.
Zacznij od namoczenia ciecierzycy w zimnej wodzie, dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj. Tak przygotowaną cieciorkę odstaw najlepiej na całą noc. Rano pozbądź się wody, wypłucz ziarna, przełóż do garnka i wlej świeżą wodę, ponownie dodając odrobinę sody. Gotuj przez półtorej godziny. Po ugotowaniu odcedź wodę, przepłucz i przełóż ciecierzycę do miski, dodaj pastę tahini, czosnek, sok z połówki cytryny, kumin, odrobinę wody, sól i pieprz. Zmiksuj wszystko na gładką masę, przełóż hummus do miski. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek, udekoruj świeżą natką pietruszki.
Możesz również poeksperymentować i przygotować hummus z różnymi dodatkami, świetnie sprawdzi się burak, słodka papryka, oliwki, czarnuszka lub orientalne przyprawy. Zamiast pietruszki możesz również użyć kolendry.
Przygotowując tę pyszną pastę, warto zrobić ją w większej ilości, aby móc używać jej do swoich posiłków przez kilka dni. Domowy hummus należy oczywiście przechowywać w lodówce, odpowiednio zabezpieczony może pozostać tam przez około siedem dni. Zadbaj o to, aby przełożyć go do szczelnie zamykanego opakowania, najlepiej wybierać te szklane.
Zastanawiasz się, do jakich potraw pasuje hummus? Oczywiście najprostszym rozwiązaniem będzie posmarowanie nim pieczywa, świetnie sprawdzi się na kanapkach zamiast masła. Warto również przygotować z niego pyszną przekąskę. Marchewkę, ogórka i paprykę pokrój w słupki, następnie ułóż na talerzu, teraz wystarczy dodać do warzyw hummus i gotowe, będzie pysznie i zdrowo.
Hummus warto podać również z pieczonymi lub grillowanymi warzywami, świetnie pasować będzie do cukinii czy bakłażana. Może także posłużyć ci jako dressing do sałatki. Świetnie sprawdzi się również jako smarowidło do tortilli lub pity. Dobrze smakować będzie również do dań z grilla, na przykład karkówki czy szaszłyków.
Źródło: Smaker.pl
Zobacz też:
Na odporność lepsze niż miód i cytryna. Dwie łyżeczki zalej wodą i wypij przed śniadaniem
Zdrowa ryba nie tylko na piątek. Zapominamy o niej, a ma dużo białka i kwasów omega-3
Najczystsza polska ryba, najlepsza na wigilię. Smaczna i bez ości