Reklama
Reklama

Właśnie owocują, ale najlepiej jeść je po przymrozkach. Działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie

Jaki owoc jest symbolem jesieni? Dla jednych będą to jabłka, dla innych gruszki, znajdą się również ci, którzy wskażą na dynię, która z botanicznego punktu widzenia zaliczana jest do owoców. Jednak miłośnicy powideł i dżemów nie wyobrażają sobie tej pory roku bez śliwek. Dziś przyjrzymy się dzikiej, późnej odmianie, jaką jest tarnina. Koniec października to doskonały czas, żeby spróbować jej owoców.

Owoce dzikiej śliwki tarniny dawniej często pojawiały się w kuchniach naszych babć. Doskonale wiedziały, jak przygotować z nich pyszne dżemy, nalewki, czy soki. Nie tylko smakują świetnie, ale i mają sporo właściwości prozdrowotnych. Co warto wiedzieć o śliwce tarninie? Dlaczego przemrożona tarnina smakuje lepiej? Podpowiadamy.  

Dzika śliwka właśnie dojrzewa  

Tarnina, zwana także dziką śliwką, tarnią, tarką, cierniakiem, wilżyną, czy żarnośliwą, jest krzewem z rodziny różowatych. Powszechnie występuje w klimacie umiarkowanym, głównie w Europie, rośnie także w niektórych częściach Azji, a nawet Afryki. W Polsce spotkać można ją w naturze głównie na terenach nizinnych, może być także uprawiana w przydomowych sadach czy ogrodach. Wiosną kwitnie białymi kwiatami, które dostarczają pszczołom nektaru, z którego powstaje miód. Krzewy tarniny mają gęste gałęzie z cierniami. Owoce są niewielkie, przeważnie o średnicy ok. 1,5 cm, mają granatowo-fioletowy kolor z charakterystycznym nalotem. Co ciekawe, krzewy tarniny często służą do budowy żywopłotów, oraz coraz popularniejszych w wielu miastach tężni. Owoce tarniny mają zastosowanie kulinarne, a jej liście i kwiaty mają potencjał leczniczy.  

Reklama

Dlaczego przemrożona tarnina smakuje lepiej? 

Zazwyczaj owoce tarniny zbiera się pod koniec października, jednak mogą dojrzewać nawet w grudniu. Chociaż powstają z nich smakowite przetwory, odradza się jedzenia tarninowych śliwek na surowo. Mają niezbyt przyjemny, cierpki smak z wyczuwalną goryczką. Babciną metodą, która miała pozytywnie wpływać na smak owoców, jest zbieranie ich dopiero pierwszych przymrozkach. Jednak, aby mieć pewność, że pozbędziemy się z nich gorzkawego posmaku, jest włożenie ich do zamrażalnika. Zazwyczaj zaleca się, aby spędziły w nim nie mniej niż 12 godzin, a najlepiej cały dzień. 

Właściwości prozdrowotne owoców tarniny 

W składzie owoców tarniny obecny jest błonnik pokarmowy, ma korzystny wpływ na jelita, poprawia trawienie, a także przyczynia się do stabilizacji poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Obecne są tu również flawonoidy, fitosterole i kwasy organiczne, które mają działanie przeciwutleniające, wspierają walkę ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Owoce te wykazują również działanie przeciwbakteryjne, jak podaje zielona.interia.pl "Tarnina wykorzystywana jest od dawna w medycynie. znalazła zastosowanie jako lek stosowany m.in. w dolegliwościach układu moczowego, żołądka a także jako środek przeczyszczający lub na biegunkę."

Dzika śliwa tarnina zawiera również: 

  • witaminę A - ma działanie przeciwutleniające, a także jest znana z korzystnego wpływu na zdrowie oczu oraz kondycję skóry,  
  • witaminę C - działa antyoksydacyjnie, wspiera odporność organizmu, jest istotna do prawidłowego wchłaniania żelaza i syntezy kolagenu,  
  • witaminę E, która znana jest także jako witamina młodości, pomaga dbać o kondycję skóry, włosów i paznokci, a także jest naturalnym przeciwutleniaczem,
  • potas - pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi,  
  • magnez - wspiera pracę mózgu, serca i mięśni,  
  • cynk - pomaga chronić organizm przed infekcjami, jest ważny dla kondycji skóry, włosów i paznokci, oraz płodności,  
  • mangan - działa antyoksydacynie, wspiera układ nerwowy i kostny,  
  • wapń i fosfor, wzmacniają kości i zęby.   

Co ciekawe, cenne dla organizmu wartości mają nie tylko owoce, ale też tarninowe liście. Można przyrządzić z nich wywar, który pomaga na stany zapalne gardła i jamy ustnej.

Sprawdź także: Zjesz 5 dziennie, zbudujesz tarczę ochronną dla serca. Poprawisz też pracę jelit i stan skóry  

Jak wykorzystać tarninę w kuchni? 

Na początku warto wspomnieć, aby owoce tarniny zbierać jedynie w miejscach oddalonych od głównych dróg i zabudowań przemysłowych. Owoce dzikiej śliwy najlepiej sprawdzają się do przygotowania przetworów. Można przyrządzić z nich smaczny dżem, sok, konfiturę, a także tarninówkę, czyli leczniczą nalewkę. 

Przepis na dżem z tarniny  

Składniki:  

  • 1 kg owoców tarniny,  
  • 0,5 kg cukru,  
  • Woda.  

Przygotowanie:  

  1. Owoce po przemrożeniu umyj, następnie przełóż do garnka 
  2. Wlej wodę, tak, aby jedynie zakryła owoce. 
  3. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać.  
  4. Przetrzyj dżem przez sito, aby pozbyć się pestek. 
  5. Gotową masę umieść w garnku, dodaj cukier.  
  6. Gotuj do momentu, aż się rozpuści.  
  7. Gorący dżem przelej do czystych i wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem. Możesz dodatkowo zastosować pasteryzację.  

Owoce tarniny mogą być ciekawym urozmaiceniem jesiennego jadłospisu. Przygotowany z nich dżem świetnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do kanapek czy naleśników, ale i domowych wypieków.  

Źródła: terazgotuje.pl, dietetycy.org, zielona.interia.pl

Zobacz też:

Zjesz 5 dziennie, zbudujesz tarczę ochronną dla serca. Poprawisz też pracę jelit i stan skóry

Pij z wodą zaraz po przebudzeniu. Dobrze się nawodnisz, cukier szybko unormuje, metabiozom przyspieszy

Napój z PRL-u wraca w wielkim stylu. Nie powoduje nadkwasoty, dba o jelit i ma niewiele kalorii

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | przetwory