Reklama
Reklama

Koper będzie świeży przez wiele tygodni. Zastosuj prosty trik

Koperek to prawdziwy symbol wiosny. O tej porze roku chętnie więc doprawiamy nim młode ziemniaczki, sałatki, kanapki czy twaróg. Niestety, często po zakupie, ziele bardzo szybko więdnie. Staje się wiotkie, traci kolor i aromat. Jak temu zapobiec? Mam na to prosty trik.

Koperek na młodych ziemniakach czy w mizerii to konieczność przy wiosennym obiedzie. Zioło świetnie się też wkomponuje we wszelkie sosy, zupy, dopełni smak mięs czy ryb. Problem pojawia się za to wtedy, gdy kupiony koperek zaczyna więdnąć po kilku godzinach w lodówce.

Czy koperek trzeba myć tuż po kupieniu? Wiele osób popełnia błąd

Spora część ludzi, wracając z zakupów, chowa zioła od razu do lodówki. To ogromny błąd. Od razu po powrocie do domu należy koperek dokładnie umyć. Robimy to pod bieżącą, chłodną wodą. Wybór zbyt ciepłego strumienia może sprawić, że zioła zwiędną.

Po takim przygotowaniu będzie on gotowy do przechowywania. Dodatkowo zaoszczędzimy sobie czasu podczas późniejszego gotowania. Koperek będzie od razu gotowy do użycia.

Trik z użyciem ręcznika papierowego

Koperek zachowa świeżość na o wiele dłużej, jeśli użyjesz pewnego sposobu z ręcznikiem papierowym. Trik może zostać wykorzystany też na innych ziołach jak m.in. natka pietruszki.

W tym celu zakupiony świeży koperek opłucz pod bieżącą wodą. Pęczek zawiń w 3 listki ręcznika papierowego, które następnie zwilż. Tak przygotowany koperek ponownie zawiń w folię. Możesz ją zabezpieczyć gumką recepturką. Całość odłóż do lodówki na później.

Ta metoda pozwala na dłuższe zachowanie ulubionego aromatu. Przez kilka tygodni mamy wówczas do dyspozycji świeży koperek i nie musimy go mrozić na później.

Tak świeżość koperku zachowują szefowie kuchni

Kolejnym sposobem na uniknięcie mrożenia koperku jest wykorzystanie słoika do jego przechowywania. Przed rozpoczęciem pamiętajmy o dokładnym umyciu i wyparzeniu naczynia.

Później już tylko wystarczy przekroić pęczek koperku na pół, a następnie wsadzić go do słoika. Naczynie szczelnie zakręć i schowaj do lodówki. Tak przygotowane zioła mogą zachować świeżość nawet na kilka tygodni. Dla jeszcze mocniejszego zakonserwowania do słoika możesz też wsypać nieco soli kuchennej, ale nie jest to konieczne.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie doceniamy tego mięsa, tymczasem jest zdrowsze od kurczaka. Robię z nich rewelacyjne kotlety

Takich chipsów już nie zjesz, Unia zakazuje sprzedaży. Mamy przepis na domową wersję, są supersmaczne

Babcie zawsze miały józefka w kuchni. Dodawały do fasolki, pasztetu i robiły herbatkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zioła