Reklama
Reklama

Przekąska, którą możesz jeść bez wyrzutów. W jelitach tworzy barierę ochronną, sercu też pomaga

Wielu z nas, mając ochotę na coś słodkiego, sięga po cukierki, batoniki lub ciasteczka. Okazuje się jednak, że istnieje zdecydowanie zdrowszy smakołyk, który oprócz zaspokojenia wspomnianej ochoty, ma również dobroczynny wpływ na nasze jelita. W dzieciństwie zajadaliśmy się nim bez przerwy. Mowa o domowym kisielu. Jak przyrządzić jego bezcukrowy wariant? Sprawdź przepis.

Przekąska z dzieciństwa

Kisiel to niezapomniany deser z dzieciństwa, którego charakterystycznego smaku nie sposób zapomnieć. Przekąska rewelacyjnie zaspokaja ochotę na coś słodkiego, a ponadto można ją przyrządzić w wielu rozmaitych wariantach. Oczywiście najczęściej wyróżniamy różne smaki owocowe - popularny jest między innymi kisiel truskawkowy, malinowy, pomarańczowy czy wiśniowy

W sklepach dostępnych jest mnóstwo kisielów w proszku. Warto jednak zrobić tego rodzaju przekąskę samodzielnie. Wówczas mamy pewność, że w przygotowanym deserze nie znajdą się żadne zbędne dodatki (na przykład konserwanty czy sztuczne barwniki). 

Reklama

Jedz kisiel na zdrowe jelita

Głównym składnikiem kisielu, dzięki któremu zawdzięcza on swoją charakterystyczną konsystencję, jest skrobia ziemniaczana. Produkt sprawia, że kisiel staje się rewelacyjnym rozwiązaniem przy różnego typu problemach trawiennych. Działa osłonowo na błonę śluzową żołądka i jelit, a także może łagodzić podrażnienia przewodu pokarmowego. Co więcej, jest lekkostrawny oraz może przyczynić się do lepszego nawodnienia organizmu

Domowy kisiel to przysmak, który może być również doskonałym źródłem błonnika. Zawartość tej substancji zależy tutaj jednak od innych składników, których używamy do przygotowania owego deseru. Błonnik może wspierać pracę jelit, poprawiając ich perystaltykę, zapobiega zaparciom oraz ma korzystny wpływ na mikrobiotę

Dodatkowo - samodzielnie przyrządzony - kisiel na bazie naturalnych składników może zawierać pewne ilości antyoksydantów. Związki te wykazują szereg pozytywnych właściwości, a jedną z nich jest ochrona serca przed działaniem wolnych rodników.

Przeczytaj też: Ta przekąska to balsam dla jelit. Jedz regularnie, metabolizm przyspieszy, serce będzie wdzięczne

Domowy kisiel bez cukru - przepis

Domowej roboty kisiel bez dodatku cukru to zdrowa przekąska, którą możemy jeść bez wyrzutów. Jak przygotować deser? Przepis jest niezwykle prosty. Potrzebujemy następujących składników

  • około 300 ml świeżego soku (smak dowolny),
  • 125 ml wody,
  • łyżka skrobii ziemniaczanej. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do garnka wlewamy sok i zagotowujemy na małym ogniu. 
  2. W wodzie rozpuszczamy skrobię ziemniaczaną. Powstałą mieszaninę wlewamy do soku. 
  3. Gotujemy cały czas na małym ogniu, dopóki kisiel nie zgęstnieje.  

Po ostudzeniu kisiel jest gotowy do spożycia. Możemy zjeść go jako małą przekąskę pomiędzy posiłkami lub gdy najdzie nas ochota na słodycze. Z uwagi na brak dodatkowego cukru, to świetny przysmak dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy.

Źródła: terazgotuje.pl, zdrowie.interia.pl

Zobacz też:

Żaden pomarańczowy czy jabłkowy. Ten sok najlepiej chroni serce, buduje odporność i zwalcza infekcje

Pijał ją Szopen, ma wykwintny smak i intensywny aromat. Ma dużo magnezu, wspiera krążenie i oczyszcza jelita

Mięso dla seniorów i na odchudzanie. Chude, pełne białka, do tego dba o serce i układ nerwowy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | słodycze