Kosztuje kilka złotych i pomaga nie tylko na żołądek. Niezawodna przy migrenach
Mięta od dziesiątek lat jest stosowana w przypadku bóli brzucha i niestrawności. To zioło ma jednak znacznie więcej właściwości. Czy wiesz, na co jeszcze pomaga napar z mięty, a także kto nie powinien go pić?
Nasze babcie nie miały wątpliwości - na dolegliwości żołądkowe doskonale sprawdza się herbatka miętowa. W tym podejściu jest sporo racji. Napar z mięty ma jednak sporo właściwości, o których nie każdy wie - może pomóc na przykład przy silnym bólu głowy. Co jeszcze warto wiedzieć na ten temat?
Mięta ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Zacznijmy od tej najbardziej znanej - napar z mięty bardzo często stosowany jest w przypadku różnego rodzaju zaburzeń trawienia. Działa on pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych, przez co pomaga w całym procesie. Mięta działa bardzo korzystnie na jelita i żołądek.
To jednak nie jedyne zastosowanie tego popularnego naparu. Doskonale sprawdza się on także na migreny, nerwobóle czy przy zapaleniu dziąseł i gardła. Mięta stosowana jest także na inhalacje w łagodzeniu kaszlu oraz przeziębienia.
Napar z mięty jest uznawany również za naturalny sposób na pobudzenie apetytu. Ma on też szerokie zastosowanie w kosmetyce - jako składnik szamponów czy balsamów.
Wiele osób pije miętę każdego dnia. Nie jest to zabronione (dozwolone są 2-3 szklanki dziennie), ale należy pamiętać o tym, że, pomimo mnóstwa właściwości prozdrowotnych, ma ona także sporo przeciwwskazań. Kto nie może pić mięty?
Przede wszystkim nie powinny pić jej dzieci poniżej drugiego roku życia. Ostrożne podejście do stosowania mięty powinny mieć również kobiety w ciąży.
Ponadto nie jest ona wskazana w przypadku osób zmagających się z refluksem czy cierpiących na zgagę - stosowanie mięty może jeszcze bardziej nasilić te przykre dolegliwości. Osoby z cukrzycą również powinny ostrożnie dawkować miętę. Zawarty w niej mentol może obniżać stężenie glukozy we krwi. Zbyt długie i częste spożywanie mięty może powodować również bezsenność.
Mięta nie powinno się stosować podczas przyjmowania leków homeopatycznych. Nie jest ona wskazana również w przypadku stosowania niektórych leków na nadciśnienie - w tej sprawie należy skonsultować się z lekarzem.
Nie należy zapominać również o tym, że mięta i produkty w których skład wchodzi, mogą wywoływać reakcje alergiczne, zwłaszcza u dzieci, ale nie tylko.
Źródło: terazgotuje.pl, izielnik.pl
Zobacz też:
Duża białka, mało tłuszczu i niepowtarzalny smak. Zdrowa, ale rzadko kupowana ryba
Łagodny w smaku, przyspiesza spalanie i poprawia trawienie. Powinien być w każdej kuchni