Reklama
Reklama

Królowa warzyw, ma nieocenione pokłady witamin i minerałów. Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę, co z niej zrobić?

Kapusta to jedno z tych warzyw, które bardzo często pojawia się na polskich stołach. Z reguły jednak wybieramy kapustę białą, podczas gdy czerwona od czasu do czasu wykorzystywana jest jedynie w surówkach. A szkoda! W czerwonej kapuście kryje się moc witamin i minerałów, dlatego warto włączyć ją do codziennego jadłospisu. W poniższym artykule podpowiemy ci, na co pomaga jedzenie czerwonej kapusty oraz co można z niej zrobić.

Ma piękny fioletowo-czerwony kolor, wyrazisty smak i mnóstwo cennych wartości odżywczych. Czerwona kapusta doskonale nadaje się do jedzenia na surowo, można ją także gotować, smażyć oraz zapiekać. Sprawdź, dlaczego warto jeść czerwoną kapustę oraz jakie przysmaki można z niej wyczarować. 

Czerwona kapusta - witaminy i minerały

W czerwonej kapuście znajdziesz witaminę A, te z grupy B, C oraz K, a także minerały: wapń, fosfor, potas, magnez, fluor i żelazo. Ponadto jest ona źródłem błonnika pokarmowego oraz kwasu foliowego. Jedzenie czerwonej kapusty to także rewelacyjny sposób na dostarczenie organizmowi cennych antyoksydantów, które pomagają w walce organizmu z wolnymi rodnikami, działają przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo, w szczególności pomagając zapobiegać rakowi jelita grubego oraz piersi. Warzywo to jest także dobrym wyborem żywieniowym dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy, w 100 g czerwonej kapusty znajduje się jedynie ok. 31 kcal.

Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę?

Czerwona kapusta zawiera wapń i fosfor, dzięki czemu korzystnie wpływa na wzmocnienie kości i zębów, dlatego warto włączyć ją do diety dzieci i osób starszych. Obecne w niej żelazo, pomaga natomiast zapobiegać anemii, a magnez korzystnie wpływa na układ nerwowy, zapobiega zmęczeniu, wspiera koncentrację, a także zapobiega skurczom mięśni. 

Na co pomaga jedzenie czerwonej kapusty? Spożywanie tego warzywa jest także sposobem na zadbanie o układ pokarmowy. Zawarty w niej błonnik wspiera prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, sprawia, że długo czujemy się syci, a także pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu oraz cukru we krwi. Korzystnie wpływa także na układ sercowo-naczyniowy, pomaga regulować ciśnienie krwi, pomaga zapobiegać miażdżycy oraz zmniejsza ryzyko zawału serca. 

Co ciekawe, czerwoną kapustę można nie tylko jeść, w medycynie ludowej stosowana była w postaci okładów na dolegliwości, takie jak: oparzenia, stłuczenia, a także sposób na leczenie trądziku, zapalenia oskrzeli czy kataru. Po kapustę powinny sięgnąć także kobiety w ciąży, ponieważ zawiera kwas foliowy, tak potrzebny do zachowania zdrowia rozwijającego się dziecka. Ponadto okład z liści kapusty to znany, babciny sposób na bolące piersi. 

Czerwona kapusta - przeciwwskazania

Chociaż jedzenie czerwonej kapusty jest bardzo korzystne dla zdrowia istnieją pewne przeciwwskazania do jej spożywania. Tyczy się do przede wszystkim osób, które zmagają się z ciężkimi chorobami układu pokarmowego, w szczególności żołądka i jelit, w tym wrzodów, zapalenia trzustki, a także chorób tarczycy. Warto pamiętać także o tym, że czerwona kapusta jedzona w nadmiarze może powodować wzdęcia i niestrawność. 

Co można zrobić z czerwonej kapusty?

 

Najpopularniejszym sposobem na przemycenie czerwonej kapusty do naszej diety jest przygotowanie sałatek i surówek. Wystarczy posiekać lub zetrzeć główkę kapusty, dodać tartą marchewkę, jabłko oraz posiekaną szalotkę. Surówkę doprawiamy odrobiną octu jabłkowego oraz solą. Na koniec warto dodać porządną garść posiekanej natki pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać. Taka sałatka doskonale sprawdzi się do obiadu. 

Z czerwonej kapusty można wycisnąć również sok, który będzie prawdziwą bombą witaminową. Będziesz potrzebować niewielkiej główki kapusty, trzech jabłek i soku z cytryny. Tu najlepiej sprawdzi się sokowirówka lub wyciskarka wolnoobrotowa. Umyte i pokrojone składniki wrzuć do maszyny, do wyciśniętego soku dodaj trochę cytrynowego soku i gotowe. 

Czerwona kapusta świetnie sprawdzi się również do dań kuchni azjatyckiej typu stir fry. Na rozgrzaną patelnię dodaj łyżkę oleju kokosowego, wrzuć pokrojoną w cienkie słupki marchewkę, paprykę, drobno posiekaną połówkę czerwonej kapusty oraz dwa ząbki czosnku  przeciśnięte przez praskę. Dorzuć także pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, podsmaż wszystko, do momentu aż kurczak będzie miał złoty kolor a warzywa zmiękną. Dodaj sos sojowy, odrobinę pieprzu, szczyptę chili, sok z połówki limonki oraz podprażony na suchej patelni sezam. Na koniec posyp wszystko drobno pokrojoną cebulką dymką. Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym. 

Oczywiście czerwona kapusta może być wykorzystywana do typowych dań kuchni polskiej. Świetnie smakować będzie do niedzielnego obiadu w wersji zasmażanej z boczkiem. Można także wyczarować z niej łazanki, bigos, pysznie smakować będzie również w warzywnych zupach. 

Źródła: smaker.pl

Zobacz też:

O niebo lepsza ryba niż karp na wigilię. Smaczna, chudziutka i prawie nie ma ości

Najlepsze na zdrowe śniadanie. Czyszczą jelita jak odkurzacz, pomagają schudnąć

Kopalnia antyoksydantów, balsam dla wątroby i serca. W wersji pieczonej smakują lepiej i nie tracą wartości

INTERIA.PL