Królowa warzyw, ma nieocenione pokłady witamin i minerałów. Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę, co z niej zrobić?
Kapusta to jedno z tych warzyw, które bardzo często pojawia się na polskich stołach. Z reguły jednak wybieramy kapustę białą, podczas gdy czerwona od czasu do czasu wykorzystywana jest jedynie w surówkach. A szkoda! W czerwonej kapuście kryje się moc witamin i minerałów, dlatego warto włączyć ją do codziennego jadłospisu. W poniższym artykule podpowiemy ci, na co pomaga jedzenie czerwonej kapusty oraz co można z niej zrobić.
Ma piękny fioletowo-czerwony kolor, wyrazisty smak i mnóstwo cennych wartości odżywczych. Czerwona kapusta doskonale nadaje się do jedzenia na surowo, można ją także gotować, smażyć oraz zapiekać. Sprawdź, dlaczego warto jeść czerwoną kapustę oraz jakie przysmaki można z niej wyczarować.
W czerwonej kapuście znajdziesz witaminę A, te z grupy B, C oraz K, a także minerały: wapń, fosfor, potas, magnez, fluor i żelazo. Ponadto jest ona źródłem błonnika pokarmowego oraz kwasu foliowego. Jedzenie czerwonej kapusty to także rewelacyjny sposób na dostarczenie organizmowi cennych antyoksydantów, które pomagają w walce organizmu z wolnymi rodnikami, działają przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo, w szczególności pomagając zapobiegać rakowi jelita grubego oraz piersi. Warzywo to jest także dobrym wyborem żywieniowym dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy, w 100 g czerwonej kapusty znajduje się jedynie ok. 31 kcal.
Czerwona kapusta zawiera wapń i fosfor, dzięki czemu korzystnie wpływa na wzmocnienie kości i zębów, dlatego warto włączyć ją do diety dzieci i osób starszych. Obecne w niej żelazo, pomaga natomiast zapobiegać anemii, a magnez korzystnie wpływa na układ nerwowy, zapobiega zmęczeniu, wspiera koncentrację, a także zapobiega skurczom mięśni.
Na co pomaga jedzenie czerwonej kapusty? Spożywanie tego warzywa jest także sposobem na zadbanie o układ pokarmowy. Zawarty w niej błonnik wspiera prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, sprawia, że długo czujemy się syci, a także pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu oraz cukru we krwi. Korzystnie wpływa także na układ sercowo-naczyniowy, pomaga regulować ciśnienie krwi, pomaga zapobiegać miażdżycy oraz zmniejsza ryzyko zawału serca.
Co ciekawe, czerwoną kapustę można nie tylko jeść, w medycynie ludowej stosowana była w postaci okładów na dolegliwości, takie jak: oparzenia, stłuczenia, a także sposób na leczenie trądziku, zapalenia oskrzeli czy kataru. Po kapustę powinny sięgnąć także kobiety w ciąży, ponieważ zawiera kwas foliowy, tak potrzebny do zachowania zdrowia rozwijającego się dziecka. Ponadto okład z liści kapusty to znany, babciny sposób na bolące piersi.
Chociaż jedzenie czerwonej kapusty jest bardzo korzystne dla zdrowia istnieją pewne przeciwwskazania do jej spożywania. Tyczy się do przede wszystkim osób, które zmagają się z ciężkimi chorobami układu pokarmowego, w szczególności żołądka i jelit, w tym wrzodów, zapalenia trzustki, a także chorób tarczycy. Warto pamiętać także o tym, że czerwona kapusta jedzona w nadmiarze może powodować wzdęcia i niestrawność.
Najpopularniejszym sposobem na przemycenie czerwonej kapusty do naszej diety jest przygotowanie sałatek i surówek. Wystarczy posiekać lub zetrzeć główkę kapusty, dodać tartą marchewkę, jabłko oraz posiekaną szalotkę. Surówkę doprawiamy odrobiną octu jabłkowego oraz solą. Na koniec warto dodać porządną garść posiekanej natki pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać. Taka sałatka doskonale sprawdzi się do obiadu.
Z czerwonej kapusty można wycisnąć również sok, który będzie prawdziwą bombą witaminową. Będziesz potrzebować niewielkiej główki kapusty, trzech jabłek i soku z cytryny. Tu najlepiej sprawdzi się sokowirówka lub wyciskarka wolnoobrotowa. Umyte i pokrojone składniki wrzuć do maszyny, do wyciśniętego soku dodaj trochę cytrynowego soku i gotowe.
Czerwona kapusta świetnie sprawdzi się również do dań kuchni azjatyckiej typu stir fry. Na rozgrzaną patelnię dodaj łyżkę oleju kokosowego, wrzuć pokrojoną w cienkie słupki marchewkę, paprykę, drobno posiekaną połówkę czerwonej kapusty oraz dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dorzuć także pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, podsmaż wszystko, do momentu aż kurczak będzie miał złoty kolor a warzywa zmiękną. Dodaj sos sojowy, odrobinę pieprzu, szczyptę chili, sok z połówki limonki oraz podprażony na suchej patelni sezam. Na koniec posyp wszystko drobno pokrojoną cebulką dymką. Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym.
Oczywiście czerwona kapusta może być wykorzystywana do typowych dań kuchni polskiej. Świetnie smakować będzie do niedzielnego obiadu w wersji zasmażanej z boczkiem. Można także wyczarować z niej łazanki, bigos, pysznie smakować będzie również w warzywnych zupach.
Źródła: smaker.pl
Zobacz też:
O niebo lepsza ryba niż karp na wigilię. Smaczna, chudziutka i prawie nie ma ości
Najlepsze na zdrowe śniadanie. Czyszczą jelita jak odkurzacz, pomagają schudnąć