Łączy nuty cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej. Anglicy nazywają je „allspice”
Te małe kulki łączą w sobie nuty cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej, a Anglicy nazywają je “allspice”. Są powszechnie i często wykorzystywane, a tak mało o nich wiemy. Dostarczają nie tylko wyjątkowego aromatu, ale też moc składników aktywnych i witamin.
Ziele angielskie to owoce korzennika lekarskiego, rosnącego w tropikalnych regionach Ameryki. Przyprawa ta pochodzi więc z Ameryki Środkowej i Meksyku. Jagody są zbierane, gdy jeszcze mają zieloną barwę, następnie są suszone i wykorzystywane do urozmaicania dań.
Przyprawa została odkryta między latami 1571-1577 przez Francisco Hernandeza. Uczony poznał ziele angielskie jako przysmak Azteków, którzy dodawali je głównie do napojów czekoladowych. Połączenie korzennych smaków świetnie dopełniało kakaowy smak.
W Polsce jednak przyprawa nie jest kojarzona z Ameryką. Okazuje się, że nazwa “ziele angielskie" nawiązuje do faktu, że jagody były importowane z Anglii. W języku angielskim nazywane są one “allspice", co podkreśla ich nietypowy, wielowymiarowy smak. Konkretnie ziele angielskie nadaje aromat przypominający połączenie cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej.
Ziele angielskie należy do grona bardzo zdrowych przypraw. Zawiera ona w sobie wiele substancji leczniczych takich jak m.in. garbniki, olejki eteryczne, eugenol, kwas jabłkowy, galusowy. Uzupełni zapotrzebowanie na witaminę A, C, B6, selen, żelazo, potas.
W ten sposób przyjmowanie ziela angielskiego zadziała na organizm antyoksydacyjnie. Spowolni procesy przedwczesnego starzenia się, dbając zarówno o umysł, jak i cerę. Pomoże w zachowaniu młodzieńczego wyglądu. Opóźnią rozwój choroby Alzheimera, Parkinsona, rdzeniowego zaniku mięśni oraz innych chorób neurodegeneracyjnych.
Zahamowanie działania wolnych rodników sprawi również, że ziele angielskie ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwgrzybicze. Przyprawa może więc wzmacniać odporność. Zmniejszy ilość rozwijających się infekcji, załagodzi te, które już wystąpiły. Świetnie zadziała na ból gardła czy katar. Jagody mogą być także remedium na stany zapalne stawów.
Ziele angielskie może być stosowane zarazem na problemy z układem pokarmowym. Mogą one redukować uciążliwe wzdęcia i gazy. Złagodzi nudności i zapobiegnie występowaniu wymiotów, zaparć i biegunek.
Ziele angielskie jest bardzo chętnie wykorzystywane w wielu obszarach kuchni. Spotkamy je w daniach mięsnych, bezmięsnych, daniach wytrawnych, słodkich. Przede wszystkim sprawa się do przygotowania domowych wędlin, kiełbas i konserw. Dobrze skomponuje się z pieczeniami, mięsem z grilla.
Kulki ziela angielskiego można dodawać do przetworów. Urozmaicimy nimi smak marynowanej cukinii, dyni, ogórków konserwowych, ogórków kiszonych. Sprawdzą się zarazem w kompotach czy naparach. Ponadto można z przyprawą przygotować pyszną gorącą czekoladę lub kakao.
Źródło: apteline.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Naturalny sposób na zmniejszenie apetytu i kontrolowanie cukru. Dodawaj do owsianki i owoców