Lepsza od zielonej herbaty, pachnie jak owsiane ciasteczka. Pomaga w odchudzaniu i pozbyciu się wody z organizmu
Soba Cha - być może jeszcze nie pijesz tej herbaty, a to błąd. Napar przygotowywany z nasion gryki tatarskiej ma przyjemny smak i mnóstwo korzystnych właściwości. Można go pić z o dowolnej porze dnia, jest tak zdrowy, że polecany nawet kobietom w ciąży.
Soba Cha - tak herbata powstająca z nasion gryki tatarskiej nazywana jest przede wszystkim przez mieszkańców Japonii. Ma lekko orzechowo-czekoladowy smak, a wiele osób twierdzi, że zapachem przypomina owsiane ciasteczka z nutą wanilii. Przede wszystkim jest bardzo zdrowa. Sprawdź, dlaczego warto pić ten napar.
Soba Cha - inaczej herbata gryczana - powstaje z prażonych nasion gryki tatarskiej, uprawianej głównie we wschodniej Azji. Ciekawostką jest to, że w wielu miejscach Europy roślina ta jest uznawana za chwast, którego należy się pozbyć. Zupełnie inne zdanie mają mieszkańcy Chin, Japonii, Tajwanu czy Mongolii - oni zdecydowanie doceniają dobroczynne właściwości gryki tatarskiej oraz smak przygotowywanej z niej herbaty.
Mieszkańcy krajów azjatyckich piją Soba Cha o różnych porach dnia. Doskonale sprawdza się ona do słodkich deserów, a jej ziarna są dobrym dodatkiem do granoli, jogurtu czy nawet lodów.
Czy warto pić herbatę gryczaną? Ten, kto zna prozdrowotne właściwości gryki tatarskiej na pewno nie ma żadnych wątpliwości. Nasiona te bywają zaliczane do superfoods - nie bez powodu.
Picie Soba Cha ma dobroczynny wpływ na układ trawienny - łagodzi bóle brzucha, zapobiega wrzodom układu pokarmowego i zapaleniu błony śluzowej, usprawnia proces trawienia. Ma dużą zawartość błonnika, przez co reguluje uczucie głodu i sytości, ponadto przyspiesza utlenianie lipidów i pomaga usunąć wodę z organizmu.
Sięgaj po Soba Cha także wtedy, kiedy chcesz wesprzeć swój układ krwionośny. Nasiona gryki tatarskiej pomagają w zmniejszeniu ryzyka zakrzepów krwi oraz uszczelnianiu naczyń krwionośnych. Pomagają również w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.
Herbata z nasion gryki tatarskiej ma także świetnie działanie na układ immunologiczny. Wzmacnia organizm, zwiększa odporność, wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, wspomaga leczenie wielu chorób bakteryjnych i wirusowych. Jest silnym antyoksydantem.
Ponadto wspomaga proces odchudzania, ma właściwości kojące i relaksujące, pomaga w zasypianiu. Udowodniono także dobry wpływ Soba Cha na samopoczucie - wspomaga leczenie depresji, nerwicy i przewlekłego stresu. Gryka zawiera wiele witamin i składników mineralnych, m.in. witaminy z grupy B, witaminę A, selen, magnez i żelazo. Co istotne, Soba Cha nie zawiera kofeiny, jest więc polecana nawet dzieciom i kobietom w ciąży.
Ewentualne przeciwwskazania do picia herbaty gryczanej to: wysoki stopień krzepnięcia krwi, zaostrzenie objawów chorób układu pokarmowego czy indywidualna nietolerancja.
Zastanawiasz się, jak parzyć Soba Cha? Potrzebne ci będą:
- 2,5 g ziaren herbaty gryczanej,
- plaster cytryny,
- łyżka miodu.
Wszystkie składniki umieść w kubku i zalej wrzątkiem. Optymalny czas parzenia to 3-5 minut, ale warto dopasować go do własnych preferencji.
Źródło: terazgotuje.pl, herbata.info
Zobacz też:
Obowiązkowy w kuchni. Poprawia trawienie, wspiera odporność, ma sporo witaminy C
Jest podobny do selera. Ma niewiele kalorii, niski indeks glikemiczny, ma dużo wapnia
Na świecie jedzą ze smakiem, "masło bogów" polecają dietetycy. Polacy odwracają głowę