Reklama
Reklama

Lepsze od jajek kurzych, polecane przez dietetyków. Delikatne w smaku, mają więcej witamin i aminokwasów

Tych jaj w ogóle nie jemy, a okazuje się, że są znacznie lepsze od kurzych. Mają delikatny smak i dostarczają do organizmu liczne witaminy i aminokwasy. Są szeroko polecane przez dietetyków, a mimo to nadal nie zdobyły należytej popularności. Dlaczego nie je się jaj kaczych? Odpowiedź nie jest taka prosta.

Jaja kacze można spotkać w wielu kuchniach z całego świata, szczególnie w krajach Azjatyckich. W Europie i Polsce nie cieszą się dużą popularnością, choć według badań mogą być zdrowsze od kurzych.

Dlaczego nie je się jaj kaczych?

Na pytanie, dlaczego nie je się jaj kaczych, nie da odpowiedzieć się jednoznacznie. Na taki stan rzeczy składa się wiele różnych czynników, począwszy od ekonomicznych, aż po sprawy bezpieczeństwa

Bardzo duży wpływ na niską popularność kaczych jaj ma niska dostępność produktu, co spowodowane jest czynnikami ekonomicznymi i produkcyjnymi. Hodowla kaczek jest o wiele bardziej wymagająca i kosztowniejsza od hodowli kur. Zwierzęta te mają specjalne wymagania środowiskowe, jak m.in. dostęp do zbiorników wodnych. To przekłada się na wysoki koszt produkcji.  

Do tego rocznie jedna kaczka niesie aż o 100 jaj mniej niż jedna kura. To wszystko skutkuje mniejszą ilość jaj w sprzedaży i ich wyższą ceną. Przez to konsumenci chętniej wybierają jaja kurze, które są tańsze i łatwiej dostępne.

Kolejną bardzo istotną kwestią jest bezpieczeństwo spożycia. Jaja kacze są podatniejsze na skażenie bakteriami Salmonella. Hodowle ptaków znajdują się w warunkach wilgotnych, przy stawach i bagnach, co sprzyja rozwojowi patogenów. 

Na rozwój drobnoustrojów wpływ ma dodatkowo skład jaj. Kacze jajka zawierają głównie wodę oraz tłuszcz. To sprawia, że są one idealnym środowiskiem do rozwoju mikroorganizmów, takich jak właśnie bakterie Salmonelli. Problem ten pogłębia niewłaściwy transport i nieodpowiednie przechowywanie produktu. Przez to kacze jaja mogą być mniej bezpieczne do spożycia od jaj kurzych. Do tego okazuje się, że białko pochodzące z jajka kaczki jest alergenem silniejszym niż białko z powszechnie zajadanych jaj. To skutecznie zniechęca do zakupu i spróbowania takiego jedzenia. 

Czy jajka kacze są zdrowe?

Kacze jajka są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Zawierają one dużo więcej minerałów i witamin niż popularne jaja kurze. Uzupełnią 90 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę B12 oraz na żelazo. Jaja te mają również dużo witaminy D, A, choliny i kwasów omega-3

W ten sposób jajka kacze pozytywnie zadziałają na mózg. Zadbają o prawidłową pracę narządu oraz zdrowie błon komórkowych. Wesprą neuroprzekaźniki i cały układ nerwowy. Poprawią pamięć i koncentrację. Złagodzą objawy wysokiego stresu i zapobiegną występowaniu tego zjawiska. 

Choć kacze jaja obfitują w tłuszcze, to nie będą one negatywnie wpływać na profil lipidowy. Zawierają one bowiem zdrowe tłuszcze, które obniżają stężenie “złego" cholesterolu LDL. Tym samym mogą ochronić serce przed wieloma uszkodzeniami. Zmniejszą ryzyko rozwoju m.in. miażdżycy, nadciśnienia, pojawienia się zawałów i udarów. 

Jajka kacze wykazują również właściwości antyoksydacyjne, hamując szkodliwe działanie wolnych rodników. Regularne spożywanie ich opóźni procesy starzenia się. To pozwoli na zachowanie młodzieńczego wyglądu i umysłu. Co więcej, to zarazem właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. To znacząco podniesie odporność organizmu. 

To wszystko kieruje do prostego wniosku, że kacze jaja naprawdę warto włączyć do swojej diety. Przygotujemy z nich jajecznicę, jajka sadzone, jajka gotowane. Do tego użyjemy ich do wszelkich wypieków, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. 

Jajka kacze, a jajka kurze

Jajka kacze różnią się od jajka kurzego już na pierwszy rzut oka. Jajka kacze są zdecydowanie większe i na zewnątrz ciemniejsza od swoich kurzych kuzynek. Po rozbiciu ukazuje się intensywnie żółte, wręcz pomarańczowe żółtko. 

Kolejną znaczącą różnicą między jajami kaczymi, a kurzymi jest aromat. Jajka kaczek są intensywniejsze w smaku i zapachu. Dla wielu konsumentów jest to wyraźna wada, która sprawia, że jaja te nie są zajadane na co dzień. Przy tym jednak są bardziej kremowe i delikatne.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najzdrowszy tłuszcz według naukowców? Jeśli robisz schabowe, to tylko na nim

Ten owoc to balsam dla serca, ma dużo magnezu i potasu. Bierz na zapas, gdy jest w promocji

Młodziutki już pojawił się w warzywniakach. Ma niski indeks glikemiczny, zbawiennie działa na jelita

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jaja