Łyżka dziennie chroni wzrok i regeneruje stawy. Dobry olej dla seniorów i dbających o serce
Olej z pestek czarnej porzeczki chroni serce, wzrok i stawy. Cechuje się bardzo dobrym stosunkiem omega 3 do omega 6 oraz jest źródłem cennych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 9. Już jedna łyżka tego oleju dziennie może uchronić cię przed wieloma chorobami. Sprawdzamy, do czego używać oleju z pestek z czarnej porzeczki.
Na rynku istnieje wiele cennych olejów roślinnych takich jak rzepakowy, lniany czy popularna oliwa z oliwek, które mają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Wiele z nich jest cennym źródłem kwasów omega-3. Do tej grupy należy także olej z pestek czarnej porzeczki, który wyróżnia się bardzo dobrym stosunkiem kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 wynoszącym ok. 1:4. Jaki to ma wpływ na nasze zdrowie i jak wykorzystać ten cenny olej w kuchni?
Olej z pestek czarnej porzeczki otrzymuje się w procesie tłoczenia na zimno. Dzięki tej metodzie zachowana zostaje większość cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które ulegają zniszczeniu pod wpływem wysokiej temperatury.
Czarne porzeczki są często hodowane na działkach i w prywatnych ogrodach. Owoce te są cennym źródłem witaminy C i przeciwutleniaczy, które wspomagają odporność, chronią przed chorobami układu krwionośnego czy procesami zapalnymi. W swojej spiżarni tuż obok przetworów z czarnej porzeczki warto znaleźć miejsce także dla oleju z pestek. Produkt ten nie tylko pozytywnie wpłynie na zdrowie, ale także doda smak wielu potrawom.
Skład oleju z pestek czarnej porzeczki powoduje, że jest to niezwykle cenny produkt dla osób starszych i dbających o serce. Olej ten jest źródłem wielu cennych jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3, 6, i 9. W jego składzie znajdziesz:
- kwas linolowy (omega-6) ok. 47 g,
- kwas γ-linolenowy (GLA, omega-6) 14,3 g,
- kwas α-linolenowy (ALA, omega-3 ok. 15 g,
- kwas oleinowy (omega-9) ok. 12,4 g.
To jednak nie wszystko. Olej z pestek czarnej porzeczki jest także źródłem silnych przeciwutleniaczy w tym witaminy E, karotenoidów, flawonoidów, fitosteroli, kwasów fenolowych. Jedna łyżka oleju pokrywa aż 98% zapotrzebowania na witaminę E dorosłego człowieka.
Przeczytaj także: Zdrowszy od oliwy, choć rzadko używany. Pij łyżeczkę na czczo, będziesz mieć serce jak dzwon i cukier w normie
Tak bogaty skład ma przełożenie na wiele cennych właściwości oleju. Wśród najważniejszych należy wymienić:
- chroni serce i układ sercowo-naczyniowy, dzięki działaniu przeciwzakrzepowemu i obniżaniu cholesterolu LDL oraz ciśnienia krwi;
- chroni przed działaniem wolnych rodników, dzięki dużemu potencjałowi antyoksydacyjnemu zapobiega stanom zapalnym;
- poprawia odporność organizmu;
- łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów;
- wspomaga regenerację stawów;
- wspiera leczenie zespołu suchego oka i chroni wzrok;
- łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego.
Olej z pestek czarnej porzeczki można stosować również zewnętrznie na skórę i włosy. Tworzy dzięki temu barierę ochronną naskórka, zapobiega utracie wody, ale także łagodzi zmiany skórne szczególnie wywołana przez atopowe zapalenie skóry.
Olej z pestek czarnej porzeczki najlepiej spożywać na zimno. Dzięki temu cenne kwasy tłuszczowe wrażliwe na wysoką temperaturę nie ulegają utlenieniu. Olej można dodawać do różnego rodzaju surówek i sałatek. Świetnie zastępuje masło na kanapkach. Można dodać łyżkę oleju do talerza ze schłodzoną zupą krem z warzyw, pokropić nim przystawki z wędlin czy serów. Równie dobrze można spożywać go samodzielnie. Już jedna łyżka dziennie oleju wpłynie pozytywnie na zdrowie i samopoczucie.
Źródło: terazgotuje.pl, dietetycy.org
Zobacz też:
Z Grecji i Turcji smakują najlepiej. Zbijają wysokie ciśnienie, cholesterol, wzmacniają kości