Reklama
Reklama

Łyżka dziennie chroni wzrok i regeneruje stawy. Dobry olej dla seniorów i dbających o serce

Olej z pestek czarnej porzeczki chroni serce, wzrok i stawy. Cechuje się bardzo dobrym stosunkiem omega 3 do omega 6 oraz jest źródłem cennych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 9. Już jedna łyżka tego oleju dziennie może uchronić cię przed wieloma chorobami. Sprawdzamy, do czego używać oleju z pestek z czarnej porzeczki.

Na rynku istnieje wiele cennych olejów roślinnych takich jak rzepakowy, lniany czy popularna oliwa z oliwek, które mają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Wiele z nich jest cennym źródłem kwasów omega-3. Do tej grupy należy także olej z pestek czarnej porzeczki, który wyróżnia się bardzo dobrym stosunkiem kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 wynoszącym ok. 1:4. Jaki to ma wpływ na nasze zdrowie i jak wykorzystać ten cenny olej w kuchni? 

Jak powstaje olej z pestek czarnej porzeczki?

Olej z pestek czarnej porzeczki otrzymuje się w procesie tłoczenia na zimno. Dzięki tej metodzie zachowana zostaje większość cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które ulegają zniszczeniu pod wpływem wysokiej temperatury. 

Reklama

Czarne porzeczki są często hodowane na działkach i w prywatnych ogrodach. Owoce te są cennym źródłem witaminy C i przeciwutleniaczy, które wspomagają odporność, chronią przed chorobami układu krwionośnego czy procesami zapalnymi. W swojej spiżarni tuż obok przetworów z czarnej porzeczki warto znaleźć miejsce także dla oleju z pestek. Produkt ten nie tylko pozytywnie wpłynie na zdrowie, ale także doda smak wielu potrawom.  

Jakie właściwości ma olej z pestek czarnej porzeczki?

Skład oleju z pestek czarnej porzeczki powoduje, że jest to niezwykle cenny produkt dla osób starszych i dbających o serce. Olej ten jest źródłem wielu cennych jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3, 6, i 9. W jego składzie znajdziesz: 

  • kwas linolowy (omega-6) ok. 47 g, 
  • kwas γ-linolenowy (GLA, omega-6) 14,3 g, 
  • kwas α-linolenowy (ALA, omega-3 ok. 15 g, 
  • kwas oleinowy (omega-9) ok. 12,4 g. 

To jednak nie wszystko. Olej z pestek czarnej porzeczki jest także źródłem silnych przeciwutleniaczy w tym witaminy E, karotenoidów, flawonoidów, fitosteroli, kwasów fenolowych. Jedna łyżka oleju pokrywa aż 98% zapotrzebowania na witaminę E dorosłego człowieka.

Przeczytaj także: Zdrowszy od oliwy, choć rzadko używany. Pij łyżeczkę na czczo, będziesz mieć serce jak dzwon i cukier w normie

Tak bogaty skład ma przełożenie na wiele cennych właściwości oleju. Wśród najważniejszych należy wymienić: 

  • chroni serce i układ sercowo-naczyniowy, dzięki działaniu przeciwzakrzepowemu i obniżaniu cholesterolu LDL oraz ciśnienia krwi; 
  • chroni przed działaniem wolnych rodników, dzięki dużemu potencjałowi antyoksydacyjnemu zapobiega stanom zapalnym;  
  • poprawia odporność organizmu
  • łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów; 
  • wspomaga regenerację stawów
  • wspiera leczenie zespołu suchego oka i chroni wzrok; 
  • łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego. 

Olej z pestek czarnej porzeczki można stosować również zewnętrznie na skórę i włosy. Tworzy dzięki temu barierę ochronną naskórka, zapobiega utracie wody, ale także łagodzi zmiany skórne szczególnie wywołana przez atopowe zapalenie skóry.  

Jak używać oleju z pestek czarnej porzeczki?

Olej z pestek czarnej porzeczki najlepiej spożywać na zimno. Dzięki temu cenne kwasy tłuszczowe wrażliwe na wysoką temperaturę nie ulegają utlenieniu. Olej można dodawać do różnego rodzaju surówek i sałatek. Świetnie zastępuje masło na kanapkach. Można dodać łyżkę oleju do talerza ze schłodzoną zupą krem z warzyw, pokropić nim przystawki z wędlin czy serów. Równie dobrze można spożywać go samodzielnie. Już jedna łyżka dziennie oleju wpłynie pozytywnie na zdrowie i samopoczucie.  

Źródło: terazgotuje.pl, dietetycy.org 

Zobacz też:

W sklepie patrzymy z zaciekawieniem, ale rzadko kupujemy. Mało kto wie, że jest dobra na serce, stawy i odchudzanie

Z Grecji i Turcji smakują najlepiej. Zbijają wysokie ciśnienie, cholesterol, wzmacniają kości

Najmniej doceniany przez Polaków owoc. Cukrzycy mogą jeść bez obaw, ma dużo błonnika, doskonale działa na jelita

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: olej