Ma niski indeks glikemiczny, zmniejsza uczucie głodu. Makaron idealny dla cukrzyków i dbających o serce
Makaron sojowy to produkt popularny w krajach azjatyckich. Używa się go między innymi w kuchni chińskiej oraz wietnamskiej. Co ciekawe, ten makaron wykazuje cenne właściwości prozdrowotne. Kto powinien go jeść, jak go gotować i do jakich potraw można go wykorzystać? Odpowiadamy.
Makaron sojowy, pomimo swojej nazwy, nie jest wytwarzany z soi, a ze skrobi fasoli mung (uprawianej przede wszystkim w południowej Azji) bądź ze skrobi ziemniaczanej. Czasem można również spotkać wyroby wykonane ze skrobi batatów lub tapioki. Ze względu na swój wygląd (jest przezroczysty) często jest nazywany makaronem szklanym.
W przypadku makaronu sojowego z fasoli mung, na uwagę zasługuje jego niski indeks glikemiczny wynoszący 30. Taka wartość czyni z niego doskonały produkt dla osób cierpiących na cukrzycę. Należy jednak zaznaczyć, że warianty wyprodukowane ze skrobi ziemniaczanej mogą mieć wyższą wartość IG. Co więcej, dieta oparta na posiłkach charakteryzujących się niższym indeksem glikemicznym może przyczyniać się do spadku złego cholesterolu oraz poprawy profilu lipidowego, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
Z dodatkiem składników warzywnych i mięsnych, makaron sojowy może stać się niezwykle sycącym i zdrowym posiłkiem. Tego typu danie z pewnością sprawdzi się po trudnym dniu w pracy lub wymagającym treningu fizycznym.
Makaron sojowy to produkt niezwykle prosty w przygotowaniu. Wystarczy zalać go gorącą wodą, odczekać około 5-10 minut, a po tym czasie jest gotowy do dalszej obróbki - po dokładnym odcedzeniu można go podsmażyć na patelni lub woku, bądź wymieszać z ulubionym sosem (bardzo ciekawy efekt da dodatek niewielkiej ilości sosu sojowego).
Zazwyczaj sposób przygotowania makaronu sojowego może się nieznacznie różnić w zależności od jego konkretnego rodzaju. Wobec tego warto zawsze zapoznać się z instrukcją załączoną na opakowaniu.
Przeczytaj też: Syci bardziej niż mięso, ma niski indeks glikemiczny. Reguluje pracę jelit, dobrze wpływa na serce
Makaron sojowy najlepiej sprawdza się do przygotowywania potraw kuchni azjatyckiej. Można go wykorzystać do przyrządzenia rozmaitych wariacji pad thaia czy dań stir fry. Wiele osób używa go także w formie dodatku do różnego rodzaju sałatek bądź zup.
Wyprodukowany z fasoli mung czy skrobi ziemniaczanej makaron sojowy da się wykorzystać również do przygotowania potraw bezmięsnych. Doskonale będzie smakować w towarzystwie składników, takich jak między innymi tofu.
Co więcej, makaron sojowy to doskonała propozycja dla zabieganych. Przygotowuje się go bardzo szybko. Wystarczy ugotować makaron, a potem podsmażyć go na patelni z dodatkiem mrożonych warzyw i niewielką ilością sosu sojowego, by móc cieszyć się sycącym obiadem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Warzywo od królowej Bony. Dobre na stawy, oczy i cukier, a kotlety wychodzą lepsze od mielonych
Sekretem tych pierogów jest ciasto. Rissóis możesz nafaszerować czym chcesz