Syci bardziej niż mięso, ma niski indeks glikemiczny. Reguluje pracę jelit, dobrze wpływa na serce
W polskiej kuchni najczęściej pojawia się pod postacią wojskowej grochówki lub dodatku do wigilijnej kapusty. Podczas gdy, te niepozorne ziarenka mają do zaoferowania dużo więcej i doskonale wpiszą się w zdrowy jadłospis. W sklepie możemy znaleźć groch zielony, żółty, a także groszek cukrowy. Czym się różnią? Jakie właściwości ma groch? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.
\Jedni się zajadają, inni w obawie przed dolegliwościami trawiennymi sięgają po nie stosunkowo rzadko. Rośliny strączkowe, takie jak groch, fasola, czy ciecierzyca, są świetnym źródłem wielu cennych wartości odżywczych. Mogą stanowić tańszą alternatywę dla mięsnych potraw, która w dodatku na długo cię nasyci. Jak zastosowanie w kuchni ma groch, dla kogo będzie dobrym wyborem żywieniowym, a kto nie powinien jeść grochu? Podpowiadamy.
Sprawdź także: Ta zupa kiedyś "nie wychodziła" z polskich domów. Dziś przegrywa z żurkiem i rosołem
W sklepach można znaleźć kilka rodzajów grochu. Zarówno zielony groszek cukrowy, jak i groch łuskowy należą do rodziny bobowatych. Groszek zielony, który zazwyczaj dodajemy do sałatki jarzynowej, jest odmianą grochu łuskowego, zbiera się go, zanim dojrzeje, podczas gdy groch łuskowy żółty, zbierany jest, gdy ziarna są już dojrzałe. Na sklepowych półkach w dziale warzyw i owoców, można spotkać również świeży zielony groszek cukrowy. Ma słodkawy smak, można jeść go w całości jako samodzielną przekąskę lub dodatek do sałatek.
Groch jest świetnym źródłem roślinnego białka, które jest substancją budulcową organizmu, wpływa na pracę mięśni, oraz sytość posiłku. Dlatego groch może być świetnym zamiennikiem mięsa w diecie wegan i wegetarian. Obecny w nim błonnik pokarmowy również zwiększa uczucie najedzenia się, dodatkowo świetnie wpływa na trawienie, podkręca pracę jelit, a także pomaga zadbać o prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. W grochu znajdziemy także kompleks witamin z grupy B, które między innymi pomagają dbać o układ krążenia, nerwowy i mięśniowy. Dodatkowo zawarty w grochu potas pomaga regulować ciśnienie krwi, wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby, a magnez ma działanie wspierające pracę serca, mózgu i mięśni. Nie brakuje tu także cennych antyoksydantów, które pomagają neutralizować szkodliwe działanie stresu oksydacyjnego, a także mają właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe.
Warto sięgnąć po groch na diecie odchudzającej, ponieważ jest sycący i świetnie podkręci metabolizm. Dodatkowo 100 g grochu to tylko ok. 118 kcal. Groch będzie także doskonałym wyborem dla osób, które borykają się z insulinoopornością lub cukrzycą. Ma niski indeks glikemiczny, a ponadto zawarte w nim składniki pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.
Kto nie powinien jeść grochu? Pomimo tego, że groch jest bardzo zdrowy, nie dla wszystkich będzie dobrym wyborem żywieniowym. Tyczy się to przede wszystkim osób, które borykają się z dolegliwościami związanym z pracą układu pokarmowego, m.in. zaburzeniami pracy jelit, wrzodami, czy refluksem. Duże ilości grochu nie są wskazane także w przypadku osób chorujących na tarczycę.
Co można zrobić z grochu, oprócz wspomnianej wcześniej grochówki? Ugotowany groch można używać na wiele sposobów. Jako białkowy dodatek do sałatek, makaronów i warzywnych zup. Z grochu można wyczarować także pyszne kotlety z grochu. Ugotuj pół szklanki grochu, następnie rozgnieć je widelcem, dodaj jajko i ulubione przyprawy. Wszystko wymieszaj, uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i usmaż je na złoty kolor.
Świetnie smakować będzie także jako pasta do kanapek z grochem. Wystarczy, że zmiksujesz ugotowane ziarna grochu z odrobiną oliwy z oliwek, kilkoma suszonymi pomidorami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, oraz innymi ulubionymi przyprawami.
Jak gotować groch? Jeśli zdecydujesz się na gotowanie grochu łamanego (w połówkach) wystarczy, że przepłuczesz go pod bieżącą wodą, a następnie ugotujesz przez ok. 45 min, aż do miękkości. W przypadku grochu w całości najlepiej zalać go zimną wodą i odstawić na całą noc. Następnie do jednej porcji grochu wlej trzy porcje wody, gotuj przez ok. 1,5 godziny. Groch najlepiej solić pod koniec gotowania.
Źródła: terazgotuje.pl, fit.poradnikzdrowie.pl
Zobacz też:
Mówią, że to „piąty smak”. W połączeniu z innymi, wzmacnia doznania podczas jedzenia
Możesz pić nawet przed snem. Herbata pełna antyoksydantów, wskazana przy cukrzycy
Nazywana jest herbatą Inków. Ma dużo magnezu i żelaza, wspomaga trawienie i wzmacnia odporność