Reklama
Reklama

Ma tak dużo wapnia jak mleko, pokłady magnezu i potasu. Ta kasza wzmacnia serce i nie uczula

Każdy z nas przechowuje w swojej kuchni produkty, które kupujemy na zapas, a następnie o nich zapominamy. Jednym z nich jest kasza kukurydziana – jej potencjał często pozostaje niewykorzystany, choć w istocie mogłaby wzbogacić nasze menu o zdrowe i smaczne dania.

Kasza kukurydziana jest produktem pozyskiwanym z mielonych na drobne granulki ziaren kukurydzy. Proces produkcji? Bardzo prosty! Ziarna najpierw są osuszane, a następnie łuskane i mielone, przez co produkt ten nie traci cennych wartości odżywczych. W zależności od stopnia rozdrobnienia kaszę kukurydzianą podzielić można na kaszę gruboziarnistą bądź konsystencją przypominającą mąkę. Wspólnym elementem pozostaje jednak charakterystyczny smak, który w praktyce oznacza, że świetnie sprawdza się ona w wielu różnych daniach – od słodkawych, a kończąc na wytrawnych. 

Dlaczego warto włączyć kaszę kukurydzianą do codziennej diety?

Kasza kukurydziana przede wszystkim jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych. A te dostarczają organizmowi energii. Dzięki temu produkt ten świetnie sprawdza się jako składnik śniadań czy obiadów, które mają zapewnić siłę na cały dzień. Cały, ponieważ w przeciwieństwie do produktów bogatych w cukry proste, kasza kukurydziana nie powoduje nagłych skoków i spadków poziomu glukozy we krwi.

Wspomnieć należy również o błonniku, którego kasza kukurydziana dostarcza w dość znacznych ilościach. Przekłada się to na wsparcie funkcjonowania układu trawiennego i regulacji poziomu cholesterolu, ale też zapobiega zaparciom. Kolejnym atutem są minerały: wapń (wzmacnia kości i zęby), magnez (wspiera pracę serca oraz układu nerwowego) i potas (reguluje ciśnienie krwi i działa korzystnie na mięśnie).

Kolejnym ważnym składnikiem pozostają witaminy, głównie wspomagające pracę mózgu, poprawiające koncentrację i zmniejszające uczucie zmęczenia witaminy z grupy B. Ale też witamina E, działająca z kolei antyoksydacyjnie i chroniąca komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. 

Inne zalety kaszy kukurydzianej

Kolejną zaletą, obok której nie sposób przejść obojętnie w dzisiejszych czasach, jest brak glutenu. W efekcie kasza kukurydziana to doskonała alternatywa dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Oznacza to, iż mogą ją bezpiecznie spożywać osoby, muszące unikać pszenicy, żyta czy jęczmienia. I wciąż mogą cieszyć się wartościowym i smacznym produktem. 

Warto dodać, iż kasza kukurydziana cechuje się średnim indeksem glikemicznym, czyli po jej spożyciu poziom cukru we krwi wzrasta w umiarkowanym tempie. To z kolei atut dla osób z cukrzycą, ponieważ pomaga utrzymać stabilny poziom glukozy. 

Zastosowanie kaszy kukurydzianej w kuchni

Kaszę kukurydzianą przygotować można na wiele różnych sposobów. Jednym z najpopularniejszych dań z jej udziałem jest polenta, czyli włoska potrawa o kremowej konsystencji, podawana jako dodatek do mięs czy warzyw. Produkt ten często bywa wykorzystywany także jako składnik zup i gulaszów, a nawet... wypieków, by wspomnieć choćby o chlebie kukurydzianym. 

Coś na słodko? Nie ma problemu. Gotowana kasza kukurydziana z dodatkiem mleka, owoców i miodu to pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie. 

Jak przechowywać i przygotowywać kaszę kukurydzianą?

Aby kasza kukurydziana przez długi czas zachowywała swoje właściwości, kluczowe jest jej prawidłowe przechowywanie. Prawidłowe, czyli najlepiej w szczelnym pojemniku w suchym i chłodnym miejscu. Dlaczego? Ponieważ ciepło i wilgoć mogą niekorzystnie wpłynąć na jej jakość. Jak natomiast upewnić się, że wciąż jest świeża? Otóż należy uważnie przyjrzeć się kolorowi (powinien być jednolity) oraz zapachowi (musi być przyjemny). 

Przygotowanie kaszy kukurydzianej? Nic prostszego! Wystarczy zagotować wodę, dodać szczyptę soli i stopniowo wsypywać kaszę, cały czas mieszając, aby uniknąć pojawienia się grudek. Gotujemy na małym ogniu przez około 10–15 minut, aż uzyska pożądaną konsystencję. 

Wzmacnia serce, dodaje energii, wspiera układ nerwowy, nie uczula i świetnie smakuje. Ale też pozostaje przystępna cenowo i niezwykle prosta w przygotowaniu. Sporo zalet jak na tak niepozorny produkt, prawda? Być może największą ze wszystkich jest jednak to, iż... z pewnością znajdziemy ją w jednej z naszych kuchennych szafek, gdzie produkt ten cierpliwie czeka na swoje pięć minut. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Smakuje jak z tureckiego straganu. Główny składnik kupisz w Lidlu lub Biedronce

"Owoc szczęścia" dla seniorów i cukrzyków. Oczyszcza organizm z toksyn, świetny na krążenie

Nie bez powodu nazywają go kłączem nasercowym. Przyprawa pomaga też na bóle reumatyczne i silne migreny

INTERIA.PL