Ma zbawienny wpływ na oczy i jelita, witamin pod dostatkiem. W jadłospisie osób starszych powinna być obowiązkowa
Ma więcej składników odżywczych niż popularna w Polsce sałata lodowa, a wciąż nie każdy wie o jej prozdrowotnych właściwościach. Rukola ma charakterystyczny smak i świetnie sprawdza się do codziennego stosowania w kuchni. Sprawdź, dlaczego warto po nią sięgać.
Ten specyficzny, lekko pikantny smak ma mnóstwo zwolenników. Rukola jest łatwo dostępna, nie dziwi więc fakt, że często stosowana jest w kuchni - przede wszystkim do przygotowywania pysznych sałatek. Nie każdy jednak wie, że jest skarbnicą wielu witamin i świetnie działa na zdrowie.
Nie każdy wie o tym, że rukola ma mnóstwo istotnych dla naszego codziennego funkcjonowania składników odżywczych. Już jej 100 g może zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę K, która z kolei bardzo dobrze działa na układ kostny.
W rukoli znajdują się również witaminy A, C oraz te z grupy B. Nie brakuje w niej także folianów oraz cennych minerałów. Spożywanie rukoli pozwala dostarczyć organizmowi żelaza, co jest istotne w szczególności przy problemach z anemią. Ponadto roślina ta jest bogata w magnez, potas, mangan czy wapń.
Kolejne atuty tej coraz popularniejszej w kuchniach Polaków rośliny to duża zawartość błonnika i niska kaloryczność - dzięki temu rukola syci na długo i świetnie sprawdza się również w przypadku osób na diecie odchudzającej. Warto jeść rukolę także po to, aby zadbać o prawidłową pracę jelit.
Co ciekawe, dzięki zawartości antyoksydantów, rukola działa także przeciwnowotworowo i świetnie oczyszcza organizm z toksyn.
Częstym problemem jest szybkie więdnięcie rukoli, a nawet gnicie. Wszystko przez nieodpowiednie przechowywanie, a można temu łatwo zaradzić. Osuszoną rukolę należy przełożyć do wyłożonego ręcznikiem papierowym pojemnika. Na wierzchu również połóż ręcznik papierowy, skropiony zimną wodą - ma być lekko wilgotny, nie przemoczony. Zadaniem ręcznika papierowego jest wchłanianie wilgoci z rukoli, aby nie gniła. Pojemnik ma być szczelnie zamknięty.
Pojemnik z rukolą umieść na dolnej półce lodówki, nie w szufladzie na warzywa, gdzie panuje zbyt wysoka dla niej temperatura.
Rukola bardzo często stosowana jest jako baza do przygotowywania pysznych sałatek z dowolnymi dodatkami. Niejednokrotnie jest także składnikiem kanapek, bywa dodawana na wierzch pizzy czy makaronu.
Świetną opcją jest również przygotowanie zielonego pesto z liści rukoli.
Źródło: odzywianie.wprost.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przekąska dla cukrzyków i sercowców. Jedz dwie łyżeczki dziennie