Makaron dla cukrzyków i dbających o linię. Ma niski indeks glikemiczny, solidną dawkę żelaza, magnezu i wapnia
Makaron jest ważnym elementem diety wielu osób. Istnieje wiele rodzajów tego produktu, a każdy z nich może posłużyć do przygotowania innych potraw. Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, na szczególną uwagę zasługuje makaron owsiany razowy. Co można z niego przygotować i czym różni się od makaronu pełnoziarnistego? Odpowiadamy.
Makaron pełnoziarnisty jest produkowany z mąki z pełnego przemiału. Tego rodzaju mąka charakteryzuje się tym, że ziarna zbóż wykorzystywane do jej produkcji nie są wstępnie oczyszczane. Jak sama nazwa wskazuje, mąka pełnoziarnista powstaje z pełnych ziaren, które nie są wcześniej poddawane procesowi oczyszczania z okrywy nasiennej. Makaron pełnoziarnisty cechuje smak nieco inny od tradycyjnego produktu, wykonanego z białej mąki. Zawiera też więcej cennych składników odżywczych.
Czasami, makaron pełnoziarnisty określa się zamiennie "razowym". Różnic pomiędzy nimi w zasadzie nie ma, chyba że mówimy o konkretnym makaronie razowym – owsianym lub żytnim. Warto bowiem wiedzieć, że makaron pełnoziarnisty może powstawać z różnych rodzajów mąki – żytniej, pszennej czy owsianej.
Makaron owsiany razowy powstaje z pełnoziarnistej mąki owsianej, czyli takiej, która powstała z ziaren owsa. Co ciekawe, razowa mąka owsiana jest uważana za zdrowy zamiennik klasycznej mąki pszennej.
Przeczytaj też: Znany jako ozdoba ogrodu, tymczasem jego nasiona to kopalnia witamin. Zdrowsze od owsianki
Razowy makaron owsiany zawiera wiele ważnych dla zdrowia składników odżywczych. To doskonałe źródło białka, węglowodanów oraz zdrowych tłuszczy nienasyconych. W składzie tego rodzaju makaronu znajdują się także witaminy i minerały. To między innymi witaminy z grupy B korzystnie wpływające na funkcjonowanie układu nerwowego oraz żelazo, miedź, magnez, wapń czy cynk.
Produkowany z pełnoziarnistej mąki z owsa makaron zawiera również dużo błonnika. Ów związek wspiera funkcjonowanie układu trawiennego, a także zapewnia uczucie sytości. To dobra informacja dla osób dbających o linię – włączenie do swojej diety dań z razowym makaronem owsianym może zminimalizować ryzyko podjadania pomiędzy posiłkami. Co więcej, błonnik spowalnia wchłanianie glukozy. Korzystny wpływ na glikemię po posiłku oraz niski indeks glikemiczny (około 40 IG) sprawiają, że po rzeczony makaron chętnie sięgają cukrzycy.
Istnieje wiele rozmaitych przepisów na dania z makaronu owsianego. Ów produkt idealnie nada się do przygotowania zdrowego i sycącego obiadu. Warto podać go z warzywami, dzięki którym dostarczymy organizmowi jeszcze więcej cennych składników prozdrowotnych. Mowa tutaj na przykład o brokułach, pomidorach, cukinii, papryce czy marchwi. Całość warto uzupełnić sosem, na przykład koperkowym lub pomidorowym oraz dodatkiem mięsnym (świetnie sprawdzi się wołowina).
Ciekawym pomysłem jest także podanie makaronu owsianego z curry – zarówno jego mięsną, jak i bezmięsną wersją. Kupując ów makaron w formie nitek, możemy wykorzystać go do rozmaitych zup. Doskonale komponuje się z pomidorową lub tradycyjnym rosołem.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by makaron owsiany przyrządzić również na słodko. Do ugotowanego makaronu wystarczy dodać jogurt naturalny oraz ulubione owoce (na przykład truskawki, maliny czy jabłka). Całość warto uzupełnić niewielką ilością orzechów. Tym sposobem można przygotować zdrowe i bardzo pożywne śniadanie.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Do chrupania zamiast chipsów. Pomaga się odchudzić, poprawia pamięć i stan skóry