Reklama
Reklama

Znany jako ozdoba ogrodu, tymczasem jego nasiona to kopalnia witamin. Zdrowsze od owsianki

Tę roślinę znamy głównie z przydomowych ogrodów, gdzie jest ozdobą. Okazuje się, że prócz walorów wizualnych, ma ona dużo więcej do zaoferowania. Jej nasiona są jadalne i to prawdziwa kopalnia witamin. Są o wiele zdrowsze od owsianki i mogą ją z powodzeniem zastąpić.

Rośliną ozdobną, która okazuje się być jadalna, jest amarantus, nazywany inaczej szarłatem. Uprawiany jest on od ponad 4 tys. lat, choć początkowo przez długi czas doceniane były tylko jego aspekty wizualne. Tak naprawdę to skarbnica właściwości prozdrowotnych. 

Ziarna amarantusa - kopalnia witamin

Zawartość ziaren amarantusa zaczęto ponownie badać w XXI wieku. To wtedy odkryto, że to pseudozboże jest kopalnią witamin i może być o wiele zdrowsze od pszenicy, jęczmienia czy żyta. Jego jadalną część stanowią jasnobrązowe nasiona, które są nieduże i rozmiarem przypominają mak. Obecnie amarantusa uprawia się głównie w Chinach, Meksyku, Peru, Kenii czy Indiach. 

Ziarna amarantusa nazywane są kopalnią witamin, ponieważ zawierają one bogactwo witamin z grupy B, witaminy E i niacyny. Do tego dostarczają mnóstwa magnezu, wapnia, potasu, cynku i żelaza. W nasionach obecne są również związki aktywne takie jak kwercetyna, rutyna, kwas galusowy, izowiteksyna, izokwercetyna. 

Na co są dobre ziarna amarantusa?

Ziarna amarantusa są dobre na ochronę układu sercowo-naczyniowego. Regularne zajadanie się nimi obniży zbyt wysokie stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Zadbają zarazem o utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego. To zmniejszy ryzyko rozwoju zakrzepów i usprawni krążenie krwi. Zadziała przeciwmiażdżycowo i ochroni przed wystąpieniem innych chorób jak np. zawał, choroba niedokrwienna, nadciśnienie. 

Po nasiona powinny sięgać osoby, które chcą pozostać w dobrej kondycji zdrowotnej. Ziarna amarantusa wykazują właściwości antyoksydacyjne. Oznacza to, że działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i grzybobójczo. Znacząco wzmocnią osłabioną odporność i odbiją ataki chorobotwórczych patogenów. W czasie przechodzonych infekcji za to pseudozboże pozwoli na szybszy powrót do zdrowia i złagodzenie objawów. 

Ziarna amarantusa polecane są dla diabetyków. Produkt korzystnie wpłynie na zdrowie tych pacjentów, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Do tego zawiera spore ilości błonnika, co przełoży się na brak gwałtownych skoków cukru we krwi po zjedzonym posiłku. 

Duża ilość błonnika sprawia, że amarantus jest też dobry na układ pokarmowy. Ziarna uregulują rytm wypróżnień i przyspieszą metabolizm. Mogą zapobiegać pojawianiu się wzdęć, zaparć czy stanów zapalnych w układzie pokarmowym. Do tego zapewnią uczucie sytości na długie godziny i mogą wspierać odchudzanie. 

Spożywanie ziaren amarantusa jest szczególnie zalecane także kobietom w ciąży. Nasiona te są bogate w kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Składnik zapobiega i niweluje ryzyko wystąpienia problemów z utrzymaniem ciąży. 

Jak wykorzystać w kuchni ziarna amarantusa?

Ziarna amarantusa są nieduże, a wielkością porównywane są do ziaren maku, mogą być nieco większe. Ich barwa jest jasnobrązowa, a w smaku czuć wyraźnie lekko orzechowy aromat. Aby je spożyć, konieczne jest ugotowanie ich w osolonej gorącej wodzie. 

Tak przygotowany amarantus to świetny dodatek do sosów z mięsem i warzywami czy zapiekanek. Sprawdzi się jako urozmaicenie w zielonych sałatkach. Nasiona pseudozboża można zarówno wykorzystać w kuchni na słodko. 

Ugotowanego amarantusa można dodać do jogurtów z owocami, płatków śniadaniowych. Można nim zastąpić nawet popularne płatki owsiane i przygotować “owsiankę" z amarantusa z dodatkiem mleka czy wody. Taka opcja będzie równie smaczna, a przy tym o wiele zdrowsza. 

Źródło: apteka-melissa.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Mniej znany gatunek daktyli. Hamują apetyt, przyspieszają metabolizm, poprawią pracę jelit

Możesz dodać do rosołu zamiast pietruszki. To skarbnica witamin, balsam dla serca i ochrona dla wątroby

Hinduski "eliksir życia". Herbata na stres, zdrowe serce i szybki metabolizm

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki