Mała, ostra, ale pomaga na migreny i wysokie ciśnienie. Używaj, gdy walczysz z nadwagą
Papryka tabasco to składnik, którego nie może zabraknąć w jadłospisie fanów ostrych dań. Poza intensywnym, pikantnym smakiem ma ona nam do zaoferowania szereg cennych związków, które wykazują pozytywny wpływ na zdrowie. Jakie właściwości ma papryka tabasco i jak wykorzystać ją w kuchni?
Papryka tabasco, choć jest jedną z najmniejszych papryczek chili, posiada ogromną moc - i to zarówno pod względem kulinarnym, jak i odżywczym. Nie dość, że idealnie podkreśla ona smak dań i wyróżnia się dużą uniwersalnością, to jeszcze kryje w sobie cenne związki, które wykazują pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jednym z tych najważniejszych jest kapsaicyna, która odpowiada za ostry smak. Jakie właściwości ma papryka tabasco, dlaczego warto ją spożywać i jak wykorzystać ją w swoich przepisach? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.
Czym jest papryka tabasco - mała, ale ostra przyprawa, która ląduje na naszych talerzach? Otóż jest to odmiana papryki owocowej zaliczana do grupy papryczek chili. Wyróżnia się ona niewielkim rozmiarem, podłużnym kształtem i intensywnym czerwonym kolorem. Co ciekawe, im bardziej jest on wyrazisty, tym bardziej zyskuje ona na ostrości, co ma związek ze wzrostem zawartości kapsaicyny.
Według skali Scoville’a ostrość papryki tabasco wynosi od 30 000 do 50 000 SH, co zapewnia jej wysokie miejsce w rankingu ostrych papryczek. Dla przykładu - w przypadku jalapeño wskaźnik ten plasuje się na poziomie od 2 500 do 8 000 SHU. Co bardzo istotne, sos tabasco jest znacznie łagodniejszy w smaku - jego ostrość wynosi od 2 500 do 5 000 SHU.
Jakie właściwości ma papryka tabasco? Okazuje się, że są one naprawdę liczne, a to wszystko za sprawą zawartej w niej kapsaicyny - substancji z grupy alkaloidów, która odpowiada za jej pikantny smak. Badania naukowe wskazują m.in. na jej działanie przeciwnowotworowe - można w nich wyczytać, że nie tylko przyczynia się ona do hamowania rozwoju komórek nowotworowych, ale również zmniejsza stres oksydacyjny.
Oczywiście nie jest to jedyna wyjątkowa właściwość papryki tabasco - według doniesień naukowych dobrze radzi ona sobie ze zwalczaniem niektórych bakterii, w tym Helicobacter pylori, która stoi za występowaniem wrzodów żołądka i dwunastnicy. Jej wdrożenie do jadłospisu może przynieść także pewne korzyści osobom zmagającym się z bólami głowy oraz tym dążącym do zrzucenia nadprogramowych kilogramów.
Należy podkreślić, że kapsaicyna nie jest jedynym cennym związkiem kryjącym się w papryce tabasco. Można znaleźć w niej również witaminę B3, która pozytywnie oddziałuje na układ krążenia, przyczyniając się do obniżenia "złego" cholesterolu we krwi. Na dodatkową uwagę w tym kontekście zasługuje potas, który pomaga redukować ciśnienie tętnicze. Wśród innych substancji odżywczych zawartych w papryce wymienia się m.in. żelazo, magnez, wapń oraz witaminy A i C.
W jakich daniach najlepiej sprawdzi się papryka tabasco? Zastosowanie w kuchni tego warzywa jest niezwykle wszechstronne. Warto zacząć od tego, że jest ono kluczowym składnikiem słynnego sosu tabasco, który stanowi popularny dodatek do burgerów, zup, gulaszów, marynat do mięs, a nawet drinków. Ponadto cieszy się on ogromną popularnością w kuchni meksykańskiej.
Co ciekawe, niektórzy marynują papryczki tabasco w occie - w takim wydaniu świetnie sprawdzają się one jako dodatek do sałatek i potraw z grilla. Ich świeża wersja z kolei idealnie nadaje się do przyrządzenia smakowej oliwy - wystarczy pokroić papryczkę na mniejsze kawałki, wrzucić do butelki z oliwą i odstawić ją na jakiś czas w ciemne i chłodne miejsce.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Delikatna, niezwykle aromatyczna w smaku, pełna witamin. Ta kapusta jest najlepsza na gołąbki
Nie musisz kupować majonezu w sklepie. Zrobisz nie tylko z oleju i jajek
Najzdrowsze warzywo na świecie. Cukrzyk powinien robić z nią kanapki i sałatki