Mało kalorii, niski indeks glikemiczny i dużo błonnika. Jedz pora na zdrowie
Por to podstawa bulionu warzywnego, ale też świetny zamiennik cebuli. Jak jedzenie pora wpływa na zdrowie? Okazuje się, że wiele osób powinno regularnie po niego sięgać, aby poprawić wygląd i samopoczucie. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Odkryj, jak używać pora w kuchni.
Por, podobnie jak cebula i czosnek, zawiera allicynę, która odpowiada za drażniący posmak i aromat. Choć nie wszyscy wiedzą, właściwości pora można przyrównać do działania wspomnianych warzyw. Nie tylko pomoże przy przeziębieniu, ale też wesprze profilaktyczne leczenie wielu poważniejszych chorób. Dowiedz się, jak jedzenie pora wpływa na zdrowie.
Warzywo ma nie tylko mało kalorii, ale też niski indeks glikemiczny. Wśród wartości odżywczych pora na szczególną uwagę zasługuje błonnik pokarmowy, dbający o utrzymanie prawidłowej mikroflory jelitowej oraz antyoksydanty, wykazujące właściwości przeciwutleniające. Warzywo nie zawiera tłuszczu, za to dostarcza białka, witaminę C, beta-karoten, kwas foliowy, a także cenne minerały (potas, wapń, fosfor, związki siarkowe).
Ze względu na wartości odżywcze również właściwości pora wpływają korzystnie na zdrowie. Warzywo znane jest z działania antybakteryjnego i przeciwzapalnego, ale również wsparcia, jakie zapewnia układowi krążenia. Obniża ciśnienie krwi oraz dba o właściwy profil lipidowy organizmu. Przeciwutleniacze chronią przed stresem oksydacyjnym, zmniejszając ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych, m.in. cukrzycy, miażdżycy i nowotworów.
Czy wprowadzenie warzywa do diety faktycznie przekłada się na lepsze samopoczucie? Z pewnością jego regularne spożywanie zaleca się osobom na diecie odchudzającej. Błonnik pokarmowy nie tylko dba o usprawnienie procesów trawiennych, prawidłową pracę jelit, ale też zapewnia uczucie sytości na dłużej. Nie bez znaczenia jest też niska kaloryczność produktu spożywczego - w 100 gramach kryje się 29 kcal.
Jak jedzenie pora wpływa na zdrowie? Pomaga też wszystkim z chorobami krążenia i serca. Polecany w profilaktyce miażdżycy i udarów, obniża ciśnienie i wspomaga utrzymanie homocysteiny na prawidłowym poziomie. Powinny po niego sięgać również ci, którzy mierzą się ze stanami zapalnymi (silne antyoksydanty łagodzą dolegliwości) oraz - w ograniczonych porcjach - kobiety w ciąży (ze względu na zawartość kwasu foliowego).
Nie wolno jednak zapominać, że występują także przeciwwskazania do spożywania pora - w ciąży nie powinno się go zjadać na surowo i w dużych ilościach, bo może wywołać objawy ze strony układu pokarmowego. Z kolei wyeliminować go z diety muszą chorujący na wzdęcia, zgagę, wrzody i dolegliwości wątroby. Silne olejki eteryczne mogą spowodować podrażnienie.
Por w kuchni może być wykorzystywany na naprawdę wiele sposobów. Pamiętaj, że warto kupić mniejsze warzywo, bo jest mniej włókniste. Nieumyte i niepokrojone można włożyć do lodówki, gdzie przechowasz je nawet do dwóch tygodni.
Jak wykorzystać pora w kuchni? Choć najczęściej trafia do bulionu warzywnego, będącego bazą do wielu zup czy sosów, warto użyć właśnie jego jako głównego składnika kremu. Ponadto, jako zamiennik cebuli, rewelacyjnie uzupełni zapiekanki czy tarty, np. te z boczkiem. Surowy por nadaje się jako chrupiący element sałatki, a podsmażony - podkręci smak makaronu.
Por w kuchni przyda się też jako naturalny specyfik na przeziębienie. Ze względu na antybakteryjne właściwości świetnie działa na kaszel, dlatego warto przygotować z niego też syrop. Wystarczy zetrzeć białą część warzywa, zalać ją wodą i dodać cztery łyżeczki miodu, a następnie całość zagotować i odcedzić do słoiczka.
Źródło: Smaker.pl
Zobacz też:
Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki