W żurku i bigosie są nieodzowne. Mało kto wie, że dają uczucie sytości, poprawiają pracę mózgu i wspierają układ odpornościowy
Suszone grzyby to popularny składnik wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej, takich jak bigos, żurek czy pierogi. Co istotne, specjały wykazują również dobroczynny wpływ na zdrowie - między innymi wspierają pracę jelit oraz korzystnie oddziałują na funkcjonowanie układu odpornościowego. Jak przechowywać suszone grzyby, żeby nie traciły swoich wartości? Odpowiadamy.
Suszenie grzybów to doskonały sposób, by raczyć się nimi także poza sezonem. Dary lasu stanowią składnik wielu rozmaitych dań. Są nieodzownym dodatkiem do bigosu, żurku, pierogów, krokietów, uszek, grzybowej czy różnego rodzaju sosów. Suszone grzyby nie tylko smakują wspaniale, ale również wykazują pewne cenne właściwości prozdrowotne.
Jedną z właściwości jest dobroczynny wpływ na jelita. Suszone grzyby zawierają bowiem błonnik, który zapobiega zaparciom i wspiera perystaltykę jelit. Składnik ten może przyczyniać się również do zapewniania uczucia sytości - z tego względu osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy powinny dbać o jego obecność w diecie.
Korzystny wpływ na jelita to niejedyna zaleta suszonych grzybów. Są doskonałym źródłem witamin i minerałów istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mowa tutaj między innymi o witaminach z grupy B, witaminie D, potasie, selenie, miedzi czy cynku. Warto przy tym wspomnieć o tym, że witaminy z grupy B okazują się kluczowe dla układu nerwowego - wspierają działanie komórek nerwowych oraz poprawiają pracę mózgu.
W składzie suszonych grzybów znajdziemy również beta-glukany. Związki wykazują działanie prebiotyczne oraz wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego. Mają również właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne - mogą zwalczać wolne rodniki odpowiedzialne za stres oksydacyjny, który prowadzi do uszkadzania komórek.
Przeczytaj też: To najlepszy sposób na przechowywanie kawy. Zachowa smak, aromat i świeżość
Odpowiednio wysuszone grzyby można przechowywać nawet kilka lat. Kluczowa jest jednak właściwa metoda składowania. Do tego celu najlepiej wykorzystać pojemniki wykonane z metalu lub szkła. Mowa tu między innymi o słoikach - ważne, by były szczelnie zamknięte. Suszone grzyby należy trzymać w chłodnym miejscu z ograniczonym dostępem do światła oraz niską wilgotnością.
W niektórych przypadkach warto dodać do suszonych grzybów listek laurowy. Dzięki temu możemy ochronić je przed działaniem szkodliwych owadów, takich jak mole spożywcze. Co więcej, tego rodzaju przyprawa może wchłonąć nadmiar wilgoci, dzięki czemu suszone grzyby zachowają swoje właściwości przez znacznie dłuższy czas.
Źródło: terazgotuje.pl, grzybylesne.eu
Zobacz też:
Zdrowa, ale sporadycznie używana przyprawa. Hamuje apetyt, działa przeciwzapalnie i rozkurczowo