Reklama
Reklama

Mało kto wie, że sok z tych owoców pomaga zbić gorączkę. Mam dobry przepis i robię spory zapas na zimę

Lato to idealny czas na przygotowanie przetworów. W lipcu zawsze robię zapas soku z agrestu. Te owoce są nieco zapomniane, a warto je jeść, ponieważ mają dobry wpływ zarówno na zdrowie, jak i na urodę. Sprawdź prosty przepis na sok z agrestu, który zrobisz w warunkach domowych.

Owoce agrestu pojawiają się na krzaczkach od czerwca do sierpnia i w tym czasie warto zebrać je i zrobić z nich sok. Zachwyci cię nie tylko smak tego napoju, ale przede wszystkim szereg właściwości zdrowotnych. Mało kto wie, że potrafi zbić gorączkę w mgnieniu oka. 

Agrest - owoc pełen witamin

Agrest jest niskokaloryczny - 100 g owoców zawiera tylko 44 kcal. W ich skład wchodzi 4,3 g błonnika, 0,58 g tłuszczu, 0,88 g białka oraz 10,18 g węglowodanów. 

Agrest warto jeść, ponieważ dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych. Są to m.in. witaminy A, B6, C, E oraz ryboflawina, niacyna, tiamina i kwas foliowy. Ponadto kryje w sobie także minerały, tj. cynk, potas, sód, wapń, żelazo, fosfor i magnez. 

Dlaczego warto pić sok z agrestu?

Sok z agrestu piję zawsze, gdy mam gorączkę. Ten napój działa przeciwzapalnie. To niejedyny plus picia tego zdrowotnego napoju. Jak jeszcze działa na organizm?

Sok z agrestu obniża "zły" cholesterol, a także zmniejsza ciśnienie tętnicze. Poza tym działa moczopędnie, przeczyszczająco i antyoksydacyjnie. 

Warto pić sok z agrestu, ponieważ wspomaga procesy trawienne i wzmacnia kondycję stawów, łagodząc zwyrodnienia. Oprócz tego potrafi łagodzić stres. 

Przepis na sok z agrestu

Składniki:

  • 1 kg owoców agrestu,
  • 1 kg cukru,
  • dwa garnki o pojemności 3 litrów.

Wykonanie:

Na początek umyj owoce agrestu i obierz je z ogonków. Następnie zalej owoce wodą (muszą być nieco zakryte).

W kolejnym kroku gotuj całość na wolnym ogniu do momentu, aż owoce zmiękną. Potem przecedź sok do nowego garnka, uprzednio umieszczając na nim sito. Polecam dokładnie wycisnąć sok łyżką. 

Następnie dosyp dowolne słodzidło (cukier biały, brzozowy lub erytrytol) i mieszaj całość do momentu rozpuszczenia białych kryształków. 

Pasteryzacja:

Pasteryzacja jest konieczna, jeśli chcesz zrobić zapas soku na jesień i zimę. Wtedy w pierwszej kolejności przelej płyn do słoików i szczelnie je zakręć, a dno garnka wyłóż bawełnianą ścierką. 

Następnie ustaw naczynia na dnie garnka i zalej je wodą do 3/4 wysokości. Słoiki z sokiem z agrestu gotuj przez 20 minut, a na koniec wystudź je. Przetwory przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wyśmienita na alergie, serce i poprawę odporności. W sezonie robię z niej kompot i sok na infekcje

Co się stanie z twoim organizmie, gdy zjesz plaster arbuza dziennie? Odpowiedź doktora dietetyki zaskakuje

Turcy uwielbiają, to ich lokalny street food. Z nadzieniem są najlepsze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce