Mało kto wie, że to najlepszy owoc na odchudzanie. Dba o serce i jelita
Gdy wybierasz owoce w sklepie, na pewno kierujesz się ich sezonowością, ceną i smakiem. Musisz jednak pamiętać też o tym, żeby dostarczały organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Warto zwrócić uwagę na nieco zapomniany agrest. To owoc najlepszy w diecie odchudzającej. Przy okazji zadba o skórę, jelita i serce.
Kiedyś porzeczka agrest, zwana potocznie agrestem, była znacznie bardziej popularna niż dziś, a szkoda. Roślinę od lat uprawia się w Polsce, aby zbierać jej owoce do stworzenia pysznych przetworów. Jagody przybierają barwę zieloną, żółtą lub czerwonawą, często pokryte są włoskami. U niektórych odmian skórka pozostaje gładka i błyszcząca. Wartości odżywcze agrestu i jego szerokie zastosowanie w kuchni powinno przekonać każdego, że warto go jeść.
Niewiele osób jada go regularnie, więc mało kto wie też, czy agrest jest zdrowy. Tymczasem to jeden z najbardziej niedocenianych owoców. Dostarcza 20 razy więcej witaminy C niż pomarańcza. To silny antyoksydant, który chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. To niejedyny przeciwutleniacz, który znajduje się w agreście - należy wspomnieć jeszcze o kwasie elagowym i kumarynowym.
Wśród wartości odżywczych agrestu znajdują się też liczne minerały, w tym żelazo, potas, wapń, fosfor i mangan oraz witaminy (oprócz C, także A, E i te z grupy B). W składzie owocu kryje się błonnik pokarmowy, wspierający utrzymanie prawidłowej mikroflory i pracy jelit. Wszystkie te substancje przekładają się na cenne właściwości prozdrowotne, jakie wykazuje agrest.
Choć wiesz już, że agrest jest zdrowy, warto, żebyś poznał jego prozdrowotne działanie. Do właściwości owocu zalicza się przede wszystkim:
- pozytywny wpływ na układ trawienia - błonnik pokarmowy usprawnia procesy trawienne, zapobiegając zaparciom i wzdęciom. Działają moczopędnie, żółciopędnie, łagodzą stany zapalne jelit i żołądka. Dbają o mikroflorę jelitową, przyspieszają przemianę materii, sycą na dłużej, są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny - dlatego świetnie jest je jeść na diecie odchudzającej,
- wzmocnienie odporności - agrest, który zawiera dużą dawkę witaminy C, ale też innych witamin i przeciwutleniaczy, wzmacnia reakcję organizmu w przypadku wystąpienia infekcji czy przeziębienia. Wykazuje też działanie przeciwzapalne, dlatego łagodzi bóle gardła czy przewlekły kaszel,
- wsparcie układu nerwowego - spore ilości magnezu i witamin z grupy B uspokajają, zmniejszają stres i poprawiają pamięć oraz koncentrację,
- poprawa wyglądu - przeciwutleniacze, oprócz właściwości antynowotworowych, opóźniają procesy starzenia się skóry, odżywiają ją, poprawiają jej koloryt i kondycję,
- wsparcie funkcjonowania narządu wzroku - luteina, zawarta głównie w miąższu i skórce agrestu, chroni oczy przed promieniowaniem UV i zapobiega rozwojowi wielu chorób, np. zwyrodnieniu plamki żółtej,
- wzmocnienie stawów i kości - wapń i magnez pomagają przeciwdziałać wystąpieniu osteoporozy, przyspieszają rekonwalescencję po złamianiach. Co więcej, regularne spożywanie agrestu łagodzi stany zapalne przy zwyrodnieniach oraz silne bóle występujące przy dnie moczanowej,
- zapobieganie zakwaszeniu - owoce pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu,
- wsparcie prawidłowej pracy serca - agrest korzystnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego, reguluje ciśnienie krwi, obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu, uelastycznia naczynia krwionośne.
Agrest można zajadać zarówno na surowo, jak i suszony, kandyzowany lub przetworzony w jeszcze inny sposób. Niektórzy lubią jeść świeży w formie zdrowej przekąski, ale znaczna większość osób wykorzystuje go do przyrządzenia zapasów na zimę.
Agrest w kuchni ma wiele zastosowań. Na jego bazie da się przygotować napoje (w tym soki, kompoty, nalewki, koktajle). To także uniwersalny składnik lub dekoracja deserów i ciast. Jakie przetwory z agrestu wychodzą najlepiej? Warto postawić na dżem, który stanowi idealne smarowidło do kanapek, naleśników, pancakes, racuchów czy gofrów.
Domowy dżem z agrestu
Składniki:
- 5 kg agrestu,
- 1,5 - 2 kg cukru,
- 2-3 opakowania cukru żelującego (lub tyle, ile wynika z proporcji cukru do owoców na opakowaniu),
- sok z 1 cytryny,
- 5 łyżek miodu.
Wykonanie:
Przepłucz agrest dwukrotnie pod bieżącą wodą. Oderwij ogonki i włóż owoce do głębokiego garnka. Gotuj na niewielkim ogniu - tak, żeby agrest się nie przypalił (możesz dolać ok. 100 ml wody). Następnie wsyp cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i zagotowania. W międzyczasie łyżką zdejmij pianę, która utworzy się na powierzchni.
Gotuj dżem przez 10-15 minut, aż owoce całkowicie się rozgotują. Dodaj cukier żelujący, gotuj jeszcze chwilę, zgodnie z czasem podanym przez producenta na opakowaniu. Sprawdź, czy dżem płynnie ścieka z łyżki - jeśli tak, jest gotowy. Na końcu dolej sok z cytryny i miód, przemieszaj dokładnie. Przełóż jeszcze gorący do czystych i wyparzonych słoików. Wytrzyj dobrze ścianki i szyjkę słoików, od razu mocno zakręć. Przechowuj w chłodnym miejscu, a po otwarciu - w lodówce.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl, pl.wikipedia.org, aptekarosa.pl
Zobacz też:
Nazywana jest budyniowym jabłkiem. Syci na długo, zbija wysokie ciśnienie krwi
To jedno z najzdrowszych mięs, dobre na wzrok i odporność. Szkoda, że tak rzadko kupujemy
Ma więcej żelaza niż wołowina. Odmładza, odchudza i daje potężnego kopa energii