Reklama
Reklama

Mało kto zna dobrodziejstwa tej śliwki. Pomaga przy wysokim cukrze i gdy potrzebujesz energii

Śliwa wiśniowa to drzewo, które kojarzymy przede wszystkim z pięknego wyglądu, kiedy kwitnie. Mało osób jednak wie, że roślina rodzi pyszne owoce, które stanowią bogactwo składników odżywczych. Dowiedz się, jaki wpływ może mieć ałycza na nasz organizm i przygotuj z niej przepyszny sok. Zaskoczy cię jego wyjątkowy smak.

Śliwka wiśniowa. Poznaj właściwości ałyczy

Nie wszyscy wiedzą, że śliwa wiśniowa znana jest pod kilkoma nazwami. Mówi się na nią ałycza lub śliwowiśnia. Drzewo śliwy wiśniowej może osiągać nawet 10 m wysokości i charakteryzuje się ciemnoczerwonymi lub purpurowymi liśćmi. Ma kuliste owoce, które mogą być żółte, pomarańczowe czy czerwone. W ich wnętrzu kryje się pestka, która jest nierozdzielna od miąższu. Niektórym mogą przypominać z wyglądu mirabelki lub duże czereśnie.

Owoce śliwowiśni są cenne dla naszego zdrowia i kryją w sobie mnóstwo składników odżywczych. Mają niski indeks glikemiczny i są źródłem błonnika pokarmowego, antyoksydantów, minerałów i witamin. Znajdziemy w nich potas, wapń, magnez, żelazo, beta-karoten oraz witaminę C, E, PP oraz witaminy z grupy B.

Śliwka wiśniowa ma wpływ na nasz układ nerwowy i może pomóc w uspokojeniu zszarganych nerwów, zmniejszeniu napięcia i poprawie koncentracji. Dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy i pomaga szybciej zwalczyć infekcje.

Ze względu na bogactwo minerałów i składników odżywczych, śliwka wiśniowa jest szczególnie cenna dla przyszłych mam. Zapewnia kobietom w ciąży odpowiednią suplementację i wspiera prawidłowy rozwój płodu.

Dzięki obecności żelaza, polecana jest osobom, cierpiącym na anemię. Z kolei zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że mogą ją spożywać osoby na diecie odchudzającej. Śliwka wiśniowa zapewnia uczucie sytości na dłużej, reguluje pracę jelit oraz wspiera prawidłowe trawienie. Dzięki temu może przyspieszyć metabolizm i sprawić, że proces odchudzania będzie prostszy.

Dodatkowo ałycza jest bogata w antyoksydanty, które mają duże znaczenie dla organizmu. Przede wszystkim wykazują działanie antynowotworowe, opóźniają starzenie się i chronią przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak cukrzyca czy miażdzyca. 

Zobacz także: Mało znane orzechy. Idealna przekąska, gdy cierpisz na bóle reumatyczne, wysoki cholesterol i masz wysoki cukier

Sok ze śliwki wiśniowej — przepis

Sok ze śliwki wiśniowej najprościej jest zrobić za pomocą sokownika. Do jego przygotowania będziemy potrzebować:

  • 3 kg owoców,
  • 1,5 kg cukru,
  • 3 łyżeczki cynamonu.

Owoce dokładnie myjemy i przeglądamy. Pozbywamy się wszystkich zepsutych i brzydkich egzemplarzy. Następnie układamy je w sokowniku — warstwę owoców zasypujemy cukrem i cynamonem, następnie układamy kolejną warstwę owoców i powtarzamy proces. Ustawiamy sokownik na gazie i całość gotujemy do momentu, aż owoce przestaną puszczać sok. Następnie gorący płyn przelewamy do umytych, wyparzonych butelek i mocno zakręcamy. Kolejnym krokiem jest pasteryzacja. Wstawiamy je do garnka z wodą, wyłożonego ściereczką i gotujemy na średnim ogniu przez co najmniej kilkanaście minut.

Gotowe butelki wyciągamy z garnka i pozostawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy w ciemnym i zimnym miejscu.

Zobacz także: Raz zrobisz i już się nie obejdziesz. Najlepszy przepis na kiszoną botwinkę

Co zrobić ze śliwki wiśniowej?

Sok to pyszny sposób na przygotowanie śliwki wiśniowej na zimę. Nie jest jednak jedyną opcją, którą możemy wybrać. Ze śliwki wiśniowej, a nawet odpadów, które zostały po przygotowaniu soku, możemy przyrządzić pyszne powidła.

Zamiast soku możemy przygotować kompot, nalewkę czy wino. Ze względu na dużą zawartość pektyn śliwowiśnia jest doskonałym składnikiem dżemów, marmolad oraz galaretek. Do ich przygotowania nie potrzeba dodatków o żelujących właściwościach. Ałycza doskonale smakuje również, kiedy ją zamarynujemy.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl


Zobacz też:

W sklepie omijamy, bo nie wygląda zachęcająco. Ten owoc to najlepsze źródło błonnika i protein

Z ciekawością patrzymy, gdy leży na półce. To najlepszy owoc dla cukrzyków, pomoga w trawieniu, obniża ciśnienie

Gdy mam ochotę na słodycze, zjadam kilka. Poprawiają trawienie i wzmacniają kości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | przetwory