Reklama
Reklama

Miękki, aksamitnie kremowy ser bez konserwantów. W promocji w Biedronce kupiłam za niecałe 5 zł

Uwielbiam próbować nowe sery, które często można dodawać do różnych dań. Tak też było ze stracchino. Wyhaczyłam go w Biedronce w promocyjnej cenie - za niecałe 5 zł. Zachwycił mnie jego miękki i aksamitnie kremowy smak, a także to, że nie ma konserwantów. Na początku jadłam go samodzielnie, a potem zaczęło się szaleństwo w kuchni.

Stracchino jest miękkim serem o krótkim dojrzewaniu. Ten mało popularny produkt można kupić w Biedronce. Jego cena promocyjna wynosi dokładnie 4,49 zł za 100 g. Sprawdź, skąd pochodzi, jak powstaje i w jaki sposób można wykorzystać go w kuchni, a być może niedługo znajdzie się i w twojej lodówce. 

Stracchino - kremowy ser z Lombardii

Stracchino to kremowy, włoski ser pochodzący z Lombardii. Jego nazwa pochodzi od słowa z dialektu lombardzkiego "stracch", czyli "zmęczony". Odnosi się to do produkcji sera z mleka zmęczonych krów, które przemierzały tereny od równin doliny Padu na pastwiska górskie. 

Reklama

Ten wyrób, który obecnie można kupić w Biedronce, ma perłowobiały kolor, lekką konsystencję, prostokątny kształt i lekko słodki smak. W 100 g produktu znajduje się 300 kalorii i 12 g białka. Zawiera minerały tj. wapń czy fosfor, a także mikroorganizmy przywracające równowagę flory bakteryjnej w jelicie. 

Jak powstaje stracchino?

Stracchino powstaje ze świeżo wydojonego mleka krowiego. Może byc surowe lub pasteryzowane. Następnie dodaje się do niego podpuszczkę i zostawia na 20-40 minut. Po tym czasie twaróg zostaje rozbity w dówch różnych momentach, aby uzyskać bardzo miękki ser. 

Potem wyrób poddaje się duszeniu przez 36 godzin, a później procesowi solenia. Ser musi leżeć w mleczarni przez 20 dni, żeby dojrzał. 

Do czego wykorzystać stracchino?

Na początku jadłam stracchino samodzielnie jako przekąskę między posiłkami - wspaniale smakował posypany pieprzem. Potem zaczęłam jeść go na śniadanie wraz z kromką świeżego pieczywa

Z czasem postanowiłam, że będę dodawać ten pyszny ser również do obiadów. Najlepiej smakował z makaronem albo z tortillą, koniecznie z pomidorkami koktajlowymi. Dobrze komponował się także z mięsem. 

Na spotkanie ze znajomymi podawałam ten ser na drewnianej desce w towarzystwie wędlin i rukoli. Czasem też smarowałam nim grzanki. 

Ostatnio natomiast odkryłam nowe zastosowanie stracchino. Można użyć go w panna cocie lub jako nadzienie do naleśników, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jest w nim najwięcej życiodajnej witaminy. Jedz, by poprawić pamięć, chronić serce i stawy

Alternatywa dla serka wiejskiego. Ma więcej białka, dla seniorów obowiązkowy

Już dojrzewają na drzewach. Mają delikatny miąższ, są soczyste, bez kwaśnych nut, na mus do naleśników idealne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ser