Reklama
Reklama

Wzmacnia kości, wspiera trawienie. Za rzadko kupujemy ten ser, a jest dostępny nawet w Biedronce

Włoskie sery cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Wśród nich do najpopularniejszych należy pecorino, parmezan, gorgonzola czy mozzarella. Przy nich w cień odchodzi ricotta, a niesłusznie. Ten rodzaj sera jest wyjątkowy i odznacza się znaczącymi właściwościami zdrowotnymi.

Ricotta to łatwo dostępny, a mimo wszystko nadal niezbyt popularny ser. Można go kupić nawet w Biedronce za niewielką cenę. Wykorzystasz go do wielu dań czy deserów. Przy tym zauważysz jego pozytywny wpływ na twój organizm.

Ricotta, czyli ponownie gotowana. Jak powstaje ten ser?

Ricotta to miękki ser niedojrzewający typu zwarowego. Pochodzi on z Włoch, a konkretnie z Sycylii. Ma delikatny, lekko kremowy smak. Zawdzięczamy go produktowi, z jakich przygotowywany jest ser, ale ogromne znaczenie ma też sposób wytwarzania.

Ricotta powstaje z serwatki z mleka krowiego, owczego lub koziego. Jest więc produktem ubocznym produkcji serów podpuszczkowych. Serwatka ta jest podgrzewana do temperatury około 85-90 st. Celsjusza. W wyniku tego wytrącają się białka mleka i powstaje lekki i puszysty ser. Do tego procesu nawiązuje sama nazwa "ricotta", która oznacza "ponownie gotowane".

Dlaczego warto jeść ricottę? Góruje nad innymi włoskimi wyrobami

Ricottę warto jeść ze względu na bogactwo m.in. witaminy A, E, K, D czy witamin z grupy B. Do tego uzupełni zapotrzebowanie na wapń, żelazo, magnez, sód, potas, miedź, cynk i selen. Przy tym jest ona jednym z najmniej kalorycznych serów. W 100 g porcji ricotta ma zaledwie 150 kcal, z czego 7 g to białka, 7 g to węglowodany i 10 g to tłuszcze.

W efekcie zajadanie się ricottą pozytywnie wpłynie na stan kości i zębów. Pozwoli im na zachowanie trwałości i wzmocni ich strukturę. Zapobiegnie wystąpieniu osteoporozy czy ochroni przed próchnicą.

Poza tym wysoka zawartość witamin z grupy B w ricotcie wesprze funkcjonowanie układu nerwowego. Usprawnią pracę mózgu, zapamiętywanie i uczenie się nowych rzeczy. Dodatkowo ukoi nerwy i zmniejszy poziom stresu.

Co więcej, regularne jedzenie ricotty wzmocni odporność i poprawi wzrok. Zauważymy także poprawę działania układu sercowo-naczyniowego i pokarmowego.

Jak jeść ten włoski ser? Ricotta jest bardzo uniwersalna

Ricotta jest serem ogólnodostępnym. W przystępnej cenie dostaniemy ją nawet w sieci sklepów Biedronka. Gdy już ją jednak kupimy, jak ją jeść? Możliwości jest niebywale dużo.

Między innymi ricotta może stanowić bazę do sosów, które zmieszamy z makaronem. Świetnie skomponuje się ze szpinakiem, pomidorami, czosnkiem czy nawet grzybami. Można ją również wykorzystać jako dodatek do farszu do pierogów lub do włoskich ravioli. Dopełni smak pysznej pizzy czy kanapek z włoską szynką, soczystym pomidorem i bazylią.

Ricottę można podawać nie tylko na słono, ale zarazem na słodko. Jej smak jest tak uniwersalny, że można ją połączyć z owocami, m.in. truskawkami, borówkami, malinami. Z dodatkiem sera możesz też stworzyć wyjątkowe dania jak np. kluski leżakujące, placuszki, ciasta, serniki czy nawet pieczywo.

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

To najlepsze jedzenie na upały. Chłodzą i szybko nawadniają

Najlepsze dania ze szpinakiem. Sezon na świeży szpinak rozpoczęty

Dziś zapomniane, a w PRL-u było przysmakiem. I słusznie, bo to warzywo to witaminowa bomba

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia włoska | ser