Wzmacnia kości, wspiera trawienie. Za rzadko kupujemy ten ser, a jest dostępny nawet w Biedronce
Włoskie sery cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Wśród nich do najpopularniejszych należy pecorino, parmezan, gorgonzola czy mozzarella. Przy nich w cień odchodzi ricotta, a niesłusznie. Ten rodzaj sera jest wyjątkowy i odznacza się znaczącymi właściwościami zdrowotnymi.
Ricotta to łatwo dostępny, a mimo wszystko nadal niezbyt popularny ser. Można go kupić nawet w Biedronce za niewielką cenę. Wykorzystasz go do wielu dań czy deserów. Przy tym zauważysz jego pozytywny wpływ na twój organizm.
Ricotta to miękki ser niedojrzewający typu zwarowego. Pochodzi on z Włoch, a konkretnie z Sycylii. Ma delikatny, lekko kremowy smak. Zawdzięczamy go produktowi, z jakich przygotowywany jest ser, ale ogromne znaczenie ma też sposób wytwarzania.
Ricotta powstaje z serwatki z mleka krowiego, owczego lub koziego. Jest więc produktem ubocznym produkcji serów podpuszczkowych. Serwatka ta jest podgrzewana do temperatury około 85-90 st. Celsjusza. W wyniku tego wytrącają się białka mleka i powstaje lekki i puszysty ser. Do tego procesu nawiązuje sama nazwa "ricotta", która oznacza "ponownie gotowane".
Ricottę warto jeść ze względu na bogactwo m.in. witaminy A, E, K, D czy witamin z grupy B. Do tego uzupełni zapotrzebowanie na wapń, żelazo, magnez, sód, potas, miedź, cynk i selen. Przy tym jest ona jednym z najmniej kalorycznych serów. W 100 g porcji ricotta ma zaledwie 150 kcal, z czego 7 g to białka, 7 g to węglowodany i 10 g to tłuszcze.
W efekcie zajadanie się ricottą pozytywnie wpłynie na stan kości i zębów. Pozwoli im na zachowanie trwałości i wzmocni ich strukturę. Zapobiegnie wystąpieniu osteoporozy czy ochroni przed próchnicą.
Poza tym wysoka zawartość witamin z grupy B w ricotcie wesprze funkcjonowanie układu nerwowego. Usprawnią pracę mózgu, zapamiętywanie i uczenie się nowych rzeczy. Dodatkowo ukoi nerwy i zmniejszy poziom stresu.
Co więcej, regularne jedzenie ricotty wzmocni odporność i poprawi wzrok. Zauważymy także poprawę działania układu sercowo-naczyniowego i pokarmowego.
Ricotta jest serem ogólnodostępnym. W przystępnej cenie dostaniemy ją nawet w sieci sklepów Biedronka. Gdy już ją jednak kupimy, jak ją jeść? Możliwości jest niebywale dużo.
Między innymi ricotta może stanowić bazę do sosów, które zmieszamy z makaronem. Świetnie skomponuje się ze szpinakiem, pomidorami, czosnkiem czy nawet grzybami. Można ją również wykorzystać jako dodatek do farszu do pierogów lub do włoskich ravioli. Dopełni smak pysznej pizzy czy kanapek z włoską szynką, soczystym pomidorem i bazylią.
Ricottę można podawać nie tylko na słono, ale zarazem na słodko. Jej smak jest tak uniwersalny, że można ją połączyć z owocami, m.in. truskawkami, borówkami, malinami. Z dodatkiem sera możesz też stworzyć wyjątkowe dania jak np. kluski leżakujące, placuszki, ciasta, serniki czy nawet pieczywo.
Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Obniża cukier i cholesterol, ma dużą zawartość błonnika. Najlepszy chleb dla zdrowego serca
Na odporność lepsze niż miód i cytryna. Dwie łyżeczki zalej wodą i wypij przed śniadaniem
Zdrowa ryba nie tylko na piątek. Zapominamy o niej, a ma dużo białka i kwasów omega-3