Moc właściwości pomarańczy i grejpfruta zebrana w jednym owocu. Jedz na diecie i gdy masz problemy z ciśnieniem
Sweetie to owoc, który łączy w sobie elementy grejpfruta i pomarańczy olbrzymiej. Wyróżnia się on słodkim, lekko kwaskowatym smakiem, intensywnym zapachem i soczystym miąższem. Świetnie sprawdza się on w kuchni i stanowi źródło cennych związków. Jak jeść sweetie i jakie są jego właściwości?
Sweetie to owoc mniej gorzki niż grejpfrut i bardziej orzeźwiający niż pomelo. Powstał on z połączenia tych dwóch cytrusów i szybko zyskał na popularności, zwłaszcza wśród osób stawiających na zdrowe odżywianie. Stanowi on skarbnicę cennych związków, w tym witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i błonnika, które korzystnie wpływają na organizm. Na uwagę zasługuje także jego duża uniwersalność. Owoc ten doskonale smakuje solo oraz w połączeniu z innymi składnikami, dzięki czemu można wzbogacać nim sałatki, koktajle, owsianki i wiele innych dań. Jak jeść sweetie i dlaczego warto po nie sięgać? Poznaj jego najważniejsze właściwości i możliwości zastosowania w kuchni.
Skąd wywodzi się sweetie? Co to za owoc i czym się wyróżnia? Otóż jest to hybryda dwóch cytrusów, a mianowicie grejpfruta i pomarańczy olbrzymiej, czyli pomelo. Został on opatentowany w 1981 roku przez naukowców Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside i wprowadzony do sprzedaży trzy lata później. Jego charakterystyczną cechą jest okrągły, lekko spłaszczony kształt oraz gruba żółtozielona skórka. Jego rozmiar jest zbliżony lub nieco większy od grejpfruta. Miąższ z kolei jest słodki z wyczuwalnym kwaśnym akcentem i bardzo wyrazisty. Po czym poznać, że owoc jest dojrzały? Przede wszystkim po skórze. Powinna być ona błyszcząca, pozbawiona wgnieceń i pęknięć oraz mieć intensywny kolor.
Okazuje się, że właściwości tego owocu są one naprawdę liczne. Wynika to stąd, że stanowi ono źródło rozmaitych składników odżywczych, w tym witamin C i E, niektórych witamin z grupy B oraz potasu, wapnia i żelaza. Nie sposób nie wspomnieć także o flawonoidach i polifenolach, którym przypisuje się silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Jako skarbnica antyoksydantów sweetie wspomaga walkę ze stresem oksydacyjnym, który uznawany jest za jednego z największych wrogów naszego zdrowia, ponieważ prowadzi do rozwoju poważnych chorób, w tym schorzeń układu krążenia. Owoc ten pozytywnie oddziałuje na układ sercowo-naczyniowy - przyczynia się on do poprawy profilu lipidowego, obniżając ciśnienie tętnicze i poziom "złego" cholesterolu we krwi.
Jakie właściwości ma sweetie poza tymi wymienionymi powyżej? Jego ogromnym atutem jest wysoka zawartość witaminy C, która wzmacnia odporność. To właśnie dlatego owoc ten jest szczególnie polecany przy przeziębieniu. Warto dodać, że witamina C ma szereg innych zalet - wspomaga ona produkcję kolagenu, zwiększa przyswajanie żelaza, usprawnia pracę układu nerwowego oraz pomaga w obniżaniu stężenia cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą.
Sweetie to także sprzymierzeniec odchudzania. Nie dość, że zawiera ono sporo błonnika, to jeszcze poprawia perystaltykę jelit i zaspokaja zachcianki na słodkie przekąski. Ponadto jest ono niskokaloryczne - 100 g jego miąższu dostarcza ok. 50 kcal.
Warto mieć na uwadze fakt, że choć spożywanie sweetie niesie za sobą mnóstwo korzyści, nie każdy może po nie sięgać. Przed jego wdrożeniem do diety należy wziąć pod uwagę ryzyko interakcji z lekami, zwłaszcza tymi stosowanymi w leczeniu cukrzycy, nadciśnienia i depresji. Co więcej, ostrożność powinny zachować osoby zmagające się ze zgagą i wrzodami żołądka.
Zastanawiasz się, jak jeść sweetie? Możesz traktować je jako samodzielną przekąskę oraz łączyć z innymi składnikami, tworząc pyszne i niebanalne dania. Świetnie sprawdzi się ono jako dodatek do koktajli, smoothie, sałatek, ciast oraz herbaty. Równie dobrze możesz wyczarować z niego orzeźwiający sorbet, mieszając go z wodą, miodem i listkami mięty.
Pamiętaj, że podobnie jak w przypadku innych cytrusów w skórce sweetie może znajdować się sporo substancji chemicznych, dlatego należy je dokładnie umyć przed obraniem. W tym celu możesz zanurzyć je w ciepłej wodzie, lekko oczyścić szczoteczką i wypłukać. Aby oddzielić miąższ od skórki, pokrój owoc na ćwiartki i odkrój go delikatnie nożem lub wybierz go łyżeczką. Innym sposobem jest obranie go w tradycyjny sposób, czyli palcami.
Źródła: dietetycy.org.pl, vitapedia.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Najmodniejsza herbata i król owoców. Napój na szybszy metabolizm, stres i ochronę serca
Pij rano zamiast czarnej herbaty. Działa kojąco, delikatna dla żołądka, poprawia wygląd skóry
Mają mało kalorii, ale dużo błonnika. Delikatniejsze w smaku i mniej ostre od starszego brata