Reklama
Reklama

Już jest ich zatrzęsienie, nawet za darmo. Obniżają cukier, regulują ciśnienie, na skórę działają jak kolagen

Wakacje to doskonały moment, aby do swojego letniego jadłospisu włączyć morwę czarną. Te niepozorne owoce obniżą poziom cukru, regulują ciśnienie krwi, oraz pomagają dbać o kondycję skóry. Jeśli jeszcze ich nie próbowałeś, koniecznie nadrób zaległości. Nie tylko są bardzo zdrowe, ale i smakują świetnie.

Lato stoi pod znakiem sezonowych owoców. Począwszy od czereśni, przez wiśnie, maliny, jagody, brzoskwinie, porzeczki, po jeżyny. Niewiele osób wie, że w tym zaszczytnym gronie jest jeszcze jeden, bardzo zdrowy i ciekawy owoc. Mowa o morwie czarnej. Gdy dowiesz się, jak działa na organizm, nie będzie już lata bez tego przysmaku.

Świeże owoce czarnej morwy już są

Czarna morwa to mniej popularna siostra morwy białej. Należą do tego samej rodziny morwowatych i wywodzą się z Azji, a konkretnie z terenów Chin oraz Indii. Tam cieszyły się szczególnym uznaniem, gdyż przez tysiące lat stanowiły podstawowe pożywienie dla jedwabników. W tym samym celu sprowadzono morwę do Polski. 

Reklama

Przez to spopularyzowana została uprawa czarnej morwy, sadzono ją w przydomowych ogrodach. Po czasie zaczęła występować na dziko. Spotkamy ją na terenach wiejskich, w parkach. Krzew charakteryzują duże, ciemne owoce do złudzenia przypominające jeżyny. 

Owoce morwy czarnej są bardzo słodkie i soczyste. Pojawiają się zazwyczaj w sierpniu. Wtedy można je zbierać na dziko lub zakupić na targach w korzystnych cenach. 

Sprawdź także: Zapomnieliśmy o tym owocu. Seniorzy powinni się zajadać, bo poprawia pamięć, chroni serce i poprawia trawienie

Czy owoce czarnej morwy można jeść na surowo?

Czarną morwę najlepiej zajadać na surowo. W tej formie wykazuje największą zawartość cennych składników aktywnych, witamin i minerałów. Pod taką postacią dostarczy porządną dawkę:

  • witamin z grupy B (B2, B1), 
  • witaminy A, 
  • witaminy C, 
  • witaminy E, 
  • fosforu, 
  • potasu, 
  • magnezu, 
  • cynku, 
  • żelaza. 

Ale to nie wszystko. Czarna morwa obfituje w antyoksydanty, czyli między innymi w rutynę, antocyjany, kwas chlorogenowy, resweratrol. Uzupełni kwas foliowy, błonnik. W efekcie to szereg korzyści dla zdrowia. 

Wśród najważniejszych właściwości czarnej morwy wyróżnia się:

  • ochronę dla wątroby - zapobiega stłuszczeniu narządu, wspiera jego pracę i łagodzi stany zapalne; pomoże w oczyszczaniu wątroby z nagromadzonych toksyn; 
  • obniżanie cukru - czarna morwa zawiera związki, hamujące aktywność enzymu odpowiadającego za rozkładanie węglowodanów w jelitach, przez to glukoza wolniej przenika do krwi, co pomaga w obniżeniu jej poziomu; owoc jest bezpieczny dla cukrzyków dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, który wynosi 25; 
  • obniżenie cholesterolu i ciśnienia - wyregulowane zostanie stężenie “złego" cholesterolu LDL, ale również “dobrej" frakcji HDL; 
  • ochronę serca - regularne zajadanie się poprawi krążenie, uelastyczni naczynia krwionośne, jednocześnie zapobiegnie występowaniu zakrzepów, rozwojowi chorób takich jak m.in. miażdżyca, niewydolność serca; 
  • działanie antynowotworowe - czarna morwa to źródło mirycetyny, antyoksydantu, który hamuje rozwój komórek rakowych; 
  • poprawę stanu cery - zadziała jak kolagen, nawilży cerę od środka i zmniejszą widoczność zmarszczek; będzie także przeciwdziałać starzeniu się skóry; 
  • wzmocnienie odporności - antyoksydanty mają działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe co w bezpośredni sposób wpłynie na poprawę funkcji układu immunologicznego, zmniejszy się ilość infekcji i zachorowań. 

Co zrobić z owoców czarnej morwy?

Czarna morwa przez swoją słodycz sprawdzi się do deserów na zimno. Podamy ją jako dodatek do lodów, galaretki, bitej śmietany. Możemy nią udekorować ciasta, ciasteczka, muffiny. Pięknie zaprezentuje się i doda smaku na tortach. 

Jeśli chcemy zachować smak czarnej morwy na czas, gdy sezon się skończy, warto wykonać z niej przetwory. Można ją przerobić na pyszną konfiturę, dżem. Sprawdzi się zarazem na soki, syropy, ale też mocniejsze napoje takie jak nalewki lub wina.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wszyscy mówią o owocach, a liście też są bardzo zdrowe. Oczyszczają organizm, poprawiają wzrok i pomagają w infekcjach

Zapomnieliśmy o tym owocu. Seniorzy powinni się zajadać, bo poprawia pamięć, chroni serce i poprawia trawienie

Parz przez 15 minut i pij codziennie. Herbata ze złotych ziaren obniża cukier, chroni wątrobę i trzustkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce