Możesz jeść prosto z drzewa lub dodać do zupy. Smakują jak szczaw i mają dużo witamin
Wszyscy znamy zastosowanie kulinarne i właściwości zdrowotne szczawiu. Latem zbieramy go, by zrobić zupę szczawiową, stanowi też ciekawy dodatek do sałatek. Tymczasem niewiele osób wie, że liście młodego buka są jadalne. Jaki mają smak i właściwości? Podpowiadamy, jak stosować je w kuchni.
Młode liście buka zwyczajnego (Fagus sylvatica) to wiosenny skarb, który warto włączyć do swojej kuchni. Delikatne, jasnozielone i lekko kwaskowate w smaku, przypominają szczaw lub młodą kapustę. Nie tylko wzbogacają smak potraw, ale także oferują liczne korzyści zdrowotne.
Młode liście buka od stuleci są stosowane w medycynie ludowej. Napary przygotowywane na ich bazie stanowiły antidotum na gorączkę, biegunkę czy przeziębienia. Tradycyjnie stosowane były w leczeniu stanów zapalnych gardła i jamy ustnej. Nauka pokazała, że zielarki pod wieloma względami miały rację. Liście buka zawierają witaminę C, witaminę A i wiele witamin z grupy B. Poza tym są bogate w wapń, magnez i fosfor, które są ważne dla zdrowia kości i zębów. Zbyt często spożywany wywar z tych liści może jednak powodować senność.
Liście buka zawierają cenne związki bioaktywne, takie jak flawonoidy (kwercetyna, mirycetyna, kemferol), które wykazują działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i antyalergiczne. Napar z liści działa odkażająco, oczyszczająco, uspokajająco oraz wspomaga trawienie. Tradycyjnie stosowany był w leczeniu stanów zapalnych gardła i jamy ustnej. Najlepszy czas na zbieranie liści to przełom kwietnia i maja, kiedy są młode i delikatne. Mają wtedy jasnozielony kolor. Starsze, ciemniejsze liście nie nadają się do spożycia, ponieważ są zbyt twarde i łykowate.
Młode liście buka można skubać i jeść na surowo prosto z drzewa. W smaku przypominają nieco szczaw, są jednak od niego delikatniejsze. Warto wiedzieć, że pod wpływem obróbki tremicznej nie tracą swoich właściwości. Jak wykorzystać liście buka w kuchni?
- Wywar: Garść liści buka zalej 0,5 litra zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze przez 10 minut, odcedź i pij.
- Sałatki i kanapki: Młode listki położone na kanapkach lub dodane do sałatek nadają im świeżości lekko kwaskowatego smaku.
- Pesto: Świetnie komponują się z bazylią czy liśćmi rzodkiewki. Zmiksuj je z oliwą i orzechami, dopraw solą. Stosuj na kanapki lub do makaronu.
- Dania na ciepło: Można je dusić razem ze szpinakiem lub dodawać do zup kremowych, takich jak zupa z pokrzywy, szpinakowa czy brokułowa.
Do spożycia nadają się jedynie młode liście o jasnym kolorze. Zbieraj je z dala od dróg, aby mieć pewność, że są pozbawione ołowiu. Przed użyciem zawsze dokładnie je opłucz.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przyprawa jak naturalny lek. Seniorzy powinni stosować często, bo pomaga na bóle reumatyczne
Wrzuć do po porannej kawy. Działają jak tarcza ochronna, pobudzają metabolizm
Dla górali to najlepszy lek, a nawet afrodyzjak. Ma dużo wapnia, fosforu i jodu