Reklama
Reklama

Na twardo czy na miękko, które jajko jest zdrowsze? Nie każdy zna dobrą odpowiedź

Dietetycy zapewniają, że jajka należą do jednych z najzdrowszych wyborów żywieniowych. Doskonale sprawdzą się na śniadanie czy kolację, w formie sadzonej mogą być również bardzo zdrowym obiadem. Czy wiesz jednak, w jakiej formie najlepiej je jeść? Które z nich będą lepszą opcją, te na miękko, na twardo, a może w formie jajecznicy? Podpowiadamy.

Jeszcze do niedawna wiele osób obawiało się jedzenia jajek. Miały one powodować podnoszenie się poziomu "złego" cholesterolu we krwi. Obecnie wiemy jednak, że jajka jedzone w rozsądnych ilościach, doskonale wpływają na zdrowie organizmu. Dziś sprawdzimy, które jajka są zdrowsze, te na miękko czy na twardo. 

Jajko na twardo czy na miękko - które jest zdrowsze?

   Zastanawiasz się, w jakiej formie najlepiej jeść jajka? Dobrą opcją będzie przygotowywanie ich bez dodatku masła, ograniczymy tu nie tylko ilość kalorii, ale i spożycie tłuszczów nasyconych, które spożywane w nadmiarze niekorzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, przyczyniając się do rozwoju wielu chorób. Nie oznacza to, że jajecznica na maśle powinna być przez nas całkowicie unikana, warto jednak jeść ją z umiarem.

Najlepszą opcją pod względem właściwości prozdrowotnych będzie ugotowanie jajek w wodzie. Co jednak jest zdrowsze, jajko na twardo, czy na miękko? Badania pokazują, że jajka gotowane na miękko zachowują więcej wartości odżywczych, dlatego, jeżeli nie przeszkadza ci płynne żółtko oraz nie do końca ścięte białko, zdecydowanie gotuj je krócej.

Dlaczego powinniśmy jeść jajko na miękko?


Jajka są doskonałym źródłem białka oraz aminokwasów, niezbędnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Proteiny odpowiadają za prawidłową pracę mięśni, są budulcem komórek i tkanek, a także sprawiają, że po posiłku długo czujemy się syci. Żółtko jaj to prawdziwa bomba substancji odżywczych, takich jak: witaminy A, te z grupy B, E i K, oraz substancji mineralnych: fosforu, potasu, jodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, selenu, cynku i sodu.

Ponadto jedzenie jajek może korzystnie wpłynąć na układ krążenia, układ nerwowy, a także kondycję skóry, ponieważ zawierają one nienasycine kwasy tłuszczowe omega-3, w tym DHA. Jajka pomagają także zadbać o zdrowie oczu, obecna w nich luteina pomaga chronić je przed chorobami. Dodatkowo obecność jodu korzystnie wpływa na pracę tarczycy i stymuluje również produkowanie przez nią hormonów. Dodatkowo witamina D oraz wapń i fosfor zawarte w jajkach pomagają wzmocnić kości i zęby, zmniejszając ryzyko osteoporozy i próchnicy. 

Kto powinien jeść jajka na miękko? Tak naprawdę, o ile nie występują alergie pokarmowe, jajka będą produktem korzystnym niemal dla wszystkich. Będą świetnym posiłkiem zarówno dla dzieci jak i młodzieży, których organizm potrzebuje sporo energii i substancji odżywczych, a także osób starszych, których organizmy potrzebują dodatkowego wsparcia. Jajka na miękko powinny znaleźć się także w diecie osób aktywnie uprawiających sport. Mogą spożywać je również kobiety w ciąży, obecność kwasu foliowego korzystnie wpłynie na rozwijający się płód. 

A co z osobami cierpiącymi na schorzenia układu krwionośnego? Osoby, które zmagają się ze zbyt wysokim poziomem "złego" cholesterolu we krwi, powinny jedynie dopilnować, aby nie spożywać ich zbyt dużo. Za bezpieczną porcję uważa się jedzenie dwóch jajek w ciągu dnia. Można spotkać się również z informacją, która zaleca osobom chorującym na cukrzycę spożywanie do trzech jajek w ciągu tygodnia. 

Jak przygotować idealne jajko na miękko?


Przygotowanie idealnego jajka na miękko może nastręczać pewnych problemów. Długość gotowania powinniśmy dostosować do wielkości jaja, małe jajka (S) będą potrzebować ok. trzech i pół minut od momentu zagotowania, jajka oznaczone literą M należy gotować cztery minuty, natomiast duże L-ki  powinny spędzić w gotującej się wodzie około pięciu i pół minut od momentu wrzenia. Najlepszą opcją będzie jednak poeksperymentowanie i samodzielne dostosowanie czasu gotowania do swoich preferencji. 

Z czym jeść jajko na miękko? Oczywiście najlepiej będzie smakowało ze świeżym pieczywem, równie dobrze sprawdzą się tosty i grzanki. Jajka na miękko dobrze komponują się także z awokado oraz wędzonym łososiem. Warto podawać je również ze świeżymi warzywami, na przykład pomidorem, papryką, rzodkiewką lub zielonym ogórkiem. Oprócz soli i pieprzu do jajka na miękko świetnie pasować będzie również posiekany szczypiorek lub zielona cebulka, a także podprażony sezam lub czarnuszka. 

Źródło: smaker.pl

Zobacz też:

To najlepsze jedzenie na upały. Chłodzą i szybko nawadniają

Najlepsze dania ze szpinakiem. Sezon na świeży szpinak rozpoczęty

Dziś zapomniane, a w PRL-u było przysmakiem. I słusznie, bo to warzywo to witaminowa bomba

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jaja