Wrzuć do porannej kawy, od razu wydzieli się hormon szczęścia. Energia na cały dzień i pomoc dla serca
Jeżeli sądzisz, że jedynie kawa z dodatkiem słodkiego syropu i bitej śmietany może poprawić nastrój, mylisz się. Jest pewien składnik, który - dodany do filiżanki ulubionego napoju - doda ci energii i sprawi, że wydzieli się hormon szczęścia. Mowa o gorzkiej czekoladzie, która jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa. Koniecznie wypróbuj ten patent.
Filiżanka kawy o poranku to dla wielu osób codzienny rytuał, który ma pomóc w dobrym rozpoczęciu dnia. Często także pijemy kawę w ciągu dnia, dla towarzystwa, dodając do niej słodkie składniki takie jak smakowy syrop czy bita śmietana. Jest jednak zdrowszy sposób na to, aby kawa miała wyjątkowy, słodki smak - dodaj do niej 2-3 kostki gorzkiej czekolady.
Gorzka czekolada to świetny wybór dla osób, które chcą ograniczyć spożywanie cukru, a jednocześnie nie potrafią całkowicie zrezygnować ze słodkiego smaku. W przeciwieństwie do wielu innych dostępnych w sklepach czekolad, nie zawiera ona dużych ilości cukru czy tłuszczów utwardzonych. Jej główny składnik to kakao - im większa jego zawartość procentowa, tym czekolada jest lepsza. To właśnie ten składnik decyduje o intensywnym smaku, aromacie oraz wartościach odżywczych.
Gorzka czekolada jest składnikiem wyjątkowym dzięki bogactwu naturalnych przeciwutleniaczy zawartych w ziarnach kakaowca. Substancje te pomagają zwalczać stany zapalne w organizmie, chronią komórki przed działaniem wolnych rodników i stresem oksydacyjnym, tym samym spowalniają procesy starzenia. Sięgaj regularnie po gorzką czekoladę także aby wspierać swój układ odpornościowy i zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych - także nowotworów.
Warto pamiętać również o tym, że gorzka czekolada jest bogata również m.in. w witaminy z grupy B odpowiadające za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także witaminę K - niezbędną dla zdrowia kości i krwi. W jej składzie znajdują się również:
- magnez,
- mangan,
- potas,
- fosfor,
- cynk,
- miedź
- żelazo.
Wszystkie te mikroelementy ogrywają w organizmie kluczowe role i wspierają jego codzienne prawidłowe funkcjonowanie.
Kostka gorzkiej czekolady jest także prawdziwą porcją dobra dla naszego serca. Zawarte w niej związki poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych, wspomagają krążenie, pomagają regulować ciśnienie tętnicze i obniżają poziom tzw. "złego" cholesterolu. Nie mniej istotne jest pozytywne działanie gorzkiej czekolady na nastrój i ogólną kondycję psychiczną. Gorzka czekolada sprzyja produkcji endorfin, dzięki czemu poprawia samopoczucie i łagodzi napięcie.
Sięgnięcie po kilka kostek gorzkiej czekolady dziennie ma więc wiele korzyści dla zdrowia i samopoczucie. Istotne jest również to, że mamy tu do czynienia z kaloryczną bombą. Jedna kostka gorzkiej czekolady to zaledwie 35 kalorii. Niewiele, szczególnie biorąc pod uwagę jej pozytywny wpływ na tak wiele zdrowotnych aspektów.
Kawa z gorzką czekoladą jest zdrowa i pyszna. Dzięki odrobinie słodyczy, będzie nie mniej smaczna niż opcja z dodatkiem bitej śmietany czy smakowych syropów. Jak ją przygotować? To bardzo proste.
Przygotuj:
- filiżankę świeżo zaparzonej kawy,
- 2-3 kostki gorzkiej czekolady,
- odrobinę mleka krowiego lub napoju roślinnego (opcjonalnie),
- szczyptę cynamonu (opcjonalnie).
Do gorącej kawy wrzuć 2-3 kostki gorzkiej czekolady, poczekaj aż się rozpuści i zamieszaj.
Jeżeli chcesz, możesz wlać także odrobinę mleka czy napoju roślinnego, wtedy kawa będzie mieć nieco łagodniejszy smak.
Na koniec warto dodać szczyptę cynamonu, który doskonale podkreśli czekoladowy aromat.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wcinaj, gdy masz ochotę na słodkie. Obniżają cukier, poprawiają pamięć, pomogą się odchudzić
W PRL-u królowała w smażalniach i na stołówkach. Nie ma ości, warto jeść, bo chroni serce i tarczyce