Reklama
Reklama

Najbardziej niedoceniany owoc w Polsce. Obniża poziom cukru, dba o serce, zwiększa odporność

Czarna morwa niestety zasługuje na miano najbardziej niedocenianego owocu w Polsce. Niesłusznie o niej zapomnieliśmy i odstawiliśmy na bok. Niewielu wie, że jest ona o wiele smaczniejsza i zdrowsza od popularniejszej morwy białej. Obniża poziom cukru, dba o serce i zwiększa odporność.

Czarna morwa - niedoceniany owoc

Przez ostatnie lata zdecydowanie czarna morwa została przyćmiona przez morwę białą. Drugi owoc cieszy się o wiele większą sławą. Przy tym czarne jagody zostały niestety niesprawiedliwie zapomniane, przez co są niedoceniane. 

Morwa czarna to drzewo pochodzące z Iranu, ale w naturalnym środowisku spotkamy ją zarazem na południu Europy i w niektórych regionach Azji. Jej owoce z wyglądu przypominają jeżynę lub bardzo ciemną malinę, ale są bardziej podłużne. 

Owoce morwy czarnej dojrzewają w połowie lipca i sierpniu. Wówczas ich smak staje się wybitnie słodki. W tym czasie mają także najwięcej wartości odżywczych. 

Reklama

Przeczytaj też: Pyszne zapiekanki z ziemniakami i brokułami. Przepisy nie tylko dla wegetarian

Jakie właściwości ma czarna morwa?

Owoce morwy czarnej to wyjątkowe bogactwo witamin, minerałów i cennych składników aktywnych. Jagody zawierają najwięcej:

  • witaminy B2, B1, 
  • witaminy A, 
  • witaminy C, 
  • witaminy E, 
  • witaminy K1, 
  • kwasu foliowego, 
  • fosforu, 
  • potasu, 
  • magnezu, 
  • cynku, 
  • żelaza. 

Poza tym dostarczają szereg cennych związków, takich jak antocyjany, rutyna, kwas chlorogenowy, cyanidy, resweratrol, mirycentyna. Przy tym morwa czarna jest niskokaloryczna (43 kcal/100 g) i ma niski indeks glikemiczny (IG 25). Efektem takiego składu jest korzystne działanie czarnych jagód na organizm.

Układ pokarmowy, jelita i wątroba

Spożywanie owoców lub preparatów z nimi pomaga w uregulowaniu pracy jelit. Jagody morwy przyspieszą metabolizm, zmniejszając ilość występujących zaparć. Przyjmowane w większych ilościach mogą działać przeczyszczająco i odkażająco podczas infekcji układu pokarmowego. Dodatkowo czarna morwa to ochrona dla wątroby. Ograniczy ryzyko stłuszczenia narządu. 

Układ krwionośny

Owoce morwy czarnej obniżają poziom cholesterolu i poprawią proporcję stężenia złego (LDL) i dobrego (HDL) cholesterolu. Pozytywnie wpływają na krążenie krwi i ułatwiają unormowanie zbyt wysokiego ciśnienia. Zapobiegają pojawianiu się zakrzepów i wielu chorobom serca w tym m.in. miażdżycy, udarom. 

Odporność i infekcje

Ze względu na dużą zawartość antyoksydantów, czarne jagody wykazują właściwości dla układu odpornościowego. Działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie. Podbudują go, zmniejszą ilość zachorowań. Wspomogą leczenie przeziębień i wszelkich infekcji dróg oddechowych. Ułatwią wykrztuszanie, wpłyną napotnie. 

Cukrzyca

Morwa czarna jest owocem bezpiecznym dla osób z cukrzycą nie tylko dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu. Zawiera specjalne związki, które hamują aktywność enzymu odpowiadającego za rozkładanie węglowodanów w jelitach. Przez to glukoza wolniej przenika do krwi i nie występują skoki poziomu cukru. 

Morwa czarna czy biała - co wybrać?

Okazuje się, że morwa czarna i biała mają bardzo podobny skład pod względem mikroskładników. Natomiast to omawiane owoce zawierają ich więcej. Warto więc wybierać jagody morwy czarnej. Są zdrowsze od popularniejszej, białej siostry, a przy tym mają przyjemniejszy smak

Co się robi z owoców czarnej morwy?

Czarna morwa to doskonały dodatek do wszelkich deserów, w tym ciast, ciastek, lodów, galaretek, bezy. Domowe słodkości możemy urozmaicić zarówno świeżą, jak i suszoną formą jagód. Poza tym można z nich przyrządzić przetwory. 

Z powodzeniem przerobimy je na pyszne konfitury czy dżemy. Można je dodać również do nalewek, win, soków, syropów.

Źródło: terazgotuje.pl, zdrowie.interia.pl

Zobacz też:

Czy znasz świąteczne zwyczaje i przesądy związane z jedzeniem?

Jest zdrowsza od kawy, możesz pić nawet przed snem. Poprawia pracę mózgu, pomaga oczyścić organizm

To najzdrowsze mięso, ale na polskim stole pojawia się od święta. Bez chemii, mało tłuszczu, dużo białka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce