Reklama
Reklama

Najbardziej niedoceniany owoc w Polsce. Obniża poziom cukru, dba o serce, zwiększa odporność

Czarna morwa niestety zasługuje na miano najbardziej niedocenianego owocu w Polsce. Niesłusznie o niej zapomnieliśmy i odstawiliśmy na bok. Niewielu wie, że jest ona o wiele smaczniejsza i zdrowsza od popularniejszej morwy białej. Obniża poziom cukru, dba o serce i zwiększa odporność.

Czarna morwa - niedoceniany owoc

Przez ostatnie lata zdecydowanie czarna morwa została przyćmiona przez morwę białą. Drugi owoc cieszy się o wiele większą sławą. Przy tym czarne jagody zostały niestety niesprawiedliwie zapomniane, przez co są niedoceniane. 

Morwa czarna to drzewo pochodzące z Iranu, ale w naturalnym środowisku spotkamy ją zarazem na południu Europy i w niektórych regionach Azji. Jej owoce z wyglądu przypominają jeżynę lub bardzo ciemną malinę, ale są bardziej podłużne. 

Owoce morwy czarnej dojrzewają w połowie lipca i sierpniu. Wówczas ich smak staje się wybitnie słodki. W tym czasie mają także najwięcej wartości odżywczych. 

Reklama

Przeczytaj też: Pyszne zapiekanki z ziemniakami i brokułami. Przepisy nie tylko dla wegetarian

Jakie właściwości ma czarna morwa?

Owoce morwy czarnej to wyjątkowe bogactwo witamin, minerałów i cennych składników aktywnych. Jagody zawierają najwięcej:

  • witaminy B2, B1, 
  • witaminy A, 
  • witaminy C, 
  • witaminy E, 
  • witaminy K1, 
  • kwasu foliowego, 
  • fosforu, 
  • potasu, 
  • magnezu, 
  • cynku, 
  • żelaza. 

Poza tym dostarczają szereg cennych związków, takich jak antocyjany, rutyna, kwas chlorogenowy, cyanidy, resweratrol, mirycentyna. Przy tym morwa czarna jest niskokaloryczna (43 kcal/100 g) i ma niski indeks glikemiczny (IG 25). Efektem takiego składu jest korzystne działanie czarnych jagód na organizm.

Układ pokarmowy, jelita i wątroba

Spożywanie owoców lub preparatów z nimi pomaga w uregulowaniu pracy jelit. Jagody morwy przyspieszą metabolizm, zmniejszając ilość występujących zaparć. Przyjmowane w większych ilościach mogą działać przeczyszczająco i odkażająco podczas infekcji układu pokarmowego. Dodatkowo czarna morwa to ochrona dla wątroby. Ograniczy ryzyko stłuszczenia narządu. 

Układ krwionośny

Owoce morwy czarnej obniżają poziom cholesterolu i poprawią proporcję stężenia złego (LDL) i dobrego (HDL) cholesterolu. Pozytywnie wpływają na krążenie krwi i ułatwiają unormowanie zbyt wysokiego ciśnienia. Zapobiegają pojawianiu się zakrzepów i wielu chorobom serca w tym m.in. miażdżycy, udarom. 

Odporność i infekcje

Ze względu na dużą zawartość antyoksydantów, czarne jagody wykazują właściwości dla układu odpornościowego. Działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie. Podbudują go, zmniejszą ilość zachorowań. Wspomogą leczenie przeziębień i wszelkich infekcji dróg oddechowych. Ułatwią wykrztuszanie, wpłyną napotnie. 

Cukrzyca

Morwa czarna jest owocem bezpiecznym dla osób z cukrzycą nie tylko dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu. Zawiera specjalne związki, które hamują aktywność enzymu odpowiadającego za rozkładanie węglowodanów w jelitach. Przez to glukoza wolniej przenika do krwi i nie występują skoki poziomu cukru. 

Morwa czarna czy biała - co wybrać?

Okazuje się, że morwa czarna i biała mają bardzo podobny skład pod względem mikroskładników. Natomiast to omawiane owoce zawierają ich więcej. Warto więc wybierać jagody morwy czarnej. Są zdrowsze od popularniejszej, białej siostry, a przy tym mają przyjemniejszy smak

Co się robi z owoców czarnej morwy?

Czarna morwa to doskonały dodatek do wszelkich deserów, w tym ciast, ciastek, lodów, galaretek, bezy. Domowe słodkości możemy urozmaicić zarówno świeżą, jak i suszoną formą jagód. Poza tym można z nich przyrządzić przetwory. 

Z powodzeniem przerobimy je na pyszne konfitury czy dżemy. Można je dodać również do nalewek, win, soków, syropów.

Źródło: terazgotuje.pl, zdrowie.interia.pl

Zobacz też:

Już jest w sklepach i na straganach. Warzywo, które ma minimum kalorii, pomaga schudnąć i poprawia wzrok

Najzdrowsza przekąska świata. Błonnik, dobre tłuszcze i białko

Grzyby smaczniejsze od pieczarek. Jeszcze mało znamy, a na nazwie "łamiemy" język

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce