Napój, który coraz rzadziej pijemy. Zapobiega utracie pamięci, poprawia koncentrację
Do najczęściej wybieranych napojów na gorąco należą kawa i herbata. Kakao, czy też gorąca czekolada, zarezerwowane są zazwyczaj jedynie dla najmłodszych. Podczas gdy napój ten przyrządzony ze składników dobrej jakości, może doskonale wpłynąć na układ nerwowy, pamięć i koncentrację. Sprawdź, dlaczego warto pić gorącą czekoladę i jak ją przygotować.
Gorącą czekoladę możesz przygotować w ramach słodkiego deseru, lub zastąpić nią poranną kawę, serwując ją do słodkiego śniadania. Czy taki napój może być zdrowy? Jakie właściwości ma gorąca czekolada? Podpowiadamy.
Najważniejszym składnikiem gorącej czekolady jest kakao, które doskonale wpływa na układ nerwowy. Ma działanie wspierające pracę mózgu, a także poprawia pamięć i koncentrację. Dlatego gorąca czekolada będzie doskonałym wsparciem dla uczniów, studentów, oraz osób wykonujących pracę umysłową. Ponadto kakao ma działanie pobudzające, które jednocześnie jest dużo delikatniejsze niż w przypadku kawy. Napój na bazie kakao może być lepszym wyborem dla osób, którym kawa nie służy.
W kakao znajdziemy również witaminę A, te z grupy B, C i E, taka mieszanka świetnie wpływa na układ nerwowy, zdrowie oczu, czy kondycję skóry. Ponadto obecny jest tu również magnez, który wspiera pracę mózgu i serca; fosfor i wapń, które wzmacniają kości i zęby; potas, regulujący ciśnienie krwi; żelazo, które zapobiega anemii, czy cynk, wspierający odporność organizm.
Gorąca czekolada dostarcza również cennych polifenole, które mają właściwości antyoksydacyjne, wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników. Mają również właściwości przeciwzapalne, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu, oraz działają przeciwnowotworowo. Ponadto polifenole korzystnie wpływają na układ krążenia, zmniejszając ryzyko chorób, oraz pomagają dbać o prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.
Sprawdź także: Cudowny napar na stres, zmęczenie i bóle. Działa na organizm jak relaksująca muzyka
Gorącą czekoladę można zrobić na kilka sposobów, jednak, aby była najzdrowsza, najlepiej przyrządzić ją na bazie kakao i czekolady dobrej jakości. Warto zadbać o to, aby czekolada miała jak największą ilość miazgi kakaowej. Napój możesz przygotować na mleku lub roślinnym napoju. Dobra gorąca czekolada powinna być lekko słodka. Warto jednak ograniczyć spożycie białego cukru, wybierając zamienniki takie jak miód, syrop klonowy, a jeśli jesteś na diecie odchudzającej, możesz postawić na stewię, erytrytol, czy ksylitol. Doskonałym dodatkiem będą tu również korzenne przyprawy, cynamon, kardamon, czy gałka muszkatołowa.
Do przygotowania jednej porcji gorącej czekolady, będziesz potrzebować:
- 250 ml mleka,
- 1 kopiastą łyżeczkę kakao,
- 30 g ciemnej czekolady min. 60 proc.,
- szczyptę cynamonu,
- 1-2 łyżeczki wybranego słodzika.
Przygotowanie: Zacznij od podgrzania mleka w małym garnku. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj, na przykład za pomocą rózgi. Następnie dodaj pokruszoną czekoladę, cynamon i wybrany słodzik, np. miód lub erytrytol. Wszystko wymieszaj, do momentu, aż składniki się połączą. Gorącą czekoladę przelej do kubka i gotowe.
Źródła: terazgotuje.pl, abc.es
Zobacz też:
Jedz, nie żałuj sobie. Spala tłuszcz, przeciwdziała osteoporozie, a nawet poprawia nastrój
Na Sardynii piją codziennie i żyją ponad 100 lat. Przepis jest prosty, można zrobić w domu
Skarb włoskiej kuchni. Można jeść zamiast mięsa, ma kremową konsystencję i lekko orzechowy smak