Reklama
Reklama

Napój na bezsenne noce i oporny tłuszcza na brzuchu. Pij przed snem albo przed śniadaniem

Zdrowe odżywianie nie musi być trudne i kosztowne. Aby wesprzeć swój organizm i zadbać o smukłą sylwetkę, wystarczy sięgnąć po tanie produkty, dostępne, w każdym sklepie. Kefir z gałką muszkatołową to połączenie składników o silnym działaniu prozdrowotnym. Co daje picie takiego napoju i kiedy najlepiej po niego sięgać? Podpowiadamy.

Dostęp do wiedzy w zakresie zdrowego odżywiania stale rośnie. Wiele osób nadal zapomina jednak, że to, co jemy, ma ogromny wpływ nie tylko na masę ciała, ale i ogólne samopoczucie. Dlatego, jeśli chcesz wesprzeć swój organizm, już dziś zwróć uwagę na to, co ląduje w twoim żołądku. Na drugie śniadanie lub kolację możesz przygotować prozdrowotny kefir z gałką muszkatołową. W poniższym artykule sprawdzimy, jak takie połączenie wpływa na organizm, oraz kto powinien pić kefir z gałką muszkatołową.

Sprawdź także: Ciągle o niej zapominamy, a jest znacznie zdrowsza od jogurtu. I wspomaga odchudzanie

Kefir z gałką muszkatołową - dobre połączenie

Kefir, oczywiście ten naturalny, bez dodatku cukru, aromatów, czy aromatów, to doskonały produkt, dla osób, które chcą zdrowo się odżywiać. Jest źródłem białka, które stanowi substancję budulcową wszystkich komórek i tkanek organizmu. Proteiny zawarte w posiłku wpływają także na jego sytość. Sprawiają, że dłużej czujemy się najedzeni i mamy mniejszą chęć na podjadanie - co jest częstą przyczyną trudności w odchudzaniu. Kefir wykazuje także działanie probiotyczne, wspiera pracę jelit oraz korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową. Dzięki czemu regularne picie tego mlecznego napoju, pomaga zadbać o odporność organizmu.

Gałka muszkatołowa to przyprawa, która kojarzy się przede wszystkim z sosem beszamelowym oraz korzennymi smakołykami. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że świetnie wpływa także na zdrowie organizmu. Wspiera pracę układu pokarmowego, poprawia trawienie, pomaga przy niestrawności, reguluje pracę jelit, dzięki czemu pomaga pozbyć się wzdęć i gazów. Przypisuje się jej również działanie przeciwwrzodowe. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, dzięki czemu wspiera walkę organizmu z infekcjami. Co więcej, pomaga łagodzić stany zapalane, oraz wspiera usuwanie toksyn z organizmu. Dodawanie gałki do posiłków jest również sposobem na zadbanie o układ krążenia, pomaga zapobiegać powstawaniu zakrzepów. Ma także właściwości zmniejszające wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi.

Co daje picie kefiru z gałką muszkatołową?

Jeśli chcesz wzmocnić kości i zęby, pij kefir. Napój ten jest dobrym źródło wapnia, dzięki czemu zmniejsza ryzyko osteoporozy i próchnicy. Dlatego będzie dobrym wyborem dla seniorów, a także najmłodszych. W kefirze nie brakuje również witamin z grupy B, które między wspierają pracę układu nerwowego i krwionośnego, a także poprawiają odporność i wpływają na procesy metaboliczne. Obecna tu witamina D, znana jest ze swojego wpływu na kości i zęby, warto dodać także, że ma istotny wpływ na układ immunologiczny, natomiast witamina K wspiera prawidłowe krzepnięcie krwi.

Połączenie kefiru z gałką muszkatołową jest polecane także w kontekście odchudzania. Kefir należy do produktów niskokalorycznych, w 100 g znajdziesz jedynie ok. 50 kcal. Dodatkowo wpływa na odczuwanie sytości, a dodatek gałki zmniejsza łaknienie, dzięki czemu będziesz miał mniejszą ochotę na sięgnięcie po dodatkowe przekąski. Taki napój doskonale wpisze się w jadłospis osób na diecie redukcyjnej.

Jeśli masz trudności z zasypianiem, na kolację możesz wypić szklankę kefiru z dodatkiem gałki muszkatołowej, która ma działanie uspokajające. Takie połączenie pomoże ci się wyciszyć oraz poprawi jakość snu. Warto dodać, że w kefirze obecny jest tryptofan, związek należący do aminokwasów, ma działanie wspierające układ nerwowy, pomaga regulować rytm dobowy, dzięki czemu ma korzystny wpływ na zasypianie.

Jak zrobić kefir z gałką muszkatołową?

Warto pamiętać, że z gałką muszkatołową nie należy przesadzać, aby odczuć jej dobroczynne działanie, wystarczy użyć szczypty. W jej składzie obecna jest substancja zwana mirystycyną, która w większej dawce (powyżej 5-6 g gałki muszkatołowej ma dobę) ma działanie psychoaktywne i toksyczne.

Aby przygotować napój, należy do 250 ml kefiru wsypać szczyptę gałki muszkatołowej, a następnie wszystko wymieszasz. Najlepiej używać świeżo otartej gałki. Jeśli masz problemu ze snem, taki napój możesz wypić na kolację.

Kefir i gałka muszkatołowa może być także świetną bazą do śniadaniowych koktajli. Dorzuć do nich ulubione owoce, orzechy, czy pestki, dzięki czemu skomponujesz pyszny i zdrowy posiłek. Świetnie sprawdzi się w połączenie ze szklanką truskawek, malin lub borówek, oraz łyżką siemienia lnianego. Miłośnikom słodkich smaków polecamy dodanie banana, łyżeczki kakao i łyżki masła orzechowego.


Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

W PRL-u dzieci tylko czekały, aż mama zrobi. Dziś omijamy ten pyszny deser, choć ma właściwości zdrowotne

Najzdrowsza ryba na świecie, a my wciąć rzadko jemy. Wspiera serce i buduje odporność

Gdy pijesz regularnie, przemiana materii przyspiesza. Dobrze działa na pracę serca i nerek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje | koktajle