Reklama
Reklama

Nasze prababcie dodawały go do rosołu. Na co pomaga kurdybanek i jak wykorzystać go w kuchni?

Kurdybanek to roślina, którą większość osób traktuje jako chwast. Tymczasem okazuje się, że jest to prawdziwy klejnot natury, który ma nam naprawdę wiele do zaoferowania – zarówno w kuchni, jak i w ziołolecznictwie. Na co pomaga kurdybanek i co można z niego wyczarować?

Kurdybanek to jedno z tych ziół, które zdecydowanie warto mieć w swoim domu. Nie dość, że można wyczarować z niego smaczną nalewkę lub herbatę, to jeszcze stanowi on doskonałe remedium na wiele dolegliwości - i to nie tylko tych związanych z osłabieniem odporności. Na co pomaga kurdybanek i jak wykorzystać go w kuchni? Poznaj najważniejsze informacje na temat tej rośliny oraz ciekawe przepisy z jej zastosowaniem!

Co to jest kurdybanek?

Co to jest kurdybanek i czym się charakteryzuje? Kurdybanek, znany również jako bluszczyk kurdybanek, to roślina, na którą można natknąć się niemal w całej Europie. Jej charakterystycznym elementem są niewielkie, niebieskie lub fioletowe kwiaty, nieco zaokrąglone liście oraz lekko owłosiona łodyga. Zwykle osiąga ona wysokość 20 centymetrów i najczęściej porasta łąki, pola oraz pastwiska. Większość osób traktuje ją jako chwast, a tymczasem okazuje się, że od wielu lat stosuje się ją w ziołolecznictwie, ponieważ stanowi prawdziwą skarbnicę cennych związków. Jakich konkretnie? 

Co zawiera kurdybanek?

Zastanawiasz się, co zawiera kurdybanek? Lista obecnych w nim substancji jest naprawdę długa! Widnieją na niej m.in. alkaloidy, diterpeny oraz triterpeny, w tym kwas oleanolowy i ursolowy. Ale to nie wszystko - kryje on w sobie również flawonoidy, w tym kwercetynę, oraz związki fenolowe, takie jak kwas octowy, kawowy i ferulowy. Nie sposób nie wspomnieć także o lignanach, cholinie, garbnikach, solach mineralnych oraz olejku lotnym.

Kurdybanek – właściwości prozdrowotne

Jakie działanie na organizm wykazuje kurdybanek? Właściwości prozdrowotne tej rośliny są naprawdę liczne! Doskonale sprawdza się ona przy rozmaitych dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, włączając w to niestrawność i ból brzucha. Co ciekawe, jej spożywanie może złagodzić niektóre objawy zespołu jelita drażliwego. Z czego jeszcze znane jest to zioło? Na przykład ze swojego potencjału przeciwzapalnego i przeciwbakteryjnego, który sprawia, że stanowi ono doskonałe naturalne remedium na przeziębienie, zwłaszcza kaszel i duszności. Ponadto sprawdza się ono przy zaburzeniach rytmu serca, świądzie skóry, zmianach trądzikowych oraz ranach i oparzeniach. Niektórzy dodają je także do kąpieli w celu uzupełnienia kuracji przeciwreumatycznej. Mówiąc o kurdybanku, warto wspomnieć również o jego właściwościach moczopędnych, żółciopędnych, przeciwgrzybiczych oraz detoksykacyjnych.

Kurdybanek – przeciwwskazania

Kto powinien unikać takich ziół jak kurdybanek? Przeciwwskazania do jego stosowania nie są zbyt liczne, jednak warto wziąć je pod uwagę przed wprowadzeniem go do swojej diety. Zdecydowanie nie jest on wskazany dla osób z nadwrażliwością lub alergią na rośliny z rodziny jasnotowatych. Ponadto nie powinny po niego sięgać osoby zmagające się z ostrymi chorobami nerek i padaczką, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Ważne, aby stosować go w rozsądnych ilościach, ponieważ jego przedawkowanie może doprowadzić do podrażnienia jelit i żołądka, a nawet do uszkodzenia wątroby. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do przyjmowania produktów z kurdybankiem, przed ich wdrożeniem do swojej suplementacji koniecznie skonsultuj się z lekarzem.

Kiedy zbierać ziele kurdybanka?

Zanim dowiesz się, co można zrobić z kurdybanka, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, kiedy najlepiej zbierać tę roślinę. Otóż za najlepszy czas uznaje się okres jej kwitnienia, który przypada na maj oraz lipiec. Podczas zbiorów staraj się celować w jak najbardziej nasłonecznione miejsca - wtedy będziesz mieć pewność, że zebrany przez ciebie surowiec ma dużo więcej cennych związków, a co za tym idzie - prozdrowotnych właściwości. Tuż po zbiorach wysusz go w temperaturze nieprzekraczającej 35 stopni. Na koniec przełóż go do ciemnych słoiczków i przechowuj w ciemnym, suchym miejscu. Postaraj się zużyć go przed upływem 12 miesięcy.

Kurdybanek – zastosowanie w kuchni

Jak można wykorzystać w swoich przepisach zioło, jakim jest kurdybanek? Zastosowanie w kuchni tej rośliny jest znacznie szersze, niż zwykło się uważać. Może ona posłużyć ci jako przyprawa do rozmaitych dań, zwłaszcza zup. Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodawać ją do różnego rodzaju makaronów czy sałatek, ponieważ doskonale komponuje się ona z wieloma składnikami. Co więcej, możesz dorzucić ją do domowego twarożku, posypać nią ziemniaki oraz wymieszać z masłem i tym samym wyczarować aromatyczne smarowidło do pieczywa

Co można zrobić z kurdybanka?

Co można zrobić z kurdybanka, jeśli nie przyprawę? Możliwości jest naprawdę mnóstwo! Zioło to najczęściej stanowi bazę do herbat, naparów oraz nalewek. Poznaj kilka ciekawych przepisów z kurdybankiem w roli głównej i koniecznie zrealizuj je w zaciszu własnej kuchni!

Nalewka z kurdybanka

Jeśli szukasz sprawdzonego sposobu na rozgrzanie i wzmocnienie odporności, koniecznie wypróbuj nalewki z kurdybanka. Jej przygotowanie jest banalnie proste - poza 10-15 łyżkami suszonego surowca potrzebujesz wódki oraz cukru (opcjonalnie). Jedyne, co musisz zrobić, to zalać zioło alkoholem, dodać cukier, szczelnie zamknąć słoik i odstawić go w jasne miejsce na około 30 dni, co jakiś czas nim potrząsając. Na koniec przecedź płyn i przelej go do szklanych butelek.

Herbata z kurdybanka

Nie jesteś fanem napojów wyskokowych? Nic straconego - świetną alternatywą dla nalewki będzie aromatyczna herbata. Aby ją przyrządzić, wystarczy zalać łyżkę kurdybanka gorącą wodą i zaparzać pod przykryciem przez około 10 minut.

Syrop z kurdybanka 

Co można zrobić z kurdybanka, jeśli nie herbatę lub nalewkę? Na przykład syrop! Realizację przepisu rozpocznij od zalania pędów rośliny wodą i ich zagotowania. W kolejnym kroku przecedź zawartość garnka, dosyp do niego sowitą ilość cukru i gotuj przez około pięć minut. Gotowy syrop przelej do wyparzonych szklanych słoików, szczelnie zakręć i ustaw do góry dnem.

Na co pomaga kurdybanek? Skarbnica praktycznych informacji nie tylko dla fanów gotowania

Na co pomaga kurdybanek? Co się stanie, jeśli codziennie będziesz jeść czosnek? Dlaczego po jedzeniu chce się spać? Jak długo przechowywać sałatkę jarzynową? Jak zetrzeć chrzan, żeby nie płakać? To tylko kilka z wielu informacji, jakie znajdziesz w naszym serwisie! Na Smaker.pl czekają na ciebie nie tylko ciekawostki ze świata kulinariów, ale również szeroka gama przepisów na każdą okazję. Już dziś skorzystaj z naszej wyszukiwarki i sam się przekonaj!

Zobacz też:

Najlepsze dania ze szpinakiem. Sezon na świeży szpinak rozpoczęty

Dziś zapomniane, a w PRL-u było przysmakiem. I słusznie, bo to warzywo to witaminowa bomba

Zdrowsze od brzoskwiń, w sezonie warto jeść codziennie. Knedle wychodzą obłędne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: bluszczyk kurdybanek