Reklama
Reklama

Najlepsza zupa na przeziębienie i infekcje. I wcale nie jest to rosół

Początek jesieni to czas, kiedy nietrudno o przeziębienia. Gdy tylko czujemy, że zaczyna nas łapać infekcja, powinniśmy rozpocząć zwalczanie jej. W takim przypadku nie ma nic lepszego niż łóżko i talerz ciepłej zupy. Koniecznie musisz wypróbować to danie na przeziębienia. Ma tysiące lat i jest o wiele skuteczniejsze od rosołu.

Chińska zupa jajeczna na przeziębienie

Przepis na Dan Hua Tang, czyli chińską zupę jajeczną na przeziębienie, wywodzi się z ludowej medycyny chińskiej. Szacuje się, że przysmak uzdrawia chorych już od kilku tysięcy lat, gdyż Azjaci z tego regionu udomowili ptactwo już w 1400 roku p.n.e. Chińczycy wierzą, że to właśnie jajka mają zbawienny wpływ na organizm podczas przeziębienia.

Wynika to z faktu, że w ich kulturze jajka ma bardzo duże znaczenie. W mitologii chińskiej ziemia powstała właśnie z tego produktu. Bóg Pangu wykluł się z jajka, a skorupę rozbił siekierą. Dwie połówki utworzyły niebo i ziemię.

W rzeczywistości w chińskiej zupie jajecznej powrót do zdrowia najbardziej wspiera dodatek imbiru i czosnku. Te składniki nadają potrawie właściwości rozgrzewających, przeciwzapalnych i antybakteryjnych. Jajko za to odżywia organizm i dodaje choremu sił.

Sprawdź także: My mamy rosół, Meksykanie pozole. Ta zupa to uczta smaków

Jak zrobić chińską zupę jajeczną?

Przygotowanie chińskiej zupy jajecznej na przeziębienie jest wyjątkowo proste i szybkie. Do tego jest pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca. To absolutna konieczność, gdy czujemy się gorzej. Podstawą dania jest bulion, więc można tu wykorzystać rosół, który nam został po niedzieli. Jeśli go nie mamy, przed rozpoczęciem przepisu bulion trzeba ugotować.

Składniki:

  • 1 litr bulionu,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 kawałek imbiru,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka oliwy.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek z imbirem posiekaj na drobno. Tak przygotowane składniki wrzuć na wcześniej rozgrzaną oliwę w garnku. Całość smaż przez około 3 minuty, cały czas mieszając. Następnie dodaj kurkumę, podsmażaj przez chwilę i dolej bulion.

Zupę doprowadź do wrzenia i od tego momentu gotują ją przez 10 minut. Dopraw ją solą oraz pieprzem. Do osobnej miski wbij 2 jajka, delikatnie roztrzep je widelcem. Po wyznaczonym czasie jajka wlej do gotującej się zupy, zamieszaj i gotuj przez 1 minutę. Gotową chińską zupę jajeczną podawaj od razu po przygotowaniu.

W tych kotlecikach nie ma ani odrobiny mięsa. Smakują świetnie, kosztują grosze
 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ryżaki to pomysł na budżetowy obiad. Chrupiące kotleciki z dodatkiem zielonego warzywa

Chrupiące śniadanie w stylu greckim. Robię kilka razy w tygodniu, bo uzależnia

Grzybowa po hrabiowsku. Zupa najlepiej smakuje jesienią

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa