Reklama
Reklama

Napój z PRL-u wraca w wielkim stylu. Nie powoduje nadkwasoty, dba o jelit i ma niewiele kalorii

W PRL-u pili ją niemal wszyscy, była nieodłącznym elementem śniadań, nie tylko w domach, ale i na stołówkach w przedszkolach. Mowa oczywiście o kawie zbożowej, która, chociaż nieco zapomniana, coraz częściej pojawia się na stołach. Jak wpływa na żołądek? Z jakiego zboża jest kawa zbożowa? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Dlaczego warto pić kawę zbożową do śniadania? Ponieważ może być lepszym wyborem niż klasyczna kawa i herbata. Dietetycy coraz częściej odradzają sięgania po te napoje do posiłku. Chociaż bez wątpienia są zdrowe, obecne w nich związki mogą utrudniać wchłanianie wielu ważnych substancji, takich jak wapń, żelazo, czy magnez. Dlatego, zanim sięgniemy po filiżankę cappuccino lub kubek ulubionej earl grey, zaleca się, aby zachować co najmniej pół godziny, a najlepiej godzinę lub dwie odstępu przed i po posiłku. A do śniadania lub obiadu, lepiej wybrać zwykłą wodę. Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie poranka bez czegoś ciepłego do picia, możesz postawić właśnie na kawę zbożową. 

Reklama

W PRL-u była na każdym śniadaniu 

Nie jest tajemnicą, że dobrej jakości kawa potrafi sporo kosztować. Nie inaczej było w czasach PRL-u, kiedy to nawet niezbyt dobre gatunki mogły nadszarpnąć domowy budżet. Alternatywą była oczywiście kawa zbożowa, znacznie tańsza, a zarazem bardzo smaczna. Kawa zbożowa często pojawiała się na stołach w towarzystwie śniadania, serwowano ją również na stołówkach w szkołach, przedszkolach, oraz w barach mlecznych. Co ciekawe, napój ten został wymyślony przez Holendrów, pijano go już w XVIII wieku. Uważano go za bardzo zdrowy, miał być także remedium na wiele chorób.   

Sprawdź także: Nieoceniona herbata na wieczór. Poprawia trawienie, brzuch po całym dniu nie jest jak balon

Z jakiego zboża jest kawa zbożowa? 

Kawę zbożową jak łatwo się domyślić, produkuje się ze zbóż, przede wszystkim należą do nich: żyto, jęczmień, pszenica i orkisz. Częstym dodatkiem jest również cykoria oraz burak cukrowy. Na rynku można znaleźć także produkty z dodatkiem żołędzi i kozieradki. Jak smakuje kawa zbożowa? Ma znacznie łagodniejszy smak niż tradycyjny napój, można wyczuć w niej słodkie i orzechowe nuty. Najlepiej smakuje podana z mlekiem.  

Jej największą wadą dla wielu osób jest z pewnością brak kofeiny, jednak równocześnie można uznać to za plus. Dzięki temu, że zbożowy napój jest łagodny i gwałtownie nie pobudza, można podawać go dzieciom, a także będzie dobrym wyborem dla osób, które po prawdziwej kawie odczuwają nieprzyjemne dolegliwości, takie jak rozdrażnienie czy drżenie rąk.  

Czy kawa zbożowa jest dobra na żołądek? 

Osoby, które cierpią na dolegliwości żołądkowe, często nie mogą sięgać po klasyczną kawę. Może nasilać nieprzyjemne objawy, takie jak refluks czy nadkwaśność, powodując pieczenie w przełyku i ból brzucha. W tym wypadku dobrym rozwiązaniem będzie właśnie kawa zbożowa, która ma znacznie łagodniejszy smak i nie podrażnia żołądka. 

Dodatkowo kawa zbożowa w odróżnieniu od zwykłej kawy nie zawiera kofeiny, dzięki czemu unikamy tu efektu gwałtownego pobudzenia. Będzie bezpieczna dla osób, u których występują zaburzenia lękowe, a także tych, które borykają się z nadciśnieniem czy arytmią. Klasyczna kawa odradza się również kobietom w ciąży, oraz tym, które karmią piersią, dobrą alternatywą dla nich będzie sięgnięcie właśnie po kawę zbożową. Dodatkowo brak kofeiny sprawia, że można popijać ją nawet późnym wieczorem.  

W kawie zbożowej znajduje się również błonnik pokarmowy, co korzystnie wpływa na trawienie, a niektóre produkty są wzbogacone o inulinę, która ma działanie prebiotyczne, korzystnie działa na pracę jelit i poprawia wchłanianie niektórych substancji. W jej składzie można znaleźć także witaminy z grupy B, a także minerały, takie jak  cynk, selen, magnez, fosfor, czy potas. Taka kompozycja sprawia, że kawa zbożowa korzystnie wpływa między innymi na układ krążenia i układ nerwowy. Warto dodać, że w kawie zbożowej obecne są również cenne polifenole, które wykazują działanie antyoksydacyjne. Neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i działają przeciwzapalnie.

Kawa zbożowa jest także niskoaloryczna, w 100 ml napoju ma tylko ok. 4 kcal. Nalezy jednak mieć na uwadze, że dodatek mleka i cukru, będzie dostarczał dodatkowych kalorii.  

Jednocześnie, warto wspomnieć, że chociaż kawa zbożowa jest zdrowa, nie dla wszystkich będzie polecana. Jak podaje serwis zdrowie.interia.pl: "Istnieją jednak pewne przeciwwskazania do jej spożywania. Kto nie powinien tego robić? Nie jest zalecana w diecie osób chorujących na cukrzycę z uwagi na jej wysoki indeks glikemiczny."  

Wybierając kawę zbożową, warto zwrócić uwagę, aby miała krótki skład, bez cukru, sztucznych barwników, czy konserwantów.  

Źródła: terazgotuje.pl, doz.pl, zdrowie.interia.pl 

Zobacz też:

Pij z wodą zaraz po przebudzeniu. Dobrze się nawodnisz, cukier szybko unormuje, metabiozom przyspieszy

Najzdrowsze mięso, a my tak rzadko jadamy. Nie jest naszpikowane antybiotykami, dobre dla serca i na pamięć

Nazywają je "chlebem życia". Chronią serce przed zawałem, poprawiają przemianę materii

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje