Naturalne probiotyki – co jeść, żeby dostarczyć sobie ,,dobrych” bakterii?
Naturalne probiotyki to produkty, które poprawiają trawienie, przyspieszają przemianę materii i wspierają układ odpornościowy. Czym różnią się od prebiotyków? I dlaczego warto jeść naturalne probiotyki? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!
Naturalne probiotyki to produkty, które mamy dosłownie na wyciągnięcie ręki. Ich regularne spożywanie poprawia pracę układu pokarmowego, wspiera mikroflorę jelitową i polepsza funkcjonowanie układu immunologicznego. Najlepiej jeść je przez cały rok, jednak warto zwrócić na nie szczególną uwagę w okresie wzmożonych infekcji, który przypada na przełom jesieni i zimy. Jak probiotyki wpływają na organizm?
Pierwsze wzmianki o naturalnych probiotykach sięgają starożytności i dotyczą napojów przyrządzanych na bazie kwaśnego mleka, do którego dodawano odpowiednie przyprawy i owoce. Wówczas uważano, że pokarmy poddane procesowi fermentacji mają szczególne właściwości dla ludzkiego zdrowia. Wykorzystywano je do leczenia schorzeń żołądka, wątroby oraz jelit, a także podawano osobom borykającym się z zaburzeniami apetytu.
Co to są probiotyki? Są to pokarmy zawierające żywe kultury bakterii oraz drożdży. Do grupy tej zalicza się przetwory mleczne i kiszone. W czasach nowożytnych opisał je Ilia Miecznikow na początku XX wieku. W swojej pracy przedstawił on dokładne działanie bakterii fermentacji mlekowej i dowiódł, że nie pozostają one bez znaczenia dla naszego organizmu. Rekomendował on ich regularne spożywanie i polecał na rozmaite dolegliwości - i to nie tylko te związane z układem trawiennym.
Jak probiotyki wpływają na organizm? Zadbanie o wprowadzenie naturalnych probiotyków do diety niesie za sobą szereg zbawiennych konsekwencji. Zawarte w nich mikroorganizmy zasiedlają ludzki układ trawienny i pozwalają na utrzymanie go w doskonałym zdrowiu. Delektowanie się fermentowanymi pokarmami zwiększa perystaltykę jelit i pozwala na pozbycie się drobnoustrojów chorobotwórczych, o których miejsce w błonie śluzowej jelita konkurują dobre bakterie. Wydzielają one również bakteriocyny - substancje neutralizujące patogeny, w tym wirusy i grzyby. Co więcej, usprawniają one wchłanianie mikroelementów z pożywienia i syntetyzują niektóre witaminy z grupy B. Należy także pamiętać, że dobroczynne drobnoustroje stymulują odpowiedź immunologiczną zarówno komórkową, jak i humoralną, dzięki czemu mają pośredni wpływ na aktywność komórek odpornościowych.
Probiotyki a prebiotyki - to często dyskutowane zagadnienie wśród osób dbających o prawidłowe odżywianie. Czym różnią się od siebie te dwa rodzaje pokarmów? Pierwszy termin odnosi się do żywych organizmów, które można znaleźć np. w przetworach mlecznych, natomiast drugi związany jest z oligosacharydami występującymi w takich produktach jak banany, owies, topinambur, cykoria, czosnek, szparagi czy cebula. Stanowią one pożywienie dla wybranych szczepów drobnoustrojów, które już zasiedlają jelita gospodarza.
Planujesz wprowadzić do swojego menu naturalne probiotyki? Co jeść, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i przepysznymi dodatkami do przekąsek? Zapoznaj się z poniższą listą najciekawszych opcji!
Przetwory mleczne
Bakterie probiotyczne można znaleźć w takich artykułach spożywczych jak jogurt naturalny, kefir, maślanka czy mleko acidofilne. Spożywaj je solo lub jako baza do smoothies, koktajli oraz sosów. Warto także pamiętać, że bakterie kwasu mlekowego wykorzystywane są do produkcji serów.
Kapusta kiszona sprawdzi się w rozmaitych surówkach. Wystarczy połączyć ją ze startą marchewką i jabłkiem oraz drobno posiekaną cebulką, aby wyczarować pyszny dodatek do obiadu. Kropką nad i tej przystawki będzie czarnuszka lub kminek.
Kimchi
Nie przepadasz za tradycyjnymi przekąskami na bazie rodzimej kapusty? W takim razie sięgnij po jej azjatycką wersję, czyli kimchi. Do jej podania potrzebujesz kapusty pekińskiej, rzepy, rzodkwi i ogórka. Jeśli chodzi natomiast o przyprawy i zioła, będące dopełnieniem tradycyjnej receptury, postaw na czerwony i czarny pieprz, cynamon, czosnek, imbir, cebulę i gorczycę. Pamiętaj także o koreańskim chili, czyli gochugaru.
Zakwas chlebowy
Należysz do sympatyków domowego chleba na zakwasie? W takim razie mamy dla ciebie świetną wiadomość, ponieważ ta mieszanka mąki żytniej i wody dostarczy twoim jelitom całkiem sporą porcję ,,dobrych" drobnoustrojów. Można ją z powodzeniem wykorzystać również do innych przysmaków, w tym naleśników, gofrów i ciastek.
Zakwas buraczany
Zakwas buraczany to sfermentowany sok z buraka. Wystarczy sięgnąć po gotowy produkt lub pokusić się o wyczarowanie autorskiej wersji w zaciszu własnej kuchni. Do jej przyrządzenia potrzebujesz buraków, soli i czosnku. Jak go odpowiednio doprawić? Wykorzystaj do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, nasiona kolendry, kopru i kminku oraz korzeń chrzanu i imbiru.
Kombucha to kolejna propozycja, którą warto włączyć do menu w celu uzupełnienia go o dobroczynne bakterie. Napój ten powstaje w wyniku fermentacji słodkiej herbaty i charakteryzuje się owocowym i lekko kwaśnym smakiem. Oprócz statusu probiotyku posiada on szereg prozdrowotnych właściwości wynikających z wysokiej zawartości antyoksydantów.
Produkty sojowe
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że grupę pokarmów probiotycznych zasilają także produkty sojowe. Na liście najciekawszych z nich znajdziesz tempeh, miso, sos sojowy, kurosu (czarny ocet ryżowy), tofu oraz mleko sojowe. Ze względu na zawartość azotu i węgla są one pierwszorzędnymi nośnikami ,,dobrych" bakterii.
Zastanawiasz się, dlaczego warto jeść naturalne probiotyki? Przede wszystkim dlatego, że wspierają one odnowę mikroflory bakteryjnej po przebytej antybiotykoterapii. Ponadto stanowią one wyśmienity dodatek do diety osób cierpiących na alergie pokarmowe, nietolerancję laktozy i problemy trawienne, w tym przewlekłe zaparcia i biegunki. Specjaliści rekomendują je, na przykład, w przypadku wystąpienia tzw. biegunki podróżnych.
Szukasz skutecznych sposobów na podreperowanie odporności? W takim razie sięgnij po przetwory zawierające bakterie kwasu mlekowego. Poprawiają one odpowiedź układu immunologicznego na patogeny i stymulują syntezę komórek odpornościowych. Co więcej, nie pozostają one bez znaczenia w walce z Helicobacter pylori, a także uznawane są za świetne uzupełnienie profilaktyki miażdżycy i nowotworów przewodu pokarmowego.
Źródła: smaker.pl
Zobacz też:
O niebo lepsza ryba niż karp na wigilię. Smaczna, chudziutka i prawie nie ma ości
Najlepsze na zdrowe śniadanie. Czyszczą jelita jak odkurzacz, pomagają schudnąć