Reklama
Reklama

Naturalny sposób na zmniejszenie apetytu i kontrolowanie cukru. Dodawaj do owsianki i owoców

Cynamon to przyprawa o charakterystycznym aromacie, która jest wykorzystywana nie tylko w kulinariach, ale również między innymi w kosmetyce. Sproszkowana kora cynamonowca to źródło wielu cennych składników, które mogą wykazywać działanie prozdrowotne. Jak cynamon wpływa na organizm i do czego najlepiej go dodawać? Odpowiadamy.

Jak cynamon wpływa na organizm?

Cynamon jest znaną od wieków przyprawą, która powstaje poprzez sproszkowanie kory drzewa cynamonowego. Rzeczone drzewo występuje naturalnie między innymi w Indiach czy na Sri Lance. Najwięcej cynamonu produkuje się w Chinach, Indonezji czy na wspomnianej Sri Lance. 

Zawiera on wiele składników mogących wykazywać korzystny wpływ na organizm. Mowa tutaj między innymi o aldehydzie cynamonowym, garbnikach, terpenach czy kuminolu. Rzeczona przyprawa może wykazywać właściwości antyseptyczne i antyoksydacyjne. Oprócz tego wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego oraz przyczynia się do poprawy stężenia cukru we krwi. Cynamon może również pomóc w kontroli apetytu. 

Zastosowanie cynamonu nie zawęża się jedyne do kulinariów. Przyprawa jest powszechnie wykorzystywana w kosmetyce, a to ze względu na walory zapachowe oraz właściwości poprawiające mikrokrążenie skórne.

Przeczytaj też: Obniża poziom cukru po posiłku. Wystarczy łyżeczka dziennie do kawy, owsianki, wody lub koktajlu

Jak spożywać cynamon, żeby uzyskać najlepsze efekty?

Cynamon zawiera pewne ilości kumaryny, której zbyt duże spożycie może wywołać pewnego rodzaju skutki uboczne. Mowa tutaj między innymi o dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Z tego względu zaleca się nie spożywać więcej niż 0,5-1 łyżeczki dziennie. Na szczęście cynamon jest dość intensywną przyprawą, dlatego najlepsze efekty uzyskamy stosując nawet jego niewielkie ilości. 

Warto pamiętać o tym, że po cynamon nie powinni sięgać alergicy – w ich przypadku nawet niewielka ilość przyprawy może skończyć się nieprzyjemną reakcją uczuleniową. Spożywanie cynamonu jest również niewskazane osobom mającym problemy z pęcherzykiem żółciowym. Wynika to z tego, że owa przyprawa zawiera euganol, który może wpływać na właściwości żółci.  

Do czego dodawać cynamon?

Cynamonem można przyprawiać wiele rozmaitych dań – zarówno wytrawnych, jak i tych na słodko. Rewelacyjnym pomysłem jest przygotowanie pysznej owsianki na śniadanie z dodatkiem świeżych owoców oraz szczyptą aromatycznego cynamonu, który idealnie dopełni całość. Niektórzy przyprawiają nim również kawę i herbatę. Klasyczna mała czarna z niewielką ilością cynamonu to coś, co zdecydowanie warto wypróbować. 

Przyprawę z powodzeniem można wykorzystać do różnych dań kuchni azjatyckiej czy orientalnej. Cynamon świetnie nada się do przygotowania curry, ostrej tajskiej zupy lub marokańskiego tagine. Nie zapominajmy również o deserach. Cynamon to doskonały dodatek do wielu rozmaitych wypieków, takich jak między innymi szarlotka czy piernik. Ciekawą propozycją są także pieczone jabłka z cynamonem pod kruszonką.

Źródło: terazgotuje.pl, doz.pl

Zobacz też:

Łączy nuty cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej. Anglicy nazywają je „allspice”

Mają ogrom witaminy C, wpływają na odporność, pomagają na niestrawność. Możesz dodać do owsianki lub sałatki

Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Ten owoc smakuje jak słodki krem, syci na długo, pomaga przy wysokim ciśnieniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: cynamon