Reklama
Reklama

Obniża poziom cukru po posiłku. Wystarczy łyżeczka dziennie do kawy, owsianki, wody lub koktajlu

Tę przyprawę z pewnością masz już u siebie w kuchni, a nie zdajesz sobie sprawy z jej działania. Oprócz wyjątkowego aromatu ma również niesamowite właściwości dla zdrowia. Przede wszystkim działa cuda z cukrem i obniża jego poziom po posiłku jak nic innego. Łyżeczkę dziennie dodaj do kawy, owsianki czy koktajlu. Poczujesz ogromną różnicę i poprawią się wyniki badań.

Cudowną przyprawą o licznym zastosowaniu i właściwościach jest cynamon. Należy jednak wiedzieć, jaki rodzaj przyprawy wybrać. Na rynku dostępny jest cynamon cejloński i cynamon kasja (zwany również wonnym lub chińskim). Według badań to cejlońska odmiana jest zdrowsza, gdyż nie zawiera szkodliwych dla organizmu kumaryn.

Jeśli więc chcemy korzystać z właściwości zdrowotnych cynamonu, wybierajmy cynamon cejloński. To on działa cuda z cukrem i nie zaszkodzi wątrobie.

Jakie właściwości ma cynamon?

Cynamon swoje właściwości zawdzięcza związkom, jakie zawiera. Aromatyczna, korzenna przyprawa to źródło cennych antyoksydantów. Między innymi dostarczy polifenoli i eugenolu. Może uzupełniać także niedobory witaminy K, żelaza, magnezu i wapnia.

Składniki cynamonu nadają mu właściwości obniżających zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Regularnie przyjmowana przyprawa zwiększa wrażliwość organizmu na działanie insuliny. Zapobiegnie rozwojowi cukrzycy i wystąpieniu powikłań u osób już cierpiących na cukrzycę. Jednorazowa dawka cynamonu w postaci 6 g przyprawy może obniżyć cukier nawet o 25 proc. w ciągu dwóch godzin po posiłku.

Dodatkowo cynamon ma właściwości normujące poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi. Tym samym wpływa ochronnie na układ sercowo-naczyniowy i serce. Poprawi krążenie, przeciwdziała miażdżycy i chorobom niedokrwiennym.

Cynamon wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Zahamuje działanie wolnych rodników, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Świetnie radzi sobie z różnymi infekcjami. Łagodzi przeziębienia, grypy, bóle gardła i nieżyt górnych dróg oddechowych.

Co więcej, cynamon pomaga na dolegliwości układu pokarmowego. Pozbędzie się wzdęć, gazów, bóli brzucha, biegunek oraz zgagi. Regularnie przyjmowana przyprawa będzie pobudzać wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu wesprze trawienie. Cynamon też przyspieszy metabolizm, ułatwiając zrzucanie zbędnych kilogramów i odchudzanie.

Do czego dodawać cynamon?

Cynamon jest przyprawą korzenną, która dobrze komponuje się z przeróżnymi potrawami. Zwykle dodaje się ją do słodkich wypieków. Świetnie dopełnia smak ciasta, ciastek z jabłkami, śliwkami, gruszkami.

Cynamon można dodać także do jogurtu czy granoli. Sprawdzi się w śniadaniowych owsiankach, płatkach z mlekiem lub koktajlach. Przyprawa przyjmowana o poranku zadziała szczególnie korzystnie na metabolizm i spalanie tłuszczu. 

W kuchni cynamonem urozmaicimy wszelkie napoje. Najlepiej z cynamonem będzie smakować kawa, zimowa herbata, kakao lub gorąca czekolada. Można z nim także przygotować pyszną wodę cynamonową. Już łyżeczka dziennie cynamonu dodana do któregoś z tych napojów, poprawi nasze samopoczucie i wyniki badań.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepszy zamiennik ziemniaków. Obniża poziom cukru, zły cholesterol, dba o serce

Czym zastąpić chleb na diecie? Pomysły na zamienniki chleba

Eliksir zdrowia na zimowy okres. Wzmacnia odporność, poprawia pracę jelit

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: cynamon | przyprawy