Reklama
Reklama

Nazywana jest pieczęcią Salomona. Zrób z niej napar doskonały na insulinooporność

Kokoryczka, zwana także pieczęcią Salomona, to roślina charakteryzująca się rozmaitymi prozdrowotnymi właściwościami. To właśnie z ich powodu jest ona chętnie używana w medycynie naturalnej. Zastanawiasz się, jak można wykorzystać kokoryczkę? Zastosowanie tej byliny zaskoczy niejednego.

Kokoryczka to roślina, którą spotkasz w wielu miejscach w Polsce. Jeśli nie czujesz w sobie bakcyla do ziołobrania, a jej rozpoznanie jawi ci się jako niewykonalne, wystarczy, że zapoznasz się z jej poniższą charakterystyką. Jakie właściwości ma kokoryczka i jak wykorzystać ją we własnej kuchni? 

Kokoryczka - charakterystyka 

Kokoryczka, znana w ludowej medycynie jako pieczęć Salomona, to bylina wieloletnia, reprezentująca rodzinę szparagowatych. Mimo tego, że na całym świecie znaleźć można około 60 jej gatunków, dla Polski rodzime są wyłącznie trzy z nich, tj. kokoryczka wonna (inaczej lekarska), wielokwiatowa oraz okółkowa.

Do najbardziej typowych elementów kokoryczki należą białe, dzwonkowate kwiaty, zwisające w krótkich szypułkach. Mają one średnicę około 10 mm i rosną w tzw. gronach. Można je podziwiać na roślinie od kwietnia do czerwca. W późniejszym okresie częstą praktyką jest zbieranie jej liści w celach dekoracyjnych. Ze względu na jej morfologię mniej doświadczeni zbieracze niekiedy mylą ją z konwalią.

Oprócz lancetowatych liści i białych kwiatostanów pieczęć Salomona wyróżnia się na tle innych okazów owocami przypominającymi niewielkie jagody o wielkości grochu. Najczęściej przybierają one barwę ciemnoniebieską, fioletową lub czerwoną. Jednak nie nadają się one do wykorzystania w kuchni, ale o tym później. 

Kokoryczka - właściwości

Dlaczego warto zbierać tak cenne zioło, jakim jest kokoryczka? Właściwości tej rośliny są naprawdę imponujące. Szczególne miejsce w medycynie naturalnej zajmuje jej odmiana wielokwiatowa, która posiada liczne substancje odżywcze, w tym glikozydy, flawonoidy, asparaginę, kwasy organiczne, saponiny oraz śluzy.

Pieczęć Salomona jest ceniona za szerokie spektrum działania, które wykorzystywane jest do walki z infekcjami i zakażeniami bakteryjnymi. Wyciąg z jej kłącza łagodzi bóle reumatyczne i wykazuje działanie moczopędne, przeciwobrzękowe, antyseptyczne i nasercowe

Ze względu na zdolności stabilizowania glikemii poposiłkowej suplementy diety zawierające w swoim składzie kokoryczkę są przepisywane pacjentom cierpiącym na cukrzycę typu 2 oraz insulinooporność. Co więcej, zwiększają one ukrwienie i dotlenienie mięśni, a także zmniejszają ciśnienie tętnicze krwi

W jakich przypadkach warto sięgać po kokoryczkę? Jest ona rekomendowana osobom zmagającym się z zaburzeniami pracy nerek, stanami zapalnymi w obrębie układu trawiennego, chorobami reumatycznymi, bólami menstruacyjnymi oraz hemoroidami. Co ciekawe, pieczęć Salomona jest także uznawana za remedium na stłuczenia, wrzody, krwiaki oraz obrzęki.  

Kokoryczka - zastosowanie 

Jak wykorzystać w kuchni kokoryczkę? Zastosowanie tej rośliny jest tak szerokie, że można użyć jej co najmniej na kilka sposobów, w tym jako napar, nalewkę, tonik, herbatę oraz maść. Mimo dużej różnorodności rozwiązań warto pamiętać, że jest ona rośliną trującą. Działanie to ogranicza się jedynie do jej owoców - zawarta w nich asparagina i glikozydy mogą wywołać nudności, biegunkę oraz zaburzenia kardiologiczne. Natomiast śmiało można używać kłęczy kokoryczki.

Kokoryczka - przepisy

Jak stworzyć domowe remedium z kłączy kokoryczki? Przepisy znajdujące się poniżej będą idealne dla osób zaczynających swoją przygodę z naturalnymi specyfikami. Są one proste do przyrządzenia i nie wymagają dużej wiedzy kulinarnej.  

Napar z kokoryczki 

Do wykonania naparu z kokoryczki potrzebujesz ziela z suszonego kłącza rośliny oraz 250 ml wrzątku. Umieść jego odpowiednią ilość na dnie większej szklanki lub kubka, a po zalaniu wodą przykryj go i odstaw na 30-40 minut. Gotowy napitek spożywaj trzy razy dziennie w ilości trzech łyżeczek. Oprócz stosowania doustnego możesz wykorzystać go do okładów, nasączając nim wacik lub gazę i przykładając go do obolałego, spuchniętego lub przekrwionego miejsca. Jeśli przygotujesz jego większą ilość, możesz śmiało dolać go do kąpieli. W takim wydaniu mikstura z pieczęci Salomona będzie miała przeciwbólowe i rozluźniające działanie. 

Nalewka z kokoryczki 

Nalewka z kokoryczki to jeden z najczęściej stosowanych wyrobów z tego surowca w medycynie ludowej. Aby zrealizować przepis, należy połączyć jedną część pieczęci Salomona oraz pięć części 40-60 % alkoholu. Po wymieszaniu obu komponentów nalewka powinna przejść proces 14-dniowej maceracji. Na końcu przecedź płyn do ciemnej butelki i postaw ją w chłodnym miejscu, bez dostępu światła i wilgoci. Jeśli chodzi o jej dawkowanie, rekomenduje się przyjmowanie jednej łyżeczki raz dziennie po posiłku

Tonik z kokoryczki 

Tonik z kokoryczki to wyjątkowy przetwór, przyrządzany z rozdrobnionych kłączy i letniej wody. Jeśli zależy ci na skorzystaniu z jego dobroczynnych właściwości, wystrzegaj się zalewania surowca na samym początku zbyt ciepłą lub wrzącą wodą. Po połączeniu obu elementów przelej je do garnka i podgotuj na małym ogniu przez pięć minut, a następnie ostudź i nalej do szklanej butelki. W razie potrzeby przemywaj nim skórę przy pomocy płatka kosmetycznego. W tej formie pieczęć Salomona ma działanie poprawiające koloryt skóry oraz wyciszające stany zapalne, w tym trądzik różowaty oraz egzemę. 

Nalewka w winie 

Jesteś fanem ziołowych napitków na bazie alkoholu? W takim razie oprócz nalewki koniecznie spróbuj przyrządzić wino z kokoryczki. W tym celu połącz świeże kłącze zioła z winem gronowym, które będziesz macerować przez okres od 14 do 20 dni. Gdy domowy trunek będzie gotowy, pij go w ilości jednego kieliszka maksymalnie raz dziennie

Herbatka z kokoryczki 

Herbata z kokoryczki pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego, działając przeciwzapalnie. To właśnie dlatego wykorzystuje się ją jako naturalny lek na zgagę, zaparcia, gazy oraz wzdęcia. Aby ją zaserwować, zaparz łyżeczkę suszonego ziela we wrzątku przez 10 minut pod przykryciem. Jeśli nie dysponujesz zielem kokoryczki, możesz posłużyć się kłączem, które należy gotować przez 10 minut na małym ogniu. 

Powyższa herbatka oraz odwar świetnie sprawdzą się na regenerację kości, mięśni, ścięgien oraz chrząstek. Niektórzy łączą pieczęć Salomona z innymi łatwo dostępnymi ziołami, takimi jak skrzyp polny, liście dziewanny czy gwiazdnica. Można ją także z powodzeniem mieszać z miksami owoców oraz kwiatami głogu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki

Czym różni się dżem od konfitur? Co jest lepsze i zdrowsze?

Jest smaczniejsza i zdrowsza od łososia, ale i tak ją omijamy. Do tego delikatne mięso, brak tłuszczu i ości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje