Reklama
Reklama

Nazywany jest gwiezdnym jabłkiem. Wspomaga trawienie, wzmacnia odporność, dobry dla cukrzyków

Dietetycy powtarzają ciągle, że owoce powinny być na stałe wpisane w codzienną dietę. Nie muszą być to jedynie jabłka, gruszki czy śliwki. Od czasu do czasu warto postawić na egzotyczne okazy, których właściwości są korzystne dla organizmu. Caimito poprawi pracę jelit i dobrze zadziała na odporność czy ciśnienie. Dowiedz się, co to za nietypowy owoc.

Caimito to owoc, który określa się też jako gwieździste czy gwiezdne jabłko. Wszystko przez wyjątkowy przekrój owocu i jego słodki aromat. Caimito nazywane jest także mlecznym owocem, a to z kolei nawiązanie do kremowego wnętrza. Odkryj, co to za ciekawy produkt i jakie ma właściwości. 

Caimito - co to za owoc?

Caimito to wiecznie zielone drzewo, które naturalnie występuje w Ameryce Środkowej i Południowej, w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Dziś hoduje się je też w Azji Południowo-Wschodniej. Uprawia się je ze względu na niewielkie (od 5 do 7 cm średnicy), słodkie owoce o silnych właściwościach prozdrowotnych. Po przekrojeniu skórki (w zależności od odmiany - fioletowej, zielonobrązowej lub żółtej) ukazuje się miękki miąższ z gniazdem nasiennym. W jego przekroju widać wzór gwiazdy, skąd zaczerpnięto jedno z jego określeń. To owoc sezonowy, pojawiający się w porze suchej. W krajach Ameryki Środkowej i Południowej caimito owocuje zazwyczaj od grudnia do marca. 

Jakie właściwości ma caimito?

Caimito to owoc niskokaloryczny (w 100 gramach do ok. 75 kcal), za to bogaty w składniki odżywcze niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Dostarcza witaminy A, C, E i te z grupy B. Dzięki nim wspiera układ odpornościowy, łagodzi kaszel i przeziębienie, poprawia kondycję skóry i zapewnia właściwe funkcjonowanie narządu wzroku. 

W mlecznym owocu można też znaleźć błonnik pokarmowy, który ułatwia trawienie i korzystnie wpływa na perystaltykę jelit. Do tego są w nim jeszcze minerały, w tym potas, magnez, żelazo, fosfor i wapń, które obniżają ciśnienie, zapobiegają wystąpieniu anemii, dbają o dobrą pracę układu nerwowego oraz sercowego i zdrowie kości. 

Jakie właściwości ma caimito? Dzięki antyoksydantom działa przeciwzapalnie, antynowotworowo, przeciwcukrzycowo i odchudzająco. Dodatkowo duża zawartość błonnika sprawia, że apetyt i chęć na podjadanie znikają na dłużej. To pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi.

Caimito - zastosowanie w kuchni

Caimito z pewnością warto spróbować na zagranicznych wakacjach, ale czy da się kupić owoc w Polsce? W sklepach niestety trudno go znaleźć. W większych miastach warto go poszukać w supermarketach oferujących tropikalne owoce. Najprościej jednak zamówić go przez internet, wpisując w wyszukiwarkę "mleczny owoc" lub "gwieździste jabłko". Za jedną sztukę caimito (ok. 180 g) trzeba będzie zapłacić nawet do 40 złotych, co związane jest z jego importem i sezonowością. Jeśli jednak lubisz kulinarne eksperymenty, dla jego słodkiego smaku warto.

Jak jeść caimito? Należy przekroić je na pół, łyżeczką usunąć niejadalne nasiona, a potem wyjadać miękki, soczysty środek (skórka jest gorzka i nie powinno się jej jeść). Miąższ jest kremowy (przypomina nieco budyń lub gęste mleczko kokosowe) i nadaje się do spożycia na surowo (najlepiej po lekkim schłodzeniu owocu). Caimito możesz zastosować w kuchni na więcej sposobów. Owoc jest słodki w smaku (z nutami jabłka i wanilii), dlatego najlepiej sprawdzi się w roli deseru

Gwieździste jabłko dobrze komponuje się jako składnik smoothie, sałatki owocowej lub dekoracja monoporcji deserowych w kubeczkach. Nadaje się również do przyrządzenia przetworów (dżemów i galaretek). 

Źródło: terazgotuje.pl, plantinghope.at

Zobacz też:

Za granicą zajadają, w Polsce jeszcze mało znany. Ma niski IG, dobry na wzrok, zmęczenie i bezsenność

Sałata idealna dla cukrzyków. Działa jak naturalny prebiotyk, poprawia trawienie

Zdrowy miąższ w kosmatej skórce. Walczy z anemią, poprawia pamięć i dodaje energii

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce