Nie lubisz gorzkiej kawy? Dodaj odrobinę naturalnej słodyczy, która ochroni też wątrobę
Specyficzny smak lukrecji sprawia, że niewiele osób ją lubi. Zwykle kojarzona jest z żelkami lub cukierkami, za którymi nie przepadają dzieci. Warto jednak zmienić swoją opinię i dać lukrecji szansę. Okazuje się, że jest smacznym słodzikiem, który dodatkowo jest bogaty w wartości odżywcze. Dowiedz się, w jaki sposób możesz przekonać się do jej wyjątkowego smaku i cieszyć się korzyściami zdrowotnymi.
Jeśli jesteś fanem słodyczy, mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Oto kolejny słodzik, który nie podwyższy poziomu cukru i wpłynie korzystnie na twoje zdrowie.
Lukrecja kryje w sobie niezwykle dużo składników odżywczych, które mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. W jej składzie w największej ilości znajdziemy flawonoidy, kumaryny, polisacharydy oraz saponiny triterpenowe. Dzięki nim lukrecja ma unikatowe właściwości.
Lukrecja ma największy wpływ na nasz układ oddechowy. Wykazuje działanie rozkurczowe oraz wykrztuśne. Przy infekcjach może wpływać na zmniejszenie lepkości śluzu, który zalega w drogach oddechowych. Lukrecję warto przyjmować, aby wesprzeć układ odpornościowy. Przez zawartość glicyryzyny ma działanie przeciwwirusowe oraz hamuje namnażanie się bakterii.
Lukrecja pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Jej właściwości przeciwzapalne sprawiają, że ma działanie regenerujące na śluzówkę żołądka oraz jelit. Wspomaga trawienie i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wrzodowej żołądka oraz nowotworów żołądka i dwunastnicy. Jej działanie jest także cenne dla wątroby. Chroni przed odkładaniem się nadmiernych ilości tłuszczu w tym organie.
Ze względu na zawartość fitoestrogenów polecana jest również przy niekomfortowych objawach menopauzy oraz zespole napięcia przedmiesiączkowego.
Zobacz także: Zdrowsze od klasycznego masła. Na jelita działa jak balsam, każdy powinien je mieć w kuchni
Jedną z najwygodniejszych form przyjmowania lukrecji, jest przygotowanie naparu. Herbatę ziołową można zrobić z gotowych mieszanek ziół, które znajdziemy w aptekach oraz sklepach zielarskich. Wystarczy 1-2 łyżki lukrecji umieścić w garnuszku, zalać wodą i gotować przez 5-15 minut. Tak przygotowany napój można pić 2-4 razy dziennie.
Lukrecję warto również nabyć w formie ekstraktu. Można rozcieńczyć go za pomocą wody lub dodać kilka kropel do napojów, które zwykle pijemy. Ma on słodki smak, dlatego świetnie posłodzi kawę czy herbatę.
Nie każdy jednak może spożywać lukrecję. Niektórym osobom może bardziej zaszkodzić niż pomóc. Powinny na nią szczególnie uważać osoby, które cierpią na zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej. Lukrecja może wpływać na zmniejszenie wydalania moczu, a w efekcie prowadzić do obrzęków twarzy, rąk oraz nóg. W poważnych przypadkach może nawet prowadzić do podwyższonego ciśnienia krwi, duszności oraz arytmii serca.
Lukrecji powinny unikać również osoby, które cierpią na marskość wątroby, niewydolność nerek, kamicę żółciową, nadciśnienie tętnicze oraz hipokalemię.
Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią również nie powinny jej spożywać. Przyjmowanie lukrecji może prowadzić do przedwczesnego porodu oraz wpłynąć na rozwój i zdrowie dziecka.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jedna z najlepszych polskich ryb. Zdrowa, prawie nie ma ości, smakuje lepiej niż dorsz
Dodaj do herbaty zamiast soku z malin. Chroni przed infekcjami, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie
Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność