Nie musisz kupować, możesz zrobić w domu. Jelita wreszcie zaczną dobrze pracować
Zdrowe odżywianie może wydać się skomplikowane i kosztowne. Wchodzimy do sklepu, widzimy produkty z etykietą „bio” i... mamy poczucie, że musimy wydać pół wypłaty, aby jeść zdrowo. Tak jednak być nie musi: jeden z najzdrowszych produktów dla naszych jelit możemy zrobić samodzielnie. A potrzebne będą jedynie podstawowe składniki i odrobina cierpliwości.
Jogurt naturalny, bo o nim mowa, to fermentowany produkt mleczny, który powstaje dzięki działaniu dobroczynnych bakterii. To właśnie one sprawiają, iż mleko zmienia swoją konsystencję i nabiera doskonale wszystkim znanego, lekko kwaskowego smaku. Taki jogurt jest bogaty w białko, wapń, witaminy z grupy B oraz probiotyki, które mają zbawienny wpływ na układ trawienny. W przeciwieństwie do większości jogurtów smakowych nie zawiera on dodatków w postaci cukru, sztucznych aromatów czy barwników, co czyni go doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrowie.
Regularne spożywanie jogurtu naturalnego niesie ze sobą mnóstwo korzyści zdrowotnych. Po pierwsze, dzięki zawartości żywych kultur bakterii, wspiera on pracę jelit. W efekcie trawienie przebiega sprawniej, a organizm lepiej przyswaja składniki odżywcze. To szczególnie ważne dla osób borykających się z problemami trawiennymi, takimi jak wzdęcia, zaparcia czy zespół jelita drażliwego.
Po drugie, jogurt naturalny pozostaje źródłem białka (pomaga w regeneracji tkanek) i wapnia (wzmacnia kości). To z kolei oznacza, że mamy do czynienia z produktem idealnym dla osób dbających o zdrowe kości i mięśnie. Sięgać po niego powinny dzieci, młodzież oraz seniorzy, ponieważ w tych grupach wiekowych zapotrzebowanie na wymienione składniki jest większe.
Po trzecie, jogurt naturalny cechuje się niską zawartością laktozy. Proces fermentacji sprawia mianowicie, iż laktoza jest częściowo rozkładana, co ułatwia jej przyswajanie. Warto więc po niego sięgać, jeśli mleko wywołuje u nas różnego rodzaju nieprzyjemne dolegliwości.
Samodzielne przygotowanie jogurtu w domu jest szalenie proste. Wystarczy dobrej jakości mleko i starter w postaci gotowego jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii. Mleko podgrzewamy do temperatury około 40-45°C, następnie dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około 8-12 godzin. Po tym czasie jogurt powinien zgęstnieć. Na koniec chłodzimy go w lodówce przez kilka godzin, aby uzyskał pożądaną konsystencję.
Kolejną zachętą, by regularnie sięgać po jogurt naturalny, jest fakt, iż świetnie komponuje się on z przeróżnymi dodatkami. Również takimi, które wzmacniają jego prozdrowotne właściwości. Doskonałym wyborem są choćby owoce: jagody, maliny, truskawki czy kiwi. Co więcej, w ten sposób nie tylko podniesiemy walory smakowe jogurtu, ale i wesprzemy nasz układ odpornościowy.
Innym świetnym dodatkiem są orzechy i nasiona (siemię lniane, chia czy pestki dyni), będące źródłem zdrowych tłuszczów, wspierających pracę mózgu i serca. Ale nie tylko, gdyż dostarczają także błonnika poprawiającego trawienie. Polecić warto zwłaszcza orzechy, jako że dodatkowo sprawiają, iż jogurt staje się bardziej sycący. Wreszcie: naturalne słodziki. Tutaj wymienić należy przede wszystkim miód i syrop klonowy. Z jednej strony to zdrowa alternatywa dla cukru, z drugiej - źródło cennych minerałów.
Zdrowe odżywianie wcale nie musi być zatem kosztowne - zaprzeczeniem tej tezy pozostaje bowiem omawiany jogurt naturalny. A dzięki różnorodnym dodatkom łatwo dostosujemy jego smak do własnych preferencji. Choć to wciąż jeden produkt, jego różnorodne podanie sprawia, że nigdy się nie znudzi.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Smaczniejsze od pieczarek. Wciąż za mało znamy, by często używać
Najprostszy do zrobienia i ekstra kremowy serek. Działa jak probiotyk, ma dużo wapnia