Niektórzy odrywają i wyrzucają już na straganie. Ja blenduję i robię obłędny sos do makaronu
Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Wiele osób zdaje sobie sprawę z jej cennych właściwości odżywczych, które zawarte są w korzeniu. Zapominamy zwykle o naci marchwi, która ma całkiem inne wartości, równie ważne dla naszego samopoczucia. Odkryj je i przekonaj się, dlaczego warto je wykorzystać w kuchni.
Marchew to uniwersalne warzywo, które często jest przez nas używane. Warto pamiętać, że można użyć go w całości, a cenny jest nie tylko korzeń, ale również jego nać. Podobnie jak pietruszka może służyć nam w potrawach i wspomagać nasze zdrowie. Przekonaj się, w jaki sposób je przygotować.
Liście marchewki są niezwykle zdrowe. Dla osób o delikatnych kubkach smakowych mogą być odrobinę gorzkie. Poddane jednak właściwej obróbce, zachwycają smakiem i mogą być wykorzystywane na wiele sposobów.
Warto je jeść ze względu na bogactwo składników odżywczych. W naci marchwi znajdziemy witaminę C oraz K, wapń, magnez, potas, a także związki fenolowe, chlorofil, kartenoidy oraz przeciwutleniacze. To sprawia, że ma ona spory wpływ na nasz organizm.
Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na jej właściwości antyseptyczne. W postaci naparu może być stosowana jako płyn do płukania jamy ustnej. Dzięki temu odświeży oddech oraz zaleczy stany zapalne w jamie ustnej.
Liście mają również działanie moczopędne, dzięki któremu pomagają w usuwaniu nadmiaru toksyn z organizmu oraz wspierają w leczeniu obrzęków, wynikających z nadmiaru wody. Pozytywnie wpływają na układ odpornościowy, przez co pomogą w zwalczaniu infekcji i zapobieganiu im. Regulują poziom cukru we krwi, a także wspierają układ krążenia, przez to, że ich spożycie może wspierać utrzymanie prawidłowego ciśnienia.
Podobnie jak marchew, liście mają korzystny wpływ na nasz wzrok.
Zobacz także: Włosi używają go niemal do wszystkiego. Ten ocet wspiera trawienie, hamuje apetyt i trzyma cukier w ryzach
Składniki:
- 15 g natki marchewki,
- 30 g liści rzodkiewki,
- 15 g liści bazylii,
- 50 g migdałów,
- 1 ząbek czosnku,
- 60 ml oliwy,
- 30 g twardego sera, może być parmigiano reggiano,
- 2 kostki lodu,
- sól i pieprz do smaku.
Czosnek obieramy ze skórki, wrzucamy do pojemnika blendera razem z migdałami oraz oliwą. Blendujemy. Następnie dodajemy nać marchwi, liście rzodkiewki oraz bazylię, starty wcześniej ser oraz kostki lodu. Dzięki dodatkowi lodu możemy mieć pewność, że liście zachowają swój intensywnie zielony kolor. Po czasie się rozpuszczą i sprawią, że sos nie będzie zbyt gęsty. Dokładnie blendujemy, a na końcu doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Sos idealnie będzie komponował się z makaronami oraz daniami kuchni włoskiej. Śmiało można używać go jako zamiennik pesto. Jest aromatyczny, pyszny i zdrowy. Można nawet kłaść go na kanapki.
Źródło: kukbuk.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Piję codziennie zamiast herbaty. Buduje odporność, oczyszcza jelita, w pasie też jest luźniej
Supernapój dla ciała i umysłu. Wystarczy, że wypijesz szklankę dziennie