Marchewka w lodówce wytrzyma dłużej niż dwa tygodnie. Będzie twarda i soczysta, ale pod jednym warunkiem
Na zdrowe oczy, piękną skórę i prawidłową pracę jelit. Nasza polska marchew to samo zdrowie, dlatego warto jeść ją jak najczęściej. Najlepiej smakuje, gdy jest twarda i soczysta, jednak nieodpowiednio przechowywana, może szybko zacząć czernieć i więdnąć. W poniższym artykule podpowiemy ci, kiedy marchewka traci wartości odżywcze, oraz sprawdzimy, czy należy przechowywać ją w lodówce.
Doświadczone gospodynie mają swoje sprawdzone sposoby na przechowywanie warzyw i owoców, dzięki czemu pozostają świeże nawet po upływie wielu tygodni. Jeżeli jednak często zdarza ci się wrzucać zakupione produkty do kosza, ponieważ szybko się psują, koniecznie musisz zmienić metodę ich przechowywania. Dziś sprawdzimy, dlaczego marchewka czernieje i szybko więdnie, oraz co zrobić, aby temu zapobiec.
Jednym z najczęstszych powodów psucia się marchewki jest jej nieodpowiednie przechowywaniem, mogą mieć na to wpływ także drobnoustroje, grzyby, czy pasożyty. Po zakupach wrzucasz plastikową reklamówkę z marchewką do lodówki? To błąd. Zbyt duża wilgotność oraz brak dostępu powietrza sprawiają, że szybko może zacząć gnić i czernieć. Nie wystarczy także po prostu wyciągnąć warzyw z plastikowego worka i włożyć ich do szuflady. Ponieważ zacznie tracić wodę, zwiędnie, przez co straci chrupkość, stanie się miękka i znacznie mniej smaczna. Co ciekawe, marchewki nie należy myć przed schowaniem jej do lodówki, może to przyśpieszyć procesy gnilne.
Dobrym sposobem przechowywania marchewki jest włożenie jej do bawełnianej lub jutowej siateczki, lub woreczka. Tak zabezpieczone warzywa mogą być przechowywane w szufladzie w lodówce przeznaczonej na warzywa. Nie zaleca się przechowywanie marchewki obok owoców, takich jak banany, jabłka i gruszki, wydzielają one etylen, gaz, który przyspiesza dojrzewanie i gnicie innych warzyw i owoców.
Mało znaną metodą, którą warto przetestować, jest przechowywanie marchewki w wysokim szklanym naczyniu, na przykład słoiku lub szklance. Wystarczy nalać do niego niedużą ilość wody, a następnie włożyć do niego pionowo marchewki i postawić na przykład na drzwiach lodówki. W ten sposób mogą być przechowywane nawet do kilku tygodni.
Marchewka to warzywo, które jest doskonałym wsparciem dla naszego organizmu. Znana jest ze swojej zawartości beta-karotenu, barwnika, który ma właściwości przeciwutleniające, wspiera wzrok, zmniejszając ryzyko chorób oczu, a także poprawia kondycję i koloryt skóry. Znajdziemy w niej także błonnik pokarmowy, który poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom, wpływa na sytość, podkręca metabolizm, a także reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Ponadto regularne jedzenie marchewki korzystnie wpływa na poprawę odporności organizmu. Warto dodać, że to pomarańczowe warzywo świetnie sprawdzi się również na diecie odchudzającej, ponieważ w 100 g ma tylko ok. 40 kcal.
Ponadto, jedzenie marchwi może być dobrym wyborem dla osób, które mają problem ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi, jak podaje Małgorzata Janik z potalu zdrowie.interia.pl: "Udowodniono też, że marchew zawiera falcarinol i falcarindiol, czyli związki bioaktywne, które mogą wpływać na wchłanianie cukru przez komórki i równocześnie poprawiać działanie insuliny."
Kiedy marchewka traci wartości odżywcze? Jednym z powodów utraty prozdrowotnych właściwości marchewki jest jej nieodpowiednie przechowywanie. Należy także podkreślić, że jeśli zauważymy ślady gnicia, takie warzywo należy niestety wyrzucić. Pleśń może nie tylko powodować zatrucia pokarmowe, ale i być źródłem toksyn, które są szkodliwe dla organizmu. Warto także dodać, że długie gotowanie marchewki, również sprawia, że tracimy cześć jej prozdrowotnych właściwości. Dlatego, najlepiej chrupać ją na surowo.
Źródła: terazgotuje.pl, sadyogrody.pl
Zobacz też: